用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬主mama
go

馬主mama [複製鏈接]

馬主mama

我很想知多些馬主的資料, 可否告知學校的校規, 如不方便請pm給我, 另請問午膳後的課堂是如何安排, 煩請告知, 謝!

Re: 馬主mama

你想知那方面的校規?因為都有好多喎!! 通常午膳後大部份都係可以比學生做功課同課外活動, 不過呢d係依家我個囡小一嘅安排, 高年班我就唔知會否一樣啦!!

例如頭飾可否配有公仔或其他顏色? 落雨天除了用雨衣外還可以用雨傘嗎? 如發現漏了帶上常用品, 家長能否把用品帶回校給小朋友呢?

另下午堂多給學生做功課, 這樣如有不明白可否請教老師或是需要學生自已解決呢?

如可以請幫忙告知, 謝謝!

Annieth,

頭飾方面只可用黑色, 女生只可以最多鎛兩條"邊", 雨具就無分雨衣或雨傘, 兩樣都得, 但係如果帶漏用品或功課就唔可以攞去啦, 因為學校鼓勵學生要有責任心, 要自己付責自己做 漏嘅事,不過唔會罸的.

綜合堂是有老師的, 如果有難題唔識, 老師一定會教的.

下午有功課堂?咁學生可以做埋功課先回家??

ANNIEH 寫道:
例如頭飾可否配有公仔或其他顏色? 落雨天除了用雨衣外還可以用雨傘嗎? 如發現漏了帶上常用品, 家長能否把用品帶回校給小朋友呢?

另下午堂多給學生做功課, 這樣如有不明白可否請教老師或是需要學生自已解決呢?

如可以請幫忙告知, 謝謝!

醒目開學勳章

係有一堂"綜合課"堂,可以用來做功課及各類比賽練習
不過,做唔做得晒功課好睇個小朋友
我囝囝以前就可以做晒,現在4年級多左功課,就未必做晒囉

另外, 我知道如漏帶上堂用品, 家長都可以將用品帶回校給小朋友,不過,學校就唔鼓勵,因為要培養小朋友有責任心同好的習慣,好似成日都要咁就要俾訓導主任了解下

ANNIEH,你的小朋友在馬主讀?

我很想小朋友選讀馬主, 因常聽到其他家長說這校校風好, 小朋友好有禮貌及成績又好, 但我又怕學校為保持名氣會對小朋友太嚴及太多功課壓力, 所以想問多些, 知多些, 待日後如成功入圍都知如何面對! 如可以說多些學校會以什麼態度對一些成績較差的同學, 會不會避他們退學而保持學校水平呢?

另請問聖經科是不是只教而不用考試呢?

咁真係幾好

brian_mama 寫道:

另外, 我知道如漏帶上堂用品, 家長都可以將用品帶回校給小朋友,不過,學校就唔鼓勵,因為要培養小朋友有責任心同好的習慣,好似成日都要咁就要俾訓導主任了解下

醒目開學勳章

我囝囝現在讀四年級,我就無聽過有家長話小朋友因成績唔好而被學校迫走
據我所知如果成績不太好,會有輔導,我囝囝話成績差的同學仔會係默書、作文堂甚至考試抽走左,我估學校係帶走比較差的那些小朋友另外幫助佢地。

馬主沒有聖經科,是宗教科,都有考試分,不過就唔係有份考試卷,係上堂背下金句,上堂的表現、功課咁俾分

ANNIEH,你的小朋友來年會讀小一?你交了表未?
ANNIEH 寫道:
我很想小朋友選讀馬主, 因常聽到其他家長說這校校風好, 小朋友好有禮貌及成績又好, 但我又怕學校為保持名氣會對小朋友太嚴及太多功課壓力, 所以想問多些, 知多些, 待日後如成功入圍都知如何面對! 如可以說多些學校會以什麼態度對一些成績較差的同學, 會不會避他們退學而保持學校水平呢?

另請問聖經科是不是只教而不用考試呢?

醒目開學勳章

真係幾好o架﹗起碼唔明問老師都好,所以我成日叫囝囝做左佢覺得深的功課先,可以問老師   

KW 寫道:
咁真係幾好

[quote]
brian_mama 寫道:

[/quote]

brian ma ma 多謝妳的回覆, 這樣我放心申請了, 謝謝!

各位馬主媽媽,

囡囡小一下月頭開始評估試啦, 但係我唔知道會用咩形式考呢??要唔要學識晒書裡面所有嘅字同識默出黎???定係有得佢地揀??因為都唔知應該點同個囡溫好....希望你地可以比d提示下!!!!!
‹ 上一主題|下一主題