用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 咁樣會唔會縱壞佢架?
go

咁樣會唔會縱壞佢架? [複製鏈接]

咁樣會唔會縱壞佢架?

Re: 咁樣會唔會縱壞佢架?

我會話你'盡力'溫書既,我會獎野比佢,盡力既意思係認真咁溫書,唔係係咁易,溫下書又走去toilet,食下野咁,或者求其係默書前望望咁,我覺得咁,就算有一百分,都唔可以建立到將來讀書既模式........同埋,佢地多數錯d唔小心野,而咁無一百分,媽媽又唔去肯定佢付出既努力,咁會有不良影響

仲有,我多數唔會事前同佢講,係事後(未派默書測驗時),我就會獎的,因為我著重獎佢既係'過程',而唔係結果....所以有時,佢反而會想有'驚喜',而自覺d........又唔會覺得'老馮'咁有禮物

小傑媽媽 寫道:
升左小一之後,我個仔冇乜心機讀書呀,佢就快要默書啦,睇見時間越黎越緊迫,我唯有同佢講話如果佢每次默書一百分我就獎個書籤,等佢用儲書籤既形式鼓勵讀書,之後佢明顯係比較有心機,但我又驚咁樣會縱壞佢,令佢以為肯溫習就會有獎勵,為左攞獎勵而去讀書,好似又冇左讀書既意義,同埋會灌輸左d功利既思想比佢,究竟我用咁既方法令佢比多d心機讀書會唔會唔好呢?好煩呀! :cry:

最好是"盡力"才有獎勵而不是"100分".

並且在有好成績時便乘機跟他說:"看, 只要努力, 就一定有成果的!"

我覺得適當的獎勵係應該的, 咁先有推動力令佢進步. 不過我會話佢知媽咪唔係每次都要佢攞100分, 而係我要睇佢有盡力去做嗰件事. 只要有盡力, 分數係其次. 有進步都要讚吓佢.

完全同意 !   

I agreed.
htcmama 寫道:
我覺得適當的獎勵係應該的, 咁先有推動力令佢進步. 不過我會話佢知媽咪唔係每次都要佢攞100分, 而係我要睇佢有盡力去做嗰件事. 只要有盡力, 分數係其次. 有進步都要讚吓佢.

我睇書話最好是精神鼓勵, Sindy 話要贊佢付出的努力, 重"過程"非常正確, 等小朋友知道他付出是得到認同, 不會只為獎品而讀書, 當然你間中也可獎勵他.
‹ 上一主題|下一主題