用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 反對學卷制不資助讀私校家長, 請簽名支持 ...
樓主: happybobo
go

反對學卷制不資助讀私校家長, 請簽名支持 [複製鏈接]

Re: 反對學卷制不資助讀私校家長, 請簽名支持

Hehemum 寫道:

我囝囝的學校有通告給家長: '一人一信抗議'. 我會和我先生各寫一封信支持.

me too, 連我個工人都話要簽(全部都簽晒啦!)

Catpig(還給我們選擇權)
LydiaWong
Eddie&Sylvia 寫道:
百厭仔 寫道:
Evolution6 (資助係應該睇家庭總入息來定,而唔係睇私唔私立學校囉. 難道我地呢班中產唔駛交稅 ??)
hillary2002(只是各父母的心聲,不須理據)
vhunghk(發表欠理據,促覆核及修訂)
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats
ymama(我話不如讀私立幼稚園的家長可以有學費免稅額,上限與學

LydiaWong
百厭仔 寫道:
Evolution6 (資助係應該睇家庭總入息來定,而唔係睇私唔私立學校囉. 難道我地呢班中產唔駛交稅 ??)
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats
ymama(我話不如讀私立幼稚園的家長可以有學費免稅額,上限與學

李局長話資助私立幼稚園擔心被投訴"官商勾結", 把公帑讓私營機構發達, 那為什麼政府在老人政策上可以容許住私立老人院之老人只要符合審查便可以有資助, 福利處是不是和私立老人院"官商勾結"?
政府話此制度9成人可得到資助, 有沒有數據? 表面上私營幼稚園數目是比非牟利的少, 但他們有沒有統計就讀人數? 以我所知, 部份知名之私營幼稚園一年收400人以上, 很多非牟利之幼稚園整間學校之學生亦沒有此數, 若政府這政策最終令私營幼稚園倒閉, 他們是否有足夠學位應付?

Astella("偽"學劵制-不知所謂,還我"真正的學劵)
LydiaWong
百厭仔 寫道:
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats

Evan01 應該比家長自由選擇
astella321 寫道:
Astella("偽"學
:-) 我愛這個家

Astella("偽"學
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

簽名被屏蔽

patricia316
Philomon

talkative 寫道:
Astella("偽"學?制-不知所謂,還我"真正的學?)
LydiaWong
百厭仔 寫道:
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats
ymama(我話不如讀私立幼稚園的家長可以有學費免稅額,上限與學?額同,那就不會怕津貼了私校)
terrylyy
cherilau
lylee
bbwarmm
heipopo (要一視同仁)
QQ2003
sabina_bb
Renee
OkaMama
Carrie BB
聰明豆
Bignose
LikLik
FungMm (曾生"話"針對協助中產~月入2-4萬, 理應直接扣減稅款)
yatjeh
meowross
kimimi
ChloeMak (點解, 點解, 點解次次政府?福利都享受唔到, 吾通中產收入?人真係咁好"蝦". 唔公平呀 )
蘿記 (CE梗係睇死我地尼類家長最好哈 無果D?精面的所謂議員幫拖 又唔會好似果D宗緩人士 食少餐Macdonald飲少餐茶 都下下尼示威)

bebechu (曾﹕包含全港八成幼稚園 - 曾蔭權在電台節目中回應,政府的幼稚園學券計劃,已包含全港90%家庭和80%的幼稚園,目的是希望幫助有需要的中產和基層人士,減輕負擔。他相信實行計劃後,有些牟利的幼稚園會轉為非牟利。) 如果真係有90%家庭和80%的幼稚園受惠就唔會咁多人直呼不公平. 應該好似生果金不論貪或富, 只要係香港居民就可以享有$10000學卷, 咁先可以算公平, 唔通我們中產人士交稅低產人士享褔利???
rchan
chaimum
cj177916 (係咪成日要我地津貼埋D 大陸o黎產子,然後又理所當然咁?埋學券既大陸人...!)
masfamily (hkgovernment )
百厭仔
Eddie&Sylvia
HYLMOTHER
baby_hc1208 (請政府要對我們公平 )
KEIIN-BB(要多些選擇)
pangpuiyee
Ellie mami ( 請公平地對待我們, 我地都有交稅 !)
MAMAKIKI
talkative
Philomon

patricia316
Philomon

LydiaWong
百厭仔 寫道:
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats
ymama(我話不如讀私立幼稚園的家長可以有學費免稅額,上限與學?額同,那就不會怕津貼了私校)
terrylyy
cherilau
lylee
bbwarmm
QQ2003
sabina_bb
Renee
OkaMama
Carrie BB
聰明豆
Bignose
LikLik
FungMm (曾生"話"針對協助中產~月入2-4萬, 理應直接扣減稅款)
yatjeh
meowross
kimimi
ChloeMak (點解, 點解, 點解次次政府?福利都享受唔到, 吾通中產收入?人真係咁好"蝦". 唔公平呀 )
蘿記 (CE梗係睇死我地尼類家長最好哈 無果D?精面的所謂議員幫拖 又唔會好似果D宗緩人士 食少餐Macdonald飲少餐茶 都下下尼示威)

bebechu (曾﹕包含全港八成幼稚園 - 曾蔭權在電台節目中回應,政府的幼稚園學券計劃,已包含全港90%家庭和80%的幼稚園,目的是希望幫助有需要的中產和基層人士,減輕負擔。他相信實行計劃後,有些牟利的幼稚園會轉為非牟利。) 如果真係有90%家庭和80%的幼稚園受惠就唔會咁多人直呼不公平. 應該好似生果金不論貪或富, 只要係香港居民就可以享有$10000學卷, 咁先可以算公平, 唔通我們中產人士交稅低產人士享褔利???
rchan
chaimum
cj177916 (係咪成日要我地津貼埋D 大陸o黎產子,然後又理所當然咁?埋學券既大陸人...!)
百厭仔
HYLMOTHER
pangpuiyee
Ellie mami ( 請公平地對待我們, 我地都有交稅 !)
MAMAKIKI
talkative
littlefisheva (公平對待小朋友,家長及老師)

[quote]
littlefisheva 寫道:
LydiaWong
百厭仔 寫道:
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats
terrylyy
cherilau
lylee
bbwarmm
QQ2003
sabina_bb
Renee
OkaMama
Carrie BB
聰明豆
Bignose
LikLik
yatjeh
meowross
kimimi

rchan
chaimum
百厭仔
HYLMOTHER
pangpuiyee
MAMAKIKI
talkative
patricia316
Philomon

littlefisheva 寫道:
LydiaWong
百厭仔 寫道:
bbkingdombb
happybobo
monmantong
kathy_hoiki
tcbobo
Marina
Safarimama
crystalmok
Billman
Krystal
astella321
rats
terrylyy
cherilau
lylee
bbwarmm
QQ2003
sabina_bb
Renee
OkaMama
Carrie BB
聰明豆
Bignose
LikLik
yatjeh
meowross
kimimi

rchan
chaimum
百厭仔
HYLMOTHER
pangpuiyee
MAMAKIKI
talkative
patricia316
yu_baby (只係資助07年或之前入學既學生,咁我地08年入學既又點算呢,應該要一視同仁!)
‹ 上一主題|下一主題