用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 ...
go

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀 [複製鏈接]

06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

小兒今年9月入讀德信學校小一, 大家一齊講下苦與樂呀

Re: 06年9月德信小學小一之家長, 入黎傾傾呀

個仔話一年班的老師好惡,但五年班的就好溫柔!
哈!我咪話佢知,其實老師是為他們好,要有要求,因已經不是幼稚園了!

但比校車激死呀!由開學到早幾日都未試過準時,日日都要企住等四,五個字,最勁試過等一個鐘呀!打親去問,唔係車多就係話學校問題.早兩日仲話改到要四點九!

讀咗三年德幼都好好,就算今年細佬讀緊都好準時,真唔明點解小學會咁     

學校D老師都OK, 個別一兩個惡D啦, 不過同幼稚園真係唔同, 而且要同佢一齊讀書溫習.  而且我個仔好動, 無時停, 都驚佢比老師鬧.
另外, 校車公司真係好過份, 我地日日投訴啦, 都無改, 遲到又唔通知, 要D家長白等

k_wong7
請問你係同學校投訴定打去校車公司呀?
真係企到你腳軟呀!
你有一日遲dd,即打嚟叫你唔好遲呀!又唔諗吓日日要我哋等喎!   

mic823,
我地有打去學校搵負責果位, ms. lee. 又打去校車公司, 依家同我個仔轉左第二架車, 但都最快要5:20分, 真係坐車都坐佢傻.  返學我地係頭站, 放學就尾站, 你話死唔死呀.
另外, 你有無去上星期四同星期六個家長會呀 ?
k_wong7

mic823 寫道:
k_wong7
請問你係同學校投訴定打去校車公司呀?
真係企到你腳軟呀!
你有一日遲dd,即打嚟叫你唔好遲呀!又唔諗吓日日要我哋等喎!   

mic823,
你係住kwai chung, 我都係, 會唔會我地係同一校車呢 ?
k_wong7

我仔坐B7喎,你呢?

mic823,
good morning.  我個仔依家都係7號, 不過之前又轉過, 總之間校車公司好唔掂啦.  你仔仔慣唔慣小一d生活呀 ?
k_wong7

咁啱!!!他都ok,功課,溫習都不用我太擔心!他放學回來洗澡後就自己做功課跟住溫習.這方面我比較好彩!你呢?
你住邊呀!仔仔讀咩班呢?!

我個仔就唔係啦, 成日要有我地係度先溫, 功課就去功課輔導班做, 因為我地都要返工, 你係全職媽咪 ? 不過佢就好中意返校, 同埋都中意學校d老師.

就係因為大仔要讀小一,細仔又讀k1.工人又完約!所以,咪resign囉!
你個仔係咪讀德幼呀?
我由他k1開始,就要佢放學返來,做完功課同溫晒所有已教的書才可睇電視/玩,否則noway

我個仔無甘自動自覺, 因為我地要返工, 又唔想佢等我地返先做功課, 唯有係甘啦.  另外, 我個仔唔係讀德幼的, 甘你細仔係米同哥哥一齊返學,因為早上返學, 我見個仔架校車好似有幾個幼稚園, 唔知有無你份 ?

係呀!佢哋一齊返學,你幾點上校車呀?我哋7:15.
咁點解你仔仔會讀德小嘅?

我7:05分上校車啦, 因為覺得佢幾好, 同埋屋企附近無咩好小學, 甘你呢 ?另外, pls check pm

因以前返工,有個客個孫讀德幼,佢話幾好,咪試吓囉!interview 時大仔又鐘意.就係咁.........
愈讀愈愛,仲覺得無幫佢選錯!(無誇張)   check your pm please

係呀, 大家都甘叻 , 唔知係米只係得我同你個小朋友讀德信呢 ? 如果多d人好傾d

yes,agree with you.

GOOD MORNING.  其實你覺得學校D功課多唔多呀 ?我就覺得唔係太多, 希望KEEP到啦, 因為我有D朋友, 佢地小朋友D功課最小7.8 樣, 而且已經要測驗同考試啦   

唔多呀!佢連埋英文同數學公文,大約1-個半鐘做完!好多時都係4-5樣.

今日校車準唔準時呀 ?我就覺得佢無咩改善, 你呢 ?
‹ 上一主題|下一主題