用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公文數 - 亞皆老街 113
go

公文數 - 亞皆老街 113 [複製鏈接]

公文數 - 亞皆老街 113

有無媽咪知道亞皆老街 113 公文數10月尾結束營業 ???
官方話樊老師退休, 但無可能話退休就退休, 會否有其他原因呢, 有無人知.

Re: 公文數 - 亞皆老街 113

好似朋友話會轉形式, 都是每天有功課, 但會接近香港
學校課程, 中文分普通話和廣東話, 如11月開始好似平1個月,如想轉其他公文centre都可以. 最近真是少咗好多學生,
不知是否3/F centre搶走哂學生呢. 詳情打電話問啦.

咁有冇媽咪打算幫小朋友轉centre?附近有冇邊間比較好些?

Hi! All moms,

我也想知公文數好唔好?有無用呢?
請俾意見!!! Thank You!   

我在21/09/06報咗公文英,14/10第一日返學就咁啦,其實都好唔開心,明知自己就唔做,就唔好收我啦.       

樊老師並不是退休,是自己做番,最近亦不是少咗好多學生,我都on waiting list 好久,3/F centre Maths only, 跟公文完全不同,樊老師的新課程,每天有5張功課, 話會接近香港學校課程, 中文分普通話和廣東話,但普通話課程還未完全編輯好,如11月開始報讀,將會優惠6個月,每個月平$100,如想轉其他公文centre都可以.  公文centre並會free一個月學費.

I have just called the Eng sections. Actually, the husband of 樊老師 starts the new centre but all the staff remain. But they will work out another new syllubus for run the centre. I don't know about the other subject, my sons is studying Eng. The Eng teacher told me that the new syllubus is good for the local and younger student. But for my son's case, he is now in level D and quite initiative, she is not recommend him to stay with their centre.

I think the better way is to go personally to look at their new syllubus and we will get to know.

For me, I have the same question as the other mum. Is there any other Kumon centre which is close to Aygle street but most important at all is with good teachers .....?

Chupapa

醒目開學勳章

我認同哪兒有很多好老師, 但作為家長不是應以課程內容為主嗎? 我都唔捨得呢班好老師, 但我看過新的課程後, 發覺若子女的程度如超越某一個級數時, 此處的新課程真的不合適, 冇理由學費貴了, 課程淺了, 最後連過往的知識都要停下來, 不知你會否認同呢?

lovingyou 寫道:
我認同哪兒有很多好老師, 但作為家長不是應以課程內容為主嗎? 我都唔捨得呢班好老師, 但我看過新的課程後, 發覺若子女的程度如超越某一個級數時, 此處的新課程真的不合適, 冇理由學費貴了, 課程淺了, 最後連過往的知識都要停下來, 不知你會否認同呢?

十分同意,我都是以課程為主。當初選公文式正是因為我覺得公文式啱亞仔,而亞仔亦十分喜歡上公文數,八月時還學埋公文中文,現在他已可以自己跟拼音讀,進度十分理想。不過,同樣地,在bk網看到很多家長投訴其他公文式centre,所以都想睇吓有冇家長有好介紹。我已約咗老師返centre傾吓佢地的新內容,同時亦在kumon總公司安排下去附近的centre看看。相信有不少bk媽咪的小朋友都在該中心上課,到時再與各位share吓。

GiGiMum 寫道:
Hi! All moms,

我也想知公文數好唔好?有無用呢?
請俾意見!!! Thank You!   

GiGiMum,

其實各人都有不同的意見,最緊要係你嘅小朋友喜歡計數嗎?你又是否贊同公文式的學習方式?

好多媽咪覺得公文數要每日做,死做爛做,又要計時又要啱哂,冇mud用兼且不合時宜,但我覺得這種方式可以訓練小朋友(及媽咪)的恆心及耐力,每天投放數分鐘時間,便可達至目的,十分划算。但如果小朋友見到d數就無心機的話,或者根本唔鍾意計數位,就最好搵d可以引起佢興趣的學習方法。其實家長都只係希望小朋友學到嘢者,千祗唔好強迫佢地,否則只會事倍功半咋!

Hi loving you,

Totally agreed with what you have said.
I like the syllubus of Kumon English because start B or higher level, they emphasis on the reading comprehension which is ther most difficult part for the Hong Kong student. That's the reason why I want my son to keep with Kumon.

I have just visited the new center in Sai Yeung Choi St. on Thurs night and attend the talk they offered. I didn't see the teachers yet. But they offer one month free trial to change to another centre. I think it's no harm to try and see if the teachers in the new center are good or not.

Chupapa
lovingyou 寫道:
‹ 上一主題|下一主題