用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
樓主: k_wong7
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

旅行的心情果然不同啊!
今早,個仔不用我叫,6點半已經自動起床﹝平時7點3還攤在床上,拖也不起的那種﹞,如果日日都是旅行日就好囉,係晤係呀,仔?     

無試過好似今日咁精神呀!日日都咁乖就好喇!

Woo-baby 寫道:
旅行的心情果然不同啊!
今早,個仔不用我叫,6點半已經自動起床﹝平時7點3還攤在床上,拖也不起的那種﹞,如果日日都是旅行日就好囉,係晤係呀,仔?     

mic823,
好呀, 有興趣呀, 之前我地都有同個仔去睇d咩館咩館, 甘多d人一定好玩好多啦. 如果下次你地有活動, 預埋我地呀.
你係米問左你仔仔呢, 不過其實如果你唔問, 你留意下邊個最多口, 同最唔定果個, 就係我個仔啦. 哈哈.
係呀, 校徽唔同$$$呀, 因為校嬲果個係唔同呀.
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7,

我不會再認錯你仔了!哈哈!

有興趣同個仔去參觀一些地方嗎?我諗如果佢地一班人一齊去,一定好開心,又可以relax吓!!

如果真係有興趣,我地可以試吓問埋其他家長!!!睇吓有咩意見!!

k-wong7,
星期一有個男仔(在學校等接放學時)走到我身邊同我講,我仔個水壺留咗喺佢班房(小息train 英詩時),我諗咗好耐,(點解佢會知我係我仔的媽媽,仲要好似已經好熟咁呀!).依家終於知道原來佢係你仔,哈哈!一直係自己會錯意!

好呀!頭先問仔想唔想同d同學仔一齊去玩,佢話好呀!好呀!
咁我試下同我識的家長講吓,睇下意見,你都試吓問吓!
我頭先check過,有益力多廠,消防及救護站.會再試check巴士廠同mtr,你有咩意見??

Woo-baby  &  gigiwong_20,
你們有興趣嗎?

mic823,
係咩, 佢又無講, 不過佢同親d同學仔媽咪講野, 都好似好熟架, 同埋佢好得意, 就係佢唔知點叫你, 佢就叫你做xxxEE, (xxx代表同學仔個名).
嘩, 你甘快知道有甘多廠呀可以參觀, 好有效率. 其實我自己都有興趣參觀呢d野, 所以你個建議好好. 不過係米一定要好大班人先可以 ? 呢方面我真你唔係好清楚.  要靠你啦.
k_wong7

mic823 寫道:
k-wong7,
星期一有個男仔(在學校等接放學時)走到我身邊同我講,我仔個水壺留咗喺佢班房(小息train 英詩時),我諗咗好耐,(點解佢會知我係我仔的媽媽,仲要好似已經好熟咁呀!).依家終於知道原來佢係你仔,哈哈!一直係自己會錯意!

我頭先check過,有益力多廠,消防及救護站.會再試check巴士廠同mtr,你有咩意見??

你們有興趣嗎?

k_wong7,

佢叫我姨姨!都好有禮貌丫!
其實我諗有d可以幾個家庭一齊去都ok,好似我check消防及救護站時,max40人,要6歲以上.同埋如果去BBQ同科學館咁4,5個FAMILY都ok!
k_wong7 寫道:
mic823,
係咩, 佢又無講, 不過佢同親d同學仔媽咪講野, 都好似好熟架, 同埋佢好得意, 就係佢唔知點叫你, 佢就叫你做xxxEE, (xxx代表同學仔個名).
嘩, 你甘快知道有甘多廠呀可以參觀, 好有效率. 其實我自己都有興趣參觀呢d野, 所以你個建議好好. 不過係米一定要好大班人先可以 ? 呢方面我真你唔係好清楚.  要靠你啦.
k_wong7

[quote]
mic823 寫道:
k-wong7,

你們有興趣嗎?
[/quote]

你地好, 我都想去呀, 不過我見我大仔個班pta, 有攪活動去參觀水警, 唔知一年級pta有無攪參觀, 你地有無人識係1年級有做pta, 問下先, 佢地成班同學仔去好開心.

gigi_wong20,
請問你仔讀咩班呀?我可以問下pta有無攪活動!

1B

咁同k_wong7一班囉,連個名都差不多!     

我家姐個仔就係1C

gigi_wong20,

我仔都係喎,兩老表讀同一間仲同一級'tim',good good good!!!

k_wong7,
喂,大肚婆!不如搵個星期日去BBQ丫!如果唔係,到你生就無你份,費事到時你唔開心啦!

佢又地未EXAM呢!下個月就要趕溫書,一月EXAM呀!!

mic823,
梗係好啦, 不過你地鹽我倫盡, 因為依家好大個肚啦.   
不過我仲係煩緊未有工人呀. 好慘呀
嘩, 原來gigi個仔同我個仔一班, 甘就好啦.  大家可以通下消息, 唔使等我估估下, 依家我都有打去同其他媽咪對下d手冊, 因為我個仔有時寫得好亂呀.
k_wong7

大肚婆,
我點會鹽你喎!你唔記得我大肚重咗80磅咩?!    

各位mami,
我頭先問咗我fd,佢仔又係1B的!佢係PTA,佢話遲D,12月有參觀呀!好似係警察.

大肚婆,希望係你到時都可以一齊去啦!

趾咁我地仲去唔去BBQ呀?

知唔知幾多號去參觀警察局. 我家組話1a有個家姐同佢講參觀消防局. "話"米個仔好多節目.       

但我家姐個仔個班, 好鬼亂, 成日話比老師激死, 一日二樣默書. 氣死我家姐.

係呀!真係好亂,唔止一日兩科黙書呀!試過本來聽日要有一科黙書,今日通知聽日另一科評估喎,仲試過一科test dict + 一科評估.我地d家長真係就黎會壓力爆死呀!

好似係21號呀!不過未遲d會有通告!!

甘多位早晨.
MIC823, GIGI, 如果你地識PTA D 家長, 其實可唔可以同佢反映下, 希望佢地可以同學校方面商討下, 改善一下, 等我地D家長同小朋友唔使甘辛苦, 不竟佢地都係一年班, 其實壓力都幾大. 而且學校呢樣又計分, 果樣又話計分, 唔做又唔得, 對一個小一小朋友呢講, 其實真係無時間休息同娛樂.  

MIC823,
如果有活動, 我梗想去啦,不過依家行又行得慢,個人又累,腳又腫(豬腳呀), 我都驚驚地寶寶提早出黎, 最好唔好啦. 如果有時間, BBQ都可以(最梗要小朋友有時間).
k_WONG7

mic823 寫道:
係呀!真係好亂,唔止一日兩科黙書呀!試過本來聽日要有一科黙書,今日通知聽日另一科評估喎,仲試過一科test dict + 一科評估.我地d家長真係就黎會壓力爆死呀!

好似係21號呀!不過未遲d會有通告!!

morning,

k_wong7,
我星期一試吓同佢地講,睇吓有咩方法啦!

到時,你唔去,我幫你照顧你仔啦!(我諗你老公要返工!)況且,我同你仔咁熟,        唔洗擔心喎!佢都要relax嘛!

你預產期係邊日呀?!我細仔嗰時,挓得好辛苦,成日都好似想生咁(心想)!仲要成日sick leave呀! 成日同佢講,你乖啦!快d出黎同哥哥玩啦!唉!佢結果好幫忙咁早咗4 日,仲要生得耐過哥哥呀!(沒有想嚇你的意思呀!)

mic823,
好呀, 你試下講下, 會唔會可以改善下, 如果到時, 要開家長會, 我一定去呀, 而且我唸我果班有d媽咪都會出席.

另外, 如果生之前有活動, 我應該都盡量會去, 我都想同個仔玩下, 另外, 有你係度, 你都會照顧下我呢個倫盡架大肚婆的.

係呀, 依家真係好墜, 仲成日想去洗手間, 不過辛苦係辛苦, 反而如果佢太早, 我又係擔心, 我個仔佢果時就遲左幾日.  唔知呢個寶寶又點呢? 最好係準時啦,預產期係27dec,  我希望係佢出黎前搵到個工人, 唔使老公同阿媽甘辛苦
k_wong7

mic823 寫道:
morning,

k_wong7,
我星期一試吓同佢地講,睇吓有咩方法啦!

到時,你唔去,我幫你照顧你仔啦!(我諗你老公要返工!)況且,我同你仔咁熟,        唔洗擔心喎!佢都要relax嘛!

你預產期係邊日呀?!我細仔嗰時,挓得好辛苦,成日都好似想生咁(心想)!仲要成日sick leave呀! 成日同佢講,你乖啦!快d出黎同哥哥玩啦!唉!佢結果好幫忙咁早咗4 日,仲要生得耐過哥哥呀!(沒有想嚇你的意思呀!)
‹ 上一主題|下一主題