用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06-07年度香港學校朗誦節
go

06-07年度香港學校朗誦節 [複製鏈接]

06-07年度香港學校朗誦節

本人之小女是小一,可不可以分享以往的經驗及朗誦節詳情,本人十分心急,謝謝!

Re: 06-07年度香港學校朗誦節

中文定英語?我個女只曾參加過英語
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

hi,Gertrude我仔今年學校都選咗他朗讀英文不過我想問你學校有同你小朋練習嗎?因為我小朋友學校只比隻碟回家聼,激死
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

其實學校都無時間同佢練, 連碟都無, 只係有一篇文比你番屋企練, 我就會同佢練下, 睇下佢的字咬的正唔正, 較正番佢的眼神同表情 (唔好比佢東張西望), 結果小女參賽佢羅唔到頭三名, 只係羅左優異獎 (85分), 我當佢比演出經驗佢囉
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .
該用戶已被刪除

Hi,

我的小女剛剛收到學校之英文朗誦內容,叫小女背熟,D英文有D唔識讀(無CD),但之前通告話要課後練習,到現在未開始,如浪費時間,都想放棄.你知不知道更多詳情.

有機會咪當係一次經驗,唔一定要攞獎,睇吓其他小朋友嘅表現,睇吓其他家長嘅人生百態。上次我囡參加普通話朗誦時,見到有d小朋友表現好出眾,也有些忘記朗誦內容,哭成淚人,就當係一次人生經驗吧!不過我覺得評判只有一人,好像兒戲左d,好睇那位評判之評審準則,上次那位要求小朋友最緊要識背,其次係發音要準,咬字清晰,適當地方要有停頓,尾句唔好草草收場,要加入情感等等。

Gertrude 寫道:
Hi,

我的小女剛剛收到學校之英文朗誦內容,叫小女背熟,D英文有D唔識讀(無CD),但之前通告話要課後練習,到現在未開始,如浪費時間,都想放棄.你知不知道更多詳情.

醒目開學勳章

中文朗誦最好加插動作, 英文朗誦則不用.

最緊要吸收經驗, 是否羅獎不重要, 我個女比賽當日,有二個”名校”既學生遲到左, 大會主持宣佈因有二個學生遲到, 佢地仍然可以演出, 但係就無份比賽加分, 跟住個二個學生照上台演出, 但係好求其咁完左就算, 結果當然佢地係無分, 更比評判批評學生遲到不知悔改及態度欠認真.

囡囡也參加了11月的朗誦節,佢幼稚園時只係學d好簡單既英文,所以佢既英文好屎.
我鼓勵佢參加既原因係英文唔係咁得人驚,要多聽,多講,多睇同多用就會有進步;比賽只係當另外一種學習體驗,希望佢對學習英文提起興趣;我囡囡係由老師訓練,每天recess都要practice,回家我就叫佢諗下比我聽;無乜pressure比佢.
再講,我好多謝學校肯冒險,夠膽比亞囡參加,試問邊間學校唔想自己學生攞獎

咁我明白了,我自己都係打算比仔仔出去參加吓等佢有個經驗!不過幾時都未知?
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

今年既朗誦節好似9月12日截止了,可能要等下次,不如向學校查詢一下!
‹ 上一主題|下一主題