用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升班啦!New!York07"U3",大家庭
樓主: kachunma
go

升班啦!New!York07"U3",大家庭 [複製鏈接]

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

睇來個政府真有問題﹗我姪女個亞媽話如學校真的搞簽名會,佢都會參與。不過我個囝囝個間就冇這活動,如有我都會參與。

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

miffy
講得非常好      完全講中晒我D心聲   

miffy 寫道:
私立幼稚園不受政府監管,只是「一盤生意」,政府不應再資助它們「錢搵錢」。 ﹗」

------> 政府每個月比十幾廿萬housingd高級公務員出去租樓住, 呢d唔係錢?? 咁夠係由香港政府夠資助緊地產商"錢搵錢"喇, 又唔見佢呢d高級公務員去住公屋。

既然你(指私立獨立幼稚園)當係一盤生意,你盤數唔可以畀我睇,你請老師、請何人我又不知,你可以請番姨媽姑爹,我完全唔知。這些是納稅人的錢,我覺得有責任看管錢用得對不對。

----> 佢地d公務員, 政府夠個個月資助佢地小朋友讀書, 我識d公務員, 唔私校唔讀, 仲讀埋國際學校, 皮皮聲一個月, 一係政府以後唔好比education allowance, 叫公務員d仔女去讀非牟利學校和津校算, 就算阿李局長, 我相信佢d仔女都唔係讀屋村津校喇。

「幼稚園不可以將個個小朋友放於房中,只是訓覺、訓醒覺唱歌仔便完了,這樣不可以的。」

-----> 拿, 我屋企附近間非牟利幼稚園就係咁, d小朋友食飽就訓, 訓醒去唱下歌就放學喇, 人地食阿公收唔收夠生無所謂, 私立幼稚園如果係咁, 真係搵鬼比錢讀。

何志平局長個女都讀寶馬山間寶山幼稚園 (去訓覺), 又唔見佢去讀非牟利? 政府資肋緊香港十幾萬公務員子女去訓覺呀。

有些逼小朋友學習很長的英文生字,例如三歲已串dinosaur(恐龍),對小朋友的成長不好。」

-----> 又係教統局攪出黎的禍, 而家一年級的程度, 等於幾廿年前我地讀小學三年級的程度, 又由小學開始呈送成績上教統for將來中學派位, 我夠想個仔讀書他他條條, 佢有呢D死人政策, 家長們不得不由幼稚園打好基礎, 去提升兢爭力。。

曾特首仲話生3個, 只適合公務員, 李麗珊個廣告o個d400萬子女, 又係公務員子女, 佢地可以讀最貴的學校, 去最貴的英國留學連學費機票, 都由政府資助, 老來還有長奉安享晚年, 我地只是不停交稅, 乜都要自己諗掂, 第時老咗, 如果儲唔夠錢養老, 唔通靠mpf, 係you諗you。

佢真係講緊風涼說話   

MIFFY

你將我肚裏

Miffy,
你講得好好呀, I LOVE YOU~~我越來越鐘意你啦~~~~

miffy,

Agreed with you! 您好有理呀﹗     

我想為我囡囡報考這間學校,想請教各位York既家長,York是否每天都有英語課及普通話課呢? 有否外藉老師教(一星期教幾天)?

cj177916 寫道:
我想為我囡囡報考這間學校,想請教各位York既家長,York是否每天都有英語課及普通話課呢? 有否外藉老師教(一星期教幾天)?

york每天都有外藉老師上英文堂的,而普通話,一星期一堂   

All
10月31日halloween party遊行有誰會出現去拍video or 影相?我會去呀!有無人陪我呀!?   

kachunma 寫道:
All
10月31日halloween party遊行有誰會出現去拍video or 影相?我會去呀!有無人陪我呀!?   

kachunma,

我都好想去, 但暫時仍未知道到時會唔會忙,稍後回覆﹗但您知唔知咩時間?

all

今年吾攪生日會啦,近排我老爺身體吾好,經常進出醫院,無咩心情攪咁多野. :cry:

我都係諗緊會吾會去拍片呀?

miffy

thank you

miffy

你講得好好   

知唔知佢地幾點會開始遊街呀??

kachunma 寫道:
All

miffy 寫道:

侒侒覺得好奇怪, 點解架巴士會走上行人路, 佢問我: 係咪架巴士想食麥當勞?? (意外旁邊是麥當勞), 唔知好嬲定好笑。

‹ 上一主題|下一主題