用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下邁步兒童發展中心???
樓主: babytszkin
go

想問下邁步兒童發展中心??? [複製鏈接]

Re: 想問下邁步兒童發展中心???

brenda0505
我有聽過樂天教室,
但就沒有去,
你可以問下子健媽,
佢有去過呢!

嘩! 嬲死我喇    今日無喇喇收到朱姑娘電話話黃姑娘唔做了~     

我都係呀! 今日迪迪係學校唔舒服, 都係黃姑娘打俾我, 叫我帶迪迪返屋企, 完全冇話佢唔做, 我覺得件事應該好突然, 如果係一個月之前通知唔做, 應該要出張memo交待下, 因為班主任同學生既關係好密切, 朱姑娘只係話會俾返新既姑娘C.V.証明佢既資歷, 但我覺得成件事唔可以咁事但就交待完, 我想星期一返去問清楚, 唔知子健媽點睇?

另外, 子健媽, 我想如果朱姑娘冇好既解釋, 我想同迪迪轉去樂天教室, 我響協康識個媽咪既女女去咗個度, 靜知道2個半小時-$6800, 可以留係學校既單面反光玻璃觀察小朋友.  楠楠媽話你去過, 可唔可以俾D意見, 多謝!

其實她們之前都試過咁!無喇喇個導師可以由教下午班變成教上午班!晒汽!之前同她們發晒難渣結果都係一樣!<----(大條道理解釋)所以算喇~過多2個月同它們byebye費是在交成咁貴學費

咁我都要考慮俾迪迪去第二度啦.  因為佢仲未抽到S位, 子健就好啦, 好快就走人 :cry:

其實我個個星期去上堂都可以見到個到d小朋友,我知她地個導師之前係協康係好受好多家長愛戴,不過她們有小小唔同架她們會有半個鐘去(si room感統室)上架!我可以比個意見您!
您打去比陳姑娘<----樂天個boss特殊幼兒導師)同她講話想去睇下d小朋友點想堂!因她們係可以從x璃到睇晒架,如您真係有興趣,我聽陳姑娘講係可以試堂架!您打去問下喇!23320609~~(記住搵ms chan)會解釋得好清楚架!
最衰樂天無下午班如果唔係我一定會去

唔該曬, 咁我想問我識個媽咪話依家俾個女係樂天上2個半小時-$6800就係得上午班? 不過我都會打去問下先...

係呀它們係得上午班架渣!因陳姑娘話下午多個別booking所以唔夠地方用<--- :tongue: (個別搵多D$)所以只開上午班!

brenda聽您講您6月會做FULLTIME媽咪!好大壓力架喎!有無心理準備呀?

無計, 因為我本身係自顧人仕開鋪頭, 自從有迪迪之後, 成日下午都要關門, 久而久之對迪迪同鋪頭都有影響, 其實都考慮咗好耐, (1)$$, (2)自己從未做過全職媽咪, 煮食又唔得, 都要靠工人(3) 私人時間同空間等等...不過唔理得咁多, 決定咗就盡力啦, 點知都未都6月就整單煩野我, 我仲唸住6月因迪已入咗去半年會有REVIEW, 到時同黃姑娘傾返個仔既進度, 點知....

迪迪媽咪,今日係學校見到您好像唔係幾開心咁喎,係呢您打算點呀?迪迪有無事呀?不過我同新個個姑娘傾過下計她都好像幾有愛心,所以我都會睇定D先算!

子健媽, 多謝你關心.  其實因為個日下午抽時間送迪迪來理解一下事情既發展. 個日全程抱迪迪來中心, 所以個人好tired, 同咗個新姑娘傾過, 感覺都好盡責, 但同小朋友相處合得來與否, 就有待觀察.  我個晚都係一時心火燥所以話即刻轉校, 之後唸下都要俾新姑娘同迪迪適應下再算.

迪迪媽咪我8月會比亞仔去樂天上10日堂,如果ok我話您知呀~今日聽完輝輝媽咪講個個新姑娘咁對她個仔唉我都有d擔心 :cry:

好呀, 你幾時俾子健去上10日堂呀, 有咩feedback記得話我知啊, 另外, 我靜知輝媽想轉去上午班, 實際既野唔多清楚, 可唔可以講下啊?

我8月1-12號會比亞仔去樂天跟住13號會去S位,聽講輝輝發皮氣喊到件衫濕晒個姑娘要求輝輝自己穿番件衫-.-點知輝輝重更大皮氣同正到個頭紅晒所以輝輝媽咪米好嬲話呢個姑娘唔識教d仔羅-.-

子健8月開學啦. 聽完你講輝事件都唔開心, 應該等小朋友同自已熟咗先要求佢做多d野. 至於我仲未係咁了解個新姑娘, 佢上個星期同我密密用電話報告有關迪既情況, 暫未見迪既負面或正面表現..

Hi 各位 mami,

我仔仔將在以上中心做自閉症判斷的評估, 因仔仔語言能力比較遲, 請問可否說說甚樣做評估, 中心職員話大約2.5小時. 另看到有些家長對以上中心有不同看法, 本人是在網上找到以上中心資料, 所以不知道中心做得好唔好, 如其他家長有其他中心資料比較好, 請PM我, 本人只想找一間比較好的中心給仔仔, 因仔仔現在已在言論治療師訓練, 但治療師的時間及方法一般. 想幫仔仔再找.  現在先看仔仔是否有自閉症的問題, 因我們都不肯定. 如有好醫生或臨床心理學家,請介紹我.

迪迪媽
楠楠8月會去隆享了,據輝輝媽講,輝輝本身是很大皮氣的,未必關新姑娘事,不用太擔心。其實每間公司都會有員工流失的時候,我覺得中心已處理得唔錯,比D時間大家適應啦。
而且我覺得中心各人上上下下都很有愛心,我地D小明友與常人是有別的,進展是會因人而異,以楠楠來講(比去年10月末入STEP前)已進步很多,這都是STEP各人的功勞。楠楠8月要走真係唔捨得STEP,但魚唔過塘係唔會肥的。迪迪努力!迪迪努力!    

楠媽,

首先祝楠楠過塘後更加醒目健康 .  我好同意你既講法, 經過一星期既溝通, 新姑娘都表現得好盡責同積極處理我們小朋友既個案及困難, 希望佢可以繼續保持.

相隔了一排沒有來中心,發覺多了很多小朋友, 雖然這不是一個好現象, 但也令到中心放學時熱鬧非常!    :
‹ 上一主題|下一主題