用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵青區讀中一的家長分享
樓主: rclamlam
go

荃灣/葵青區讀中一的家長分享 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵青區讀中中的家長分享

hi ~ 我又入黎傾下sin     

其實呢個 tropic 應該係讀中一既家長討論區
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

rclamlam

我地又相遇na   

講到脾氣, 其實我大仔6年級已經開始反叛, so 個時開始由babi 跟佢地行為舉止, 學業功課就me, 咁升佐中一之後, 我開始俾一d 無傷大雅ge 樹由佢make decision, 一d 大件樹緊係me同babi

而家每日我只會問佢做哂功課未, 要唔要小測同埋默書, if 佢話攪掂哂我唔會再問, 但我warn佢唔好欠交功課, 成績唔可以太差 :evil: 學校&老師唔好有complain   

rclamlam 寫道:
tkkmama,

我都以為係小五六會用晒全英上英文堂, 點知原來唔係架, 只係有部份先會用全英.

我大仔係到小六轉佐英文老師sin開始用哂英文上堂, 而呢個miss 好nice ga....佢就算平時係學校都係同我仔講英文 (因為有兩次我帶大仔番學, 撞到ne 個miss, 佢全程都係同我地講英文, 咁當然我地都係同佢英文對答)

依家小事都由個女佢自己處理, 畢竟都升中啦, 但係由小六同升中, 一個轉變, 要我唔理, 真係都幾忍辛苦下, 我個女多數我番屋企佢先開始做功課, 第日多功課真係唔知點搞, 依家間中學, 欠交功課四次就要記缺點, 搞到我成日驚佢欠交功課, 又驚佢TEST 唔好, 又點佢默書唔好, 驚呢驚路, 但係我又要忍住都好少問番佢, 費事囉梳嘛, 死囉, 會唔會忍忍忍忍忍, 忍到發神經呢????????         
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
rclamlam 寫道:
tkkmama,

我都以為係小五六會用晒全英上英文堂, 點知原來唔係架, 只係有部份先會用全英.

我大仔係到小六轉佐英文老師sin開始用哂英文上堂, 而呢個miss 好nice ga....佢就算平時係學校都係同我仔講英文 (因為有兩次我帶大仔番學, 撞到ne 個miss, 佢全程都係同我地講英文, 咁當然我地都係同佢英文對答) [/quote]

我個女唔好似小四開始英文堂又用全英文囉, 番屋企食飯時間我又唔比佢講中文, 哈哈~~~~~

sorlo,

真係要時間six 應ga      其實有邊個父母唔緊張自己ge小朋友 :-|  :-| 有時都'鄧'佢'炆', 忍到咪忍lor, 忍ng到都會'哦'下佢ga      我同大仔講 - 佢有壓力, 我都有壓力     

sorlo 寫道:
我個女唔好似小四開始英文堂又用全英文囉, 番屋企食飯時間我又唔比佢講中文, 哈哈~~~~~

你ne 個mami 真係       

細細個個時要佢食飯講英文, 講中左就夾舊好野佢食(我個女好中意食野) ,鼓勵下佢,佢依家上中學, 對英文唔抗拒囉, 但係...
[img align=right]http://img.igogo8.com/igoogle8/showimg/0/55/%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%B0%B1%E5%94%94%E6%8E%82.gif[/img]

針冇兩頭利??...真係有一好, 冇兩好既??
sorlo 寫道:
細細個個時要佢食飯講英文, 講中左就夾舊好野佢食(我個女好中意食野) ,鼓勵下佢,佢依家上中學, 對英文唔抗拒囉, 但係...
[img align=right]http://img.igogo8.com/igoogle8/showimg/0/55/%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%B0%B1%E5%94%94%E6%8E%82.gif[/img]

係架, 無兩全奇味架, 我女小四開始上英文堂已經係全英文, 到宜家佢既英文聽力都好好, 但係因為係屋企我地無要佢講英文, 所以無咁叻, 另一邊阿女鐘意看小說等書, 所以佢中文程度都唔差.

hi

我又入嚟傾下先

亞仔上咗中學之後, 覺得佢大過咗, 比以前自律, 暫時見佢自己plan的時間都ok啦

佢間學校係中中, 但學校就派既notes大部份係中英對照, 而且學校要求唔可以講中文, 同連科學默書都係默英文; 我諗佢學校想全面吹谷
曾經問亞仔覺唔覺得有壓力, 佢話暫時唔覺, 希望佢可以適應到啦   

rclamlam & sorlo,

係咪女仔d脾氣會大d呢??

我唔話佢個時佢就無乜脾氣, 仲幫手做家務, 點知若果我長氣一點佢就叫我唔好再嘈, 激到我死, 我估係DNA 問題啦

依家個女學業睇佢仲應付到, 功課我估佢好求其啦, 佢未有乜壓力, 仲學就鬼屎咁開心, 番到屋企就成舊豆付咁..........

sorlo,

我仔一向理解方面都好弱兼唔like睇書, so d 中文    佢好like睇台灣遊戲節目同埋英文台apprentice 同埋生還者, so 幫到佢少少   

你囡肯幫手做家務     

sorlo 寫道:
我唔話佢個時佢就無乜脾氣, 仲幫手做家務, 點知若果我長氣一點佢就叫我唔好再嘈, 激到我死, 我估係DNA 問題啦

而家我大仔都話我唔好煩, ng好嘈, 我都估都係dna 問題   

我個女就LIKE玩的 logical games 好似mastermind  咁, 我就抛磚引玉, 叫佢做埋呢做埋路先同佢玩, 不過都係要等佢心情好先可以tam到佢

sorlo 寫道:
我個女就LIKE玩的 logical games 好似mastermind  咁, 我就抛磚引玉, 叫佢做埋呢做埋路先同佢玩, 不過都係要等佢心情好先可以tam到佢

自從有佐細仔, ne d 係hubby 負責陪大仔玩     

有甸仔你搞二個仔都搞得掂真係好野, 我就一個都激到我把幾火   

sorlo,

叫me annie na ~ 親切d ma   

我搞唔掂佢地ga, 係hubby 好野, 兩個仔都怕佢, 但又like同佢玩bor     

我同hubby 約定, 大仔d 行為同埋玩佢負責, 大仔功課同埋細仔就我負責       另外我工人(賓)都幾幫到手

大仔都有時激到me水水下    我咪搵hubby出口lor    coz now 佢好痴hubby 玩   
‹ 上一主題|下一主題