用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 他們不是精神病----出自"温暖人間" 21-9-2006(完 ...
go

他們不是精神病----出自"温暖人間" 21-9-2006(完整版) [複製鏈接]

Re: 他們不是精神病----出自"温暖人間" 21-9-2006

kawai,

i see. so may be i can told something about my son after he will visit to Dr. Lee on 11/20 :)

cathleen

kawai 寫道:
Cathleen,

Our appointment with Dr. Lee has been postponed to 9 Dec as I lost my voice after returnng back from trip on last Tuesday.

[quote]
Cathleen 寫道:
kawai,

how's your kid after see the Dr. Lee?

cathleen

[

Re: 他們不是精神病----出自"温暖人間" 21-9-2006(完整版)

Hi, 各位家長:
我是一位小學老師,李醫生嘅名字我亦聽過,他是一位腦神經醫生,上一年我任教一年級嘅時候,班內曾經有一位患有過渡活躍的學生,坐不定,後來,他的父母帶小朋友到李醫生幫助治療,因此,李醫生嘅名字我亦聽過,我亦收到一封reference letter (給學校留意孩子嘅問題 ),後來,這個學生嘅情況亦有改善,他可以坐定上課.....,所以,希望各位小朋友亦可以得到幫助,改善問題.......
Best Wishes!

Re: 他們不是精神病----出自"温暖人間" 21-9-2006(完整版)

我今日同阿仔見左dr. lee啦. 佢話阿仔細個時無嘜點爬過, 所以影響左 右腦部協調.  阿仔個case起碼要睇半年呀.
不過, 我多數會試因為既然有機會好, 點都要試吓啦.

cathleen

今日開始排期, 但係唔知幾時至有位 :(

cathleen

Cathleen 及其他家長,

我想係度澄清, 我無睇過李醫生, 只係睇完呢個topic第一頁的文章, 覺得講到李醫生嘅理念好好咁, 所以係web度search佢個名, 然後知道佢個地址同電話, 跟住又陸續有家長問我攞地址電話.

我仔仔未睇過李醫生, 主要係因為知道要一星期去李醫生診所幾次, 仔仔讀緊小學好難抽到時間, 所以遲遲未有去睇李醫生, 到底佢係咪文章講到咁好, 或者係咪適合每一個小朋友, 我真係唔知, 所以各位真係要自己考慮清楚.

我之前唔想直接登李醫生個地址電話出黎, 其實就係唔想好似係我介紹咁, 希望大家唔好以為我仔仔睇過而去睇李醫生.
Carson's birthday in January 2000.

Re: 他們不是精神病----出自"温暖人間" 21-9-2006

chanchanboy 寫道:
因為好多人叫我pm, 為免大家等待我回覆, 所以我都係post dr. lee資料出黎, 不過我自己未去睇過dr. lee, 以下資料也是從網上search來的-

李憲嚴 Dr. Andy Hin Yim Lee 美國腦神經醫學委員會專科醫生美國脊骨神經科一級榮譽醫學博士英國心理學榮譽學士 Dip. of American Chiropractic Neurology Board Doctor of Chiropractic (Magna Cum Laude,U.S.A) B.S.C. (Hons) - Psychology and Professional Studies (U.S.A.)
李憲嚴腦神經暨脊醫中心
香港中環皇后大道中33號萬邦行1111室
Lee Chiropractic Neurology Center
Rm. 1111, Melbourne Plaza,
33 Queen's Road Cantral, Central, HK
電話 Tel:2523 0900
Carson's birthday in January 2000.

我的精神科醫生話行為治療對比較細的小朋友會有效, 但相對於大一點, 像我的是高小, 那藥物治療比較見效和快.  我想無論那個年紀, 如能夠同時進行藥物和行為治療, 一定會更好.

我都有聽聞甜對adhd不好, 但怎樣可以避免呢?小朋友都喜歡吃甜, 又不能常常告訴他因佢有adhd而不可吃, 怕會令佢自悲?!

Hi Cathleen,

你好!

請問你的小朋友是否已開始在李醫生處做治療?  效果
如何? 因我也想帶小朋友去試試, 如有家長的小朋友跟李醫生做過治療, 也請分享一下.

謝謝!

Re: 他們不是精神病----出自"

Hi 大家好!

請問是否有家長帶過小朋友跟李憲嚴醫生做治療?

請將經驗分享一下.

謝謝!

Kechpchg

各位,
小兒自從12月頭看完醫生到現在都未排到位睇dr. lee,
唔知仲要等幾耐.
有消息再通知大家. 不過而家已儘量介sweet食物同食多d omega 3

cathleen

大家好!祝各人身體健康
我嘅姪仔八歲大,有過度活躍問題,食左藥年幾,上次見面是中秋節食飯嘅時候,見佢坐唔定,阿哥阿嫂為咗佢成日睇唔同嘅醫生,中西合壁,但係年初一拜年嘅時候,見佢乖乖坐低食飯,原來哥哥帶左姪仔去李醫生度做治療兩個多月,見佢坐定定,阿嫂都笑容滿面,雖然我有女女,但也感到照顧姪仔係辛苦嘅,唔知呢0的經驗可唔可以幫到其他人呢

Hi Carmen71:

你好!  祝你身體健康, 心想事成!

你的姪兒跟李醫生做了兩個多月治療後, 是否在整體上都有
進步? 如專注, 書寫字體, 手眼協調等等......?

請分享一下.

Kechpchg

Hi, Kechpchg

因為阿哥阿嫂唔識電腦,我只可以簡單講吓姪仔嘅進步,
佢由食2粒葯轉變食1/2粒葯,可以乖乖坐低食飯上課,肥咗啲,少咗脾氣,少咗投訴,做工課快咗啲,.....阿嫂話姪仔無咗晚晚尿床嘅問題,......書寫字體一直是無問題,至於詳細嘅進步,我唔可以分享得清楚,唔知呢0的經驗可唔可以幫到你呢

Carmen71

Hi Carmen 71,

Thank you very much for your
informations.

Kechpchg

Hi Kawai,

我想問下你最後有冇去到DR.LEE個度, 睇成點呢 ?

Cathleen,

你囝囝12月頭評估完,仲要排咁耐,醫生有冇先給你一些可行的日常訓練的建議呢?

Cat

hi Carmen 71,

你的姪仔還有到李醫生處做治療嗎? 很想知道他的進展情況,
可否分享一下?

kechpchg

我個仔上星期去見左Dr LEE,佢好細心,說得好詳細,而我個仔係右腦唔協調,導致坐唔定及專注力足,由於我個仔仲細(3.8 years),協康會提意仔仔做行為治療如:健腦操,有關練習平
‹ 上一主題|下一主題