用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無收到st. catherine 面試信
樓主: Daphne^^
go

有無收到st. catherine 面試信 [複製鏈接]

Re: 有無收到st. catherine 面試信

Evolution6 寫道:
SORRY. 我唔記得問. 份FORM咪有一欄話若上午班滿額,會否考慮下午班既.如果我CLICK 不考慮,係咪到時上午班無位佢地就一定唔收我呢....因為我個B既習慣係下午訓覺,同埋我想佢讀上午班多D....我應該點填呢??

比我就上、下午都殺啦, 因為到了k2所有人都要返下午班(即係就算你k1讀開上午班, 到k2你都要轉為下午返學, 張attachment寫明), 到時都無得你揀, 要改變小朋友既訓覺時間。

mchan,謝謝你的解答,我混淆了幼兒同低班,如果選不考慮下午班,是否比較大機會入上午班呢,博唔唔得過

The bus schedule is attached with the application form & interview slip.

SaBB 寫道:
[quote]我想問下關於校車一事, 我睇晒佢地個校車路線表, 發現佢地D校車完全唔經我屋企....我都唔知點算

Evolution6

May I ask how you can obtain the sch bus information?thanks

[/quote]

我都巳經收到SC既FORM, Interview date 係11月11日, 我個BB係10月9日出世的, 但都好早9:00面試.

Evolution6,

你住邊區呀?

Hi lulucns,

我bb早你個bb幾日出世, interview日期&時間一樣.

lulucns 寫道:

我都巳經收到SC既FORM, Interview date 係11月11日, 我個BB係10月9日出世的, 但都好早9:00面試.

chingchingb.ma,

相信到時真的有機會碰頭, hehe! 仲有機會做埋同學仔! (十畫都未有一撇)      

另更正, 我個囡係10月12日出世

醒目開學勳章

sisimama

關於只報上午班 或上/下午班的選擇. 我自己覺得, 除非抱住見識下才報的心態, 否則還是選上/下午班好d, 因學校只提供下午班後補學位. 萬一屬於 waiting list 都只係得下午班.

sisimama 寫道:
mchan,謝謝你的解答,我混淆了幼兒同低班,如果選不考慮下午班,是否比較大機會入上午班呢,博唔唔得過

lulucns,

你都收到信嗱! 我仲未喎!好worry 呀!!!
lulucns 寫道:
chingchingb.ma,

相信到時真的有機會碰頭, hehe! 仲有機會做埋同學仔! (十畫都未有一撇)      

另更正, 我個囡係10月12日出世

bigbighei,

你收冇check吓張支票過咗數未, 我check咗過咗數, 第二日就收到信了

都好喎!等我check 吓張票先! 唔該晒!

我都未收到信, 張票都未扣$$

Evolution6,

好難講... 要睇彩數 !!... 盡力而為喇...
stcat 都有好多細仔細囡 Dec 出世都有, 我囡都係 4月, 舊年 interview 時... 佢都唔係好肯啋人, 又唔係答晒d 問題.. 都收左 !!
當日佢唔知搞嘜, 勁喊 ~~ d miss 好好, 叫我帶個囡去遊戲房, 平伏左心情先再 in 過, 我地重復入左遊戲房3次, 埋左3張 table 去 interview, 先in 到... 由樓上 in 到樓下,  個囡喊到 個鬼婆請我帶佢去 遊戲房, 我都無晒mood 唔想再去 遊戲房, 但太嘈 嘈住其他人.... 好無耐, 連遊戲房個miss 都認得我地, 最終個囡係抱個公仔去 interview... 諗住衰硬, 又俾佢過左關...

都有人搭保母車的... 我就唔清楚 !!

各位媽媽,

我都巳經收到SC既FORM, Interview date 係11月10日, 我個BB係4月23日出世的, 都應該算係大B, 但係佢唔係好識答D好深的問題....唉...我好擔心....

我想問係咪大B收既機會真係大D架, 有無D大B唔係好答問題都收架.

我想問下關於校車一事, 我睇晒佢地個校車路線表, 發現佢地D校車完全唔經我屋企....我都唔知點算....我想問如果搵保母車係咪一定有架.

Evolution6,

如果係好想入 sc , 就下午都要喇...係咪 !!
sc k2 全部 都是下午班, 所以 我覺得無所謂咯...

我囡 返pm ... 每日放學都在校車上 訓 1hr 咯...

SORRY. 我唔記得問. 份FORM咪有一欄話若上午班滿額,會否考慮下午班既.如果我CLICK 不考慮,係咪到時上午班無位佢地就一定唔收我呢....因為我個B既習慣係下午訓覺,同埋我想佢讀上午班多D....我應該點填呢??

其實我諗咁多人都報埋同一間學校,運氣比他重要, 我個姪女佢地簡中文intervew, 小朋友唔啋人,唔答問題,問佢攞梨佢比個橙, 仲唔同老師bye bye, 咁都收咗佢,但係佢就唔讀!!! 哎!!!我都唔知我個仔有冇咁好彩啦!

Hi bigbighei,

Which primary schools did your niece's parents attend?  I heard that SC may consider the primary schools that the parents attended.  If the parents were graduated from famous primary schools, the child has higher chance to go to these famous schools.
]

hi hi,

佢父母所讀既小學/中學 全部都已經"執"咗既學校,都係寫出嚟都唔會有人識個隻.  所以我先至會覺得"運"先至係最緊要! 我個姪女都冇四周考,之前又冇讀pg, 只係屋企樓下返吓n1,佢只係考咗2間,但係2間都收佢,佢真係好好彩!

我 11/11 8:45 am interview
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

noello,

我唔信, 我囡 apply 時, 我都無填 父母讀邊間學校, interview 時老師亦無問 !!
noello 寫道:
Hi bigbighei,

Which primary schools did your niece's parents attend?  I heard that SC may consider the primary schools that the parents attended.  If the parents were graduated from famous primary schools, the child has higher chance to go to these famous schools.

SaBB & Evolution6,
其實關於校車問題,我地係K1(即是nursery)都有討論過,學校提供的校車最好,因為泊正門口,落雨都唔怕淋濕.若果到時真的沒有校車路線,都有外面的保母車,到時註冊日(12月知道收唔收,之後安排註冊),會有好多人在校外派卡片比你.到時可以問下.
SaBB 寫道:
[quote]我想問下關於校車一事, 我睇晒佢地個校車路線表, 發現佢地D校車完全唔經我屋企....我都唔知點算

Evolution6

May I ask how you can obtain the sch bus information?thanks

[/quote]

sisimama 寫道:
係呢,英粵同英普有什麼分別,我見張表問'如果英普滿額,會不會選英粵,是否代表多數人會選英普?我同老公意見分歧,我想英普,佢話普通話大一點先學
另外,章程寫全部低班在下午上課,但又可以在申請班級一項自己剔上午或下午,即是點解?

就上下午班的問題,
我可以回應一下,
因我個仔係舊年係SC畢業的.
學校方面安排所有學生讀Lower班(即K2)時,
會下午返學.
而一般入學的Nursery 同學仔,
有些會被安排返上午,
一些則返下午,
校舍亦都由學校安排.
希望答到你的問題啦.
AhLing :wink:
‹ 上一主題|下一主題