用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 ...
樓主: grumpyminnie
go

為什麼公務員子女用教育補貼進國際小學 [複製鏈接]

Re: 為什麼子女公務員能享用教育補貼進國際小學

kittylock 寫道:
Really??!!    

[quote]
summei 寫道:

好多私人公司有bonus, double pay, meal allowance, oT claim

私人公司可能年年加薪3%-10%不等.
[/quote]
好景時出緊20個月糧一年, 一年加薪2次, 最少10%一次.    , 唔好景都係凍薪, 出返12個月糧.  所以我從來都唔會羨慕公務員    , 做人唔好成日比較,  只會令生活難過.

Re: 為什麼公務員子女能享用教育補貼進國際小學

點解冇人去話班拿綜緩既家庭, 唔使交任何稅, 但竟然可以享受好多福利.  我唔介意公務員有某d福利, 因為我好尊敬好多前線公務員對大家既付出.  特別係sars其間d醫護人員, 大火中9火d消防員, 幫你維持治安d警察.  人地既付出我係睇得到, 反而我就睇唔出d拿綜緩既人有咩付出.  我地羨慕公務員之際, 佢地都同樣羨慕我地, 我唔仲意可以轉工, 但佢地呢, 做公務員好難轉工既, 出返來重頭來過?  太遲啦.  相信未來如果好景, 應該就冇人會對公務員份人工有興趣, 到時大家就自力救濟啦.

Re: 為什麼子女公務員用教育補貼進國際小學

我好想問一個問題, 當公務員份工冇任何吸引力時, 仲有幾多精英會去報.  好既福利其實主要係留心力同防止貪污.  大陸既公務員係好cheap人工, 但佢地既貪污係'天文數字'.  點解人地大陸而家盡力去改善公務員既福利, 而我地反而向後行?1997之後, 2000年之後d福利都cut左7788, 人才呢? 收入來既有幾多盡心去做, 向上升既機會微, 福利都冇, 邊有心同你做.  2000年之後對公務員既投訴多左好多, 真係因為市民醒左, 識得投訴?  當我地返返去大陸既時代, 當d公務員個個本住做有36唔做又36時, 你想哭就來不及了.
‹ 上一主題|下一主題