用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

唔好咁緊張啦!你一定會搵到的!放心!咁你平日個agent 呢?唔好太擔心呀!   

之前果個agent就係唔好, 所以想轉, 依家好心急.

sorry,我得一個,今次幫唔到你呀!有無問吓其他人呀?!

唔緊要, 你都有介紹比我啦, 不過係我唔岩心水.  係呢, 個仔D野愈黎愈多, 我同老公都覺得D時間唔夠用, 又要上好多網, 又好多評估, DICT, 原來讀一年級甘辛苦(我係講我地D DADDY, 媽咪)

琴晚又無端端話今日中文寫作評估,明天又英文short test,下星期又要dict test,我真係想死呀!

pls check pm    

你們好!我小朋友現在讀緊德信幼稚園k1,我小朋友亦都讀得很開心,不過現在我想搜集下資料,我想問問各位德信小學的家長,點解 :
1. 你地會選擇德信小學比你地個小朋友既?
2. 其實德信小學有什麼你們覺得好的地方呢?
3. 或者有什麼又覺得不好的地方呢?
4. 我聽人講,德信小學,比外邊的學校功課比較少,其實是好
     事還是壞事呢?
4. 假如德信小學那麼淺,怕小朋友升中學時,很難函接到深的
     中學,對他們會比較辛苦, 是嗎?
5. 德信小學升中派位,好唔好呢?!會唔會好大機會派到一些
     BAND 1 的學校呢?

請多多指教!

poohandfriends 寫道:
你們好!我小朋友現在讀緊德信幼稚園k1,我小朋友亦都讀得很開心,不過現在我想搜集下資料,我想問問各位德信小學的家長,點解 :
1. 你地會選擇德信小學比你地個小朋友既?
-佢自己鍾愛的,校風都不錯
2. 其實德信小學有什麼你們覺得好的地方呢?
-校風好,從來無聽過德信仔講粗口
3. 或者有什麼又覺得不好的地方呢?
-暫時沒有
4. 我聽人講,德信小學,比外邊的學校功課比較少,其實是好
     事還是壞事呢?
-不太淺,學習方面ok
4. 假如德信小學那麼淺,怕小朋友升中學時,很難函接到深的
     中學,對他們會比較辛苦, 是嗎?
-佢有能力咩都得,佢唔得的話讀男抜又如何.要睇佢自己.
5. 德信小學升中派位,好唔好呢?!會唔會好大機會派到一些
     BAND 1 的學校呢?
-你上返學校個網有講
請多多指教!

mic823,
pls check pm.  

另外, 係啦, 日日都有d評估, test, dict, 點解甘多呀....真你有d頂唔順 , 雖然唔使我同個仔溫, 不過我見我老公, 有時好鬼惡呀 而且學校d野都幾亂, 真係苦左我地d家長啦   :cry: 你地果班都好d, 我個仔果班, 我同其他媽咪講開, 都覺得好有問題, 長期係甘都好唔掂
k_wong7

大肚媽媽,
多謝你呀!我會搵機會好好同佢傾吓的!  

係真係好煩呀!佢琴晚手冊又無端端話今日要常識評估,最煩係本來已有eng short test. 上年d德信仔好似真係無咁多喎!:idea: 可唔可以d時間過得慢d呀!琴晚溫到9:45,唯有悿佢睇埋"肥田"先瞓,滿足吓佢想睇電視的期望!
:cry:
k_wong7 寫道:
mic823,
pls check pm.  

另外, 係啦, 日日都有d評估, test, dict, 點解甘多呀....真你有d頂唔順 , 雖然唔使我同個仔溫, 不過我見我老公, 有時好鬼惡呀 而且學校d野都幾亂, 真係苦左我地d家長啦   :cry: 你地果班都好d, 我個仔果班, 我同其他媽咪講開, 都覺得好有問題, 長期係甘都好唔掂
k_wong7

今日我去接仔放學,等我問吓其他家長先!係咪傻的!等我消息 :idea:  :idea:    

接放學時,有家長話學校隔離的補習社話,佢地今年的課程改咗,書又改咗.比之前深,仲深過剌沙呀!

唔係唔比你深, 都唔係唔贊成要test, 但係至小比d心理準備呀. 同埋唔好甘亂呀, 無所適從呀

本來今天test常識,but 有家長complaint,so extend   :idea:

我今日同我個仔果班其中一個媽咪講開, 真你頂唔順甘多野啦, 又多dict, 又多評估.  佢好似話你地班有d媽咪寫信簽名投訴, 你有無簽名呀 ?

我無聽過喎!但知道其他爸媽都很苦呀!叫晒救命呀!

甘你又點睇呢 ?

無錯,係好辛苦,但問心,其實我們還可以接受,只是剛開始,大家一時之間仲未太接受,未習慣.咁快就放棄,我唔甘心的!
我諗如果我地放鬆d,唔好比太大壓力大家,可能會好d.
我又唔甘心比個仔讀d屋村學校呀!
大家對囝囝同自己,仲有學校都有信心就得.
我今日同佢溫習,只默咗一次,見到佢又好似無咁唔開心,又識晒.唔知我係咪先前真係給了他太大壓力呢!

good morning.  我都同意.  不過, 學校如果無甘亂會好d, 依家真係好亂, 同埋d野好唔清楚.  希望遲d有改善啦

係呀!希望遲d大家習慣了,會好些吧!我諗係幼稚園同小學的分別比較大吧!

你會唔會去步行呀, 我地就應該唔去啦 ?
‹ 上一主題|下一主題