用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵青區讀中一的家長分享
樓主: rclamlam
go

荃灣/葵青區讀中一的家長分享 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵青區讀中中的家長分享

提起賓賓, 真係又有故仔聽啦,我第一個賓賓非常好, 當個女好似女一樣, 好有心机教佢, 點知個女五歲時佢一走, 個女就性情大變, 依家請來請佢, 同個女都唔岩KEY , 我發覺一個好既賓真係好重要
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo,

係咪你女好痴個工人    so 掛住佢 咁你有mo再請工人?

你要唔要返工ga ~   我係在職mami, so 仲要賓賓幫手   

我係在職媽咪, 個女之前係好痴之前個工人, 走左無人管佢啦ma, 再請新工人都係幫佢做呀四, 管唔到佢啦, 所以依家佢有乜野家課都係等我番到屋企先做 吹漲
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
我係在職媽咪, 個女之前係好痴之前個工人, 走左無人管佢啦ma, 再請新工人都係幫佢做呀四, 管唔到佢啦, 所以依家佢有乜野家課都係等我番到屋企先做 吹漲

我工人都管唔到大仔     

你always 上網, 咁你份工都好3333

我覺tak 囡仔易教d coz 同mami 有傾有講, 仲有會痴mami ga   

rclamlam
全中係用八達通過數.
有時亦會交現金.
要交費用前一定有通告或寫手冊.

rclamlam 寫道:
Nymph,

我女咪一樣, 皮氣真係差左, 語氣一樣唔好, 前晚先比我鬧佢來.

佢主要係覺得個妹搶左媽咪既時間, 越來越唔鐘意佢.

全中係用戶口過數定係要每次交錢架, 我女間係戶口過數架. 其他野都係佢自己搞掂晒, 只係有時講多o的學校既野, 有時講少o的咁解.

Re: 荃灣/葵青區讀中一的家長分享

Annie:

我好自律架, 上網時都係做緊公司野姐, 況且呢輪老細出左trip ,~~~~ 正~~~~~, 所以咪 3333的囉, 我個女自細就好主動好大膽, 乜都認屎認屁,臉皮又幾尺厚, 佢喜歡個時就痴我地, 不喜時 ~~~~~~~~, 真係教到我地頭都痛

sorlo 寫道:
Annie:

我好自律架, 上網時都係做緊公司野姐, 況且呢輪老細出左trip ,~~~~ 正~~~~~, 所以咪 3333的囉, 我個女自細就好主動好大膽, 乜都認屎認屁,臉皮又幾尺厚, 

sorlo,

me 2 ~ 我都好自律ga       

yi....你囡同我大仔有tak揮wor      咩都ng怕瘀, 上至8x歲, 下至x月ge bb, 咩都傾一餐, 口水多過浪花     

Annie:我同你真係岩key 呀, 我個女細個時,我覺得佢係”問題"兒童, 超級煩, 又搶口, 乜都要羅泥睇, 個時我炆到搶番佢睇緊的野, 話佢無禮貌, 依家, 無得話啦, 呵呵

sorlo 寫道:
Annie:我同你真係岩key 呀, 我個女細個時,我覺得佢係”問題"兒童, 超級煩, 又搶口, 乜都要羅泥睇, 個時我炆到搶番佢睇緊的野, 話佢無禮貌, 依家, 無得話啦, 呵呵

sorlo,

yes.....我地可以share下我地ge感受     

係ne你係ben頭返工, 我係東區>-<

講煩典都唔夠我大仔煩      好彩佢間小學d老師好好, 好包容佢 :  : 我逢家長日同hubby一齊去, ng計班主任, 要同4-5個老師傾計     

Annie 我 響旺角番工架, 我個女既主動, 響小學低年級時, 就好大問題, 因為佢一有唔中意就舉手, 小小野就投訢, 選乜選勿又要行出泥,自己又無料, 所以無乜朋友架, 但係大個左成熟左, 雖然佢依然係咁活躍, 乜都投訢都出聲, 但係接受佢既人就多好多啦

sorlo 寫道:
Annie 我 響旺角番工架, 我個女既主動, 響小學低年級時, 就好大問題, 因為佢一有唔中意就舉手, 小小野就投訢, 選乜選勿又要行出泥,自己又無料, 所以無乜朋友架, 但係大個左成熟左, 雖然佢依然係咁活躍, 乜都投訢都出聲, 但係接受佢既人就多好多啦

Sorlo,

都好近wor    me 要成粒鐘車程     

我仔就好怪, 同年紀ge都頂佢唔順coz佢好口多, 又活躍, mud人都fd一餐    佢d 同級同學唔多like同佢玩, 通常係細過佢or大個佢sin玩tak埋   

而家大大下就好d, 佢而家係school 咩級都玩tak, 一開學已經chi 埋d f.5 同 f.6 d 哥哥打basketball    我話d哥哥典叫你ga, 佢話叫佢form 1 仔 囉     ne 排池time就打badminton

Annie :你個仔中意做運動真係好呀, 我個女就唔肯,依家響中學就乜都參加, 鬼屎咁忙, 番到屋企就攤響度, 的功課又寫到打風咁, 仲叫我唔好理,   煩呀~~~

Sorlo,

囡仔典同男仔jack      我仔精力旺盛, 要發出來個人sin mo 咁din ja       

中學真係唔同d ga, btw 我仔小學已經好多活動, 而家仲多, ng 計school, 一日daddy 帶去打bowling, 一日daddy帶去同人鬥basketball, 一日操水      

我仔d 字咪又係不知所謂    我同佢講佢好幸福ga na, 我要求佢寫tak快同清楚就ok!!! mami細個時阿公一見mami d 字ng 靚同tidy, 就打手兼全部erased 重做ar yim 功     

Annie:

小學時個女都係泳隊, 去到小六因為緊張成績, 放棄左, 家下想揀教練教番佢都唔肯, 一的運動都無, 只係顧住食~~~小學個時個女超中意參加課外活動, 義工啦, 話劇啦, 唱歌啦, 小老師啦, 乜鬼都話要做, 依家中學, 佢玩2項就話太少啦, 個女寫字又唔快又唔清楚, 做野漏漏汽汽, 都唔知點算好 ∼∼∼

sorlo,

囡仔大大下可能唔like運動卦, 睇下遲d有mo d 學長令到你囡囡like 某d sports   (我like打basketball 都係    )

阿仔都ng 肯操水ga, 但hubby半迫半'tum' lor     hubby話要佢操fit d, hei山莫hei水 :-|  :-| 阿仔大d 會自己同fd or 同學去swim   

我阿仔都好漏氣ga (係咪通病 ), 我唔理佢, 總g 我地協議好佢11pm上床前要攪掂佢自己d 野, 有complain 同畀人罰, 就罰佢一個月mo tak 同babi 出去玩 :evil:  :evil:

十一點? 本應我SET 佢九點半訓,但係佢搞下搞下都十一點幾, 佢每日番到屋企就睇下TV , 食下野, 但係就無做野, 我番去佢先拿拿林做功課, 我成七點番去, 食下飯休息下又九點幾,上下網執下書包就十一點幾啦

吓你地個b咁遲訓? 幾點起身?
我果個10:30 要訓著, 6:45起啦...

個女六點四起身, 十一點幾先訓, 有乜辦法唔累, 都唔知幾教到佢聽 :-x

不如開個題目係"仔女經"啦, 名係老土, 但係到題呀.....
大家交流吓...

咁你有無獎罰分明   
sorlo 寫道:
個女六點四起身, 十一點幾先訓, 有乜辦法唔累, 都唔知幾教到佢聽 :-x

sorlo,

可能大仔俾婆婆湊到3年級 (4年級sin自己湊番), so 佢習慣自己做功課, ng明就打俾我問, 我番home only check下做哂未

以前未搬時d time 好趕, 大仔6典起身, 6典4 出門口, 我要成7典半sin 返到home, 攪ne攪路都成10典半sin有tak

而家就時間充裕, 大仔7典3起身 coz我要佢食埋bf sin返學, 因佢ng洗行15分鐘就到school, so 我咪俾佢11典sin上床   
‹ 上一主題|下一主題