用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

thank you hoho1230

今日各位小朋友玩得開心嗎? :

亞仔今日玩得開心呀! 佢前一日好興奮, 話好想快d去旅行, 又諗帶咩去食, 不過今天回來,佢話我點解唔俾佢帶個波去玩, 佢話同學都有帶.
各位家長, 你哋d小朋友測驗成績點呀? 滿意嗎?

阿仔英文G.E.得70分,佢話全班成績平均差不多是這個分數,不過有4位同學仔就有100分,其他科佢就有90分以上,算OK,英文科因K3同小一都冇函接到,惟有慢慢o黎啦,唔知其他同學仔成績如何?
P.S.我個仔讀P1B(MISS HO 是班主任)  :

阿女英文G.E.有95分, 佢話全班最高分99, 其他科成績很
滿意.阿女尋日小息見到Ms. Masters就問佢:my test is very good? Ms. Masters唸咗一陣:mn....mn....very good! 阿女又話:give me next monday? yes, yes, ok,ok.said Ms. Masters.我好開心, 因為阿女以前好抗拒英文,而家有所改變,真係冇選擇錯.有些家長朋友因為經濟問題
迫於離開但係對學校依然讚不絕口,話曾教到d小朋友英文"locklock"聲.希望我地嘅子女真的能夠在毫無壓力下愉快學習,健康成長.
您地去唔去昂平360呀?

你阿真係好叻,你是如何培養到他不怕英文的?有冇上D興趣班?學英語拼音有否幫助,我聽人講對默書會有幫助!

之前冇上過興趣班,因為佢真係好抗拒英文,不過自從上咗小一之後,佢仲要學埋星期六嘅英語會話添, 我覺得Miss. Law真係功勞不小.

我個仔都好抗拒英文架, 今次佢測驗就麻麻地喇, 只有66分,   其它科就90分以上, 所以我真係好擔心佢跟唔番上去, 民生的學生英文水平不嬲都有番咁上下架!
NKW,
你個女好掂, 咁短時間由抗拒到主動說英語, test仲咁好成績, 好羨慕呀! 妳指英語會話班係咪學校的課外活動呀? 仲有無在其它地方學呢?

Dear NKW:
想請教你囡囡平時上完G.R.(R組)時又冇話明唔明外籍老師在課堂上講什麽?阿囝話日一半到,平時你係點同佢温習的及準備測驗的?
現時小一每cycle約有3堂外籍老師G.R課,加上星期六英語會話話,阿囝已由開學的完全不明白進展至一半明,希望慢慢會好似你阿囡咁就好啦!

NKW,
我都想知你平時係點樣同個囡囡溫習架,可否分享

阿女學的英語會話班係學校的課外活動來的.由Mrs. Man教.
話係同Miss. Masters屬同一公司.check番學校小一網,小學外籍老師有三位,p1p2由Miss. Masters教.
(要開工,夜d再傾)

HOHO1230:
今年小一G.R.課是分了A.B組的,老師在時間表寫W就用WRITE ONE個本書,由G.E.老師上堂,而R則代表個堂是由外藉老師教,用細個本圖書(MY NEW SCHOOL),阿囝係MRS.MAN教,其實星期六英語班都有一至兩組係MRS.MAN教的。我估你囝囝話職中文的老師會唔會係只係平日個英文老師。

你地講開外籍老師識中文的問題......

之前上黎八

咦carayan原本妳女係Mrs. Man教呀, 我聽亞女講過Mrs. Man曾經同佢講過"吓?"字, 係香港識聽小小中文都唔出奇吖,
最緊要能夠令小朋友唔驚佢地而"右" 夠擔同佢講英文。
囡囡話都有唔明外籍老師講? 唯有問班中"口力"嘅同學囉.
我亞女其實係一個蠢豬(多麼蠢的蠢豬.佢成日唱),今次嘅成績只係好彩記得,我得一個女,冇經驗教小朋友,知道佢英文嘅弱點就係好容易忘記,唯有成日同佢講,提佢,出街嘅時候搵d
機會"右"教吓佢, 不過我亦要成日提自己唔好比壓力佢,仲要成日讚美佢, 如果能做到(set咗個標準)就有獎,promise咗絕對唔可以"扼"佢.呢d都係我小小嘅分享.
係呀!上網做功課都提升咗佢對英文嘅興趣喎.

知道G.R.係分AB組呀! 亞仔話Reading堂係Mrs. Man教, 佢係外藉老師, 亞仔話佢識中文, 佢都係好似maggkiki個女咁講好好笑, d同學有時都同佢講中文, 但就未聽過Mrs. Man講喇, 我諗佢淨係識聽中文.
我個仔無參加星期六的英語會話班呀, 因為同佢其他活動撞時間, 不過而家聽到好似幾有效咁, 都有d可惜.  :-|

NKW:
我而家都好似你咁一有以機會就同阿仔講吓英文,串下生字,阿仔都係冇記性,前一兩次默書生字已唔記得,所以要KEEP 住問同温,希望日子有功,最緊要令不驚英文就得啦

另想請教而家你哋係咪日日KEEP住上中英數三個每日一編
(除了音樂),我阿仔就日日都有上,因我全職睇佢就可以7:00PM前做完所有功課及上網,不過今朝阿仔上校車時同學仔個爸爸就同我講老師話佢個仔少上要補救做,但因父母要上班,而家晚晚要做到11點幾先有得訓,小朋友好倦。
你哋既情況呢?

是規定要做網上練習嗎?我都想知計唔計分架?
其實我個仔都算係少上網,因為我都係要上班,而家每晚都非常唔夠時間用,英文網都盡量上,但中數網暫時為止只係上過一次咋,老師沒有話喎!我都知這樣其實不好,盡量啦!在職媽媽很難做呀!

carayan妳真幸福, 我同hoho1230都要上班, 我見佢仲夜過我.我每日都KEEP住上英文每日一編,中數就周末先做,(一來中數好難上,二來中文雖要時間做,慢慢教.放學亞女在託管EE
度做工課,晚上同佢check及溫習,9:30入房,10:00前訓著,
6:00起床,其實都唔夠訓(好可憐  :-  ),佢話有時上堂都曾  
尋日手冊度紀錄左英文每日一編分數,比左個sticker,要簽名.
冇話一定要做,不過老師曾check.更有排名榜.
忍不住講給大家知,Miss. Masters冇敷衍佢,亞女G.R. test100分呀!

NKW,我同你D schedule差唔多,亞仔都係10:00左右

NKW你囡囡好叻呀,我囝囝個班未派G.R.TEST,不過佢合格我都原o願洛 ,今日中文點書先至激死,昨晚唔識個d今日全部識默,反而預默時無錯個d就錯比你睇,全因阿囝唔小心及太大意,真係唔知掂算好,提得佢多又怕他驚了默書,唔提佢又驚佢臨場吾記得!   

hoho1230妳所講嘅都有可能, 之前都有家長認為.

maggkiki, 我比亞女學英語會話係想佢接觸多D英語,因佢實
在太抗拒英語,成日話自己唔識.後來慢慢話佢聽,唔識就要學.
只係上咗幾堂,睇唔倒D咩.但係見到囡囡喜歡咗英文好多,唔怕講英語,唔警英文人.有一次,佢係校車裡望見出面有個鬼佬就佢同佢講:you is very lazy!,仲扮鬼臉. 其實應該係話:you are very crazy!當時我同老公真係好想笑出來,(當然冇啦!險些忍不住). 覺得佢勇敢咗. 我會比佢 續學下去.
我唸其實第二期都可以自由join的.
‹ 上一主題|下一主題