用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 半數幼園 罔顧學童興趣能力
樓主: mission
go

半數幼園 罔顧學童興趣能力 [複製鏈接]

Re: 李國章﹕八成私立幼稚園不及格

非牟利幼稚園是否又全部達標     
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

政策目的係資助學童, 不應理會幼稚園是否達標而決定, 未達標的幼稚園自然會被淘汰. 另一方面, 政府亦應監管所有幼稚園的質素, 唔係話因為係私校, 就唔達標都由得佢
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

miffy,

我都係公務員,想話你知公務員子女讀幼稚園係冇資助架,只是由小學及中學有學費津貼,仲要最多只得7成,仲有最近喱幾年入職既公務員係冇長俸架,一樣要供強積金,希望你唔好未check清楚就post囉 [quote]
miffy 寫道:
我本來對學劵制都無野, 有我實申請, 無咪算囉, 我睇完個李國章講番說話, 我直頭想衝去教統局度拉橫額抗議, 佢真係short short地  
私立幼稚園不受政府監管,只是「一盤生意」,政府不應再資助它們「錢搵錢」。 ﹗」

------> 政府每個月比十幾廿萬housingd高級公務員出去租樓住, 呢d唔係錢?? 咁夠係由香港政府夠資助緊地產商"錢搵錢"喇, 又唔見佢呢d高級公務員去住公屋。

既然你(指私立獨立幼稚園)當係一盤生意,你盤數唔可以畀我睇,你請老師、請何人我又不知,你可以請番姨媽姑爹,我完全唔知。這些是納稅人的錢,我覺得有責任看管

0吾係0咼, 我有朋友係低職位公務員, 做左十年, 今年剛剛開始有幼稚園有資助, 所以都會讀私立0咼. 新入職公務員
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

但我一樣過十年既低職位公務員, 但我問過人事部幼稚園真係冇資助,咁我算唔算舊公務員呀     

我可以好肯定咁講,公務員子女讀咩幼稚園都唔會有任何津貼,你個朋友可能只係申請緊果個政府o既幼稚園減免計劃
o者[呢個係任可人申請,只要你收入唔到某個指標和家中有唔知幾多個成員咁架]

冇錯,公務員係冇任可幼稚園津貼既,係好肯定. 只係有小學同中學津貼.

I have a lot of married friends who said they won't have babies born, because under that education system, their children cannot enjoy beneifts but their parents have to pay high taxes..
so poor of us.

其實依家做公務員待遇往往唔係一般市民所想咁好 :cry:  :cry:

李局長說,有些私立幼稚園是不理想的,謀取暴利,如買書包要幾百蚊一個!
會不會他只是對某些幼稚園非常不滿?不如乾脆公布那幾間啦,以免令所有私立幼稚園均及殃及!
題外話,有邊間幼稚園咁離譜,收幾百蚊一個書包?我都想知道!!

其實我覺得李局長d說話成日"up"得就"up",好似唔多經大腦,又唔理人感受

Your married friends still have to pay high taxes even though they are not going to have babies.  
chanseesee2005 寫道:
I have a lot of married friends who said they won't have babies born, because under that education system, their children cannot enjoy beneifts but their parents have to pay high taxes..
so poor of us.

李局長 EQ is very low. Therefore, I will not talk much about him and will leave him alone.

乜局長級有幼稚園津貼既咩???比得起四千蚊讀小學既話,除左耀中都仲有好多選擇,何必一定係耀中呢......??[quote]
Joann 寫道:
miffy,

我都係公務員,想話你知公務員子女讀幼稚園係冇資助架,只是由小學及中學有學費津貼,仲要最多只得7成,仲有最近喱幾年入職既公務員係冇長俸架,一樣要供強積金,希望你唔好未check清楚就post囉 [quote]
miffy 寫道:
我本來對學劵制都無野, 有我實申請, 無咪算囉, 我睇完個李國章講番說話, 我直頭想衝去教統局度拉橫額抗議, 佢真係short short地  
私立幼稚園不受政府監管,只是「一盤生意」,政府不應再資助它們「錢搵錢」。 ﹗」

------> 政府每個月比十幾廿萬housingd高級公務員出去租樓住, 呢d唔係錢?? 咁夠係由香港政府夠資助緊地產商"錢搵錢"喇, 又唔見佢呢d高級公務員去住公屋。

既然你(指私立獨立幼稚園)當係一盤生意,你盤數唔可以畀我睇,你請老師、請何人我又不知,你可以請番姨媽姑爹,我完全唔知。這些是納稅人的錢,我覺得有責任看管

There is no 大學的education allowance.
Your friend must have joined civil service before 1997.

miffy 寫道:
無, 不過佢地除了收入外, 仲有housing allowance, education allowance, 孩子小學至大學的education allowance, medical allowance, 已比普通市民開支少好多, 而家又有學劵制。

其實唔到局長級, 朋友在某政府部門做高級主任, 人工連housing, 月入十萬, 小朋友讀緊每月5千大元學費的直資小學, 佢都是比1500蚊, 佢話不會在香港讀中學, 會去英國讀, 本來一年十幾萬學費, 佢都是比幾萬蚊。

冬日勳章

miffy,

你都幾攪野喎,你自己大大聲聲話公務員的乜乜物物,跟住就住改左原文,就掉返轉反問回應既mami....有咁多人回應你,明眼人都知個原文有心講公務員啦! 你自己改返原文,令人清楚明白,當然冇問題啦,之但係你而家都唔雖要咁樣講野吖 ! 你忘記joann已經quote左個原文出黎,其他人都可以睇到的.

[quote]
miffy 寫道:
我由第一段起, 已經講緊係每月享有十幾萬房屋津貼的公務員 (如局長級), 我都奇怪有咁多人出黎回應, 乜呢度咁多局長???

一般職級的公務員享有7成資助都唔錯, 耀中小學12000蚊學費只需比4000蚊, 外國大學學費60萬, 只需比18萬, 兩個都是比36萬, 比起一般市民, 已少好多負擔。

Joann 寫道:
miffy,

miffy 寫道:

‹ 上一主題|下一主題