用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 國際基督教優質音樂中學暨小學
樓主: tinatam
go

國際基督教優質音樂中學暨小學 [複製鏈接]

可以在辦公時間親身去學校取form都得,交表亦要親身交回的

初小的不是只可以揀小提琴, 因以前聽過簡介會, 長笛係高小先可以選擇的樂器, 不過或許現在有變.
原文章由 tojanice_ma 於 07-7-12 02:08 發表
囡囡選了小提琴和長笛,囡囡已經學了兩年鋼琴,她很喜歡這位琴老師,她希望學多一種樂器都不肯轉琴老師,遲些等學校公佈便知道她可以學那樣了。

你無記錯,是我記錯,她選了笛才對!

原文章由 karencircle 於 07-7-12 14:59 發表
初小的不是只可以揀小提琴, 因以前聽過簡介會, 長笛係高小先可以選擇的樂器, 不過或許現在有變.

呢間小學唔係咁著重小朋友有冇學樂器同有冇洗禮,而著重家長對佢個教學理念是否應同!:)

我想知
- 雖然非教徒也收,但會否好hard sell? 我見家長會時,已經有濃厚的「佈道會」氣氛,那麼平時學校的家長會又點?因有些人雖認同學校的信念,但未必喜歡hard sell的模式。
- 小朋友在每星期的2堂團契堂又會做些什麼?
- 選擇學器時,有多少樣棟?最後學校會根據什麼準則去批?在小一選擇了的學器,會學到小六?又或隔多少年才轉?又根據什麼準則去批?

學校有無合唱團?

是有的
原文章由 ngteresa 於 07-8-20 09:43 發表
學校有無合唱團?

學校不會hard sell家長, 但周邊的信息或氣氛真的很濃厚. 每次的聚會都一定會祈禱同唱詩歌.
原文章由 ngteresa 於 07-8-19 10:04 發表
我想知
- 雖然非教徒也收,但會否好hard sell? 我見家長會時,已經有濃厚的「佈道會」氣氛,那麼平時學校的家長會又點?因有些人雖認同學校的信念,但未必喜歡hard sell的模式。

學校有無合唱團? Yes
原文章由 ngteresa 於 07-8-20 09:43 發表
學校有無合唱團?

想請問interview 時有無問宗教問題, 因自己同小朋友都係天主教徒?  

原文章由 makfr 於 07-8-21 11:42 硐表
學校有無合唱團? Yes

小朋友面試是聽音樂、畫圖畫寫吓中英文名字,面見家長也是問吓點解報這所學校、對學校的期望、若非基督徒會問吓對基督教會否反感等.....

想請問呢間學校多唔多功課、默書、測驗……??

希望讀緊呢間學校既媽咪分享下你地小朋友讀書或你地對呢間學校既感受

各位讀緊 / 準備入讀 icqm 的家長, 你們好 !

我有 d 問題想問問讀緊的家長們 :

(1) p.1 適應方面, 問題最大會是那一部份 ?
(2) 以你地所知, 學術程度跟一般小學有咩分喇 ? 差不多定淺些?
(3) p.3 起真係全部轉晒英文教學 (除美術, 音樂及體育科外) ?
(4) 上學, 放學, 小息, 午膳時間是否全校中小學都係同一時間 ?
(5) 校舍咁細, 同時容立中小學咁多小朋友, 無問題嗎 ?
(6) 多唔多轉 / 換老師的情況 ?
(7) 咁近火化場, 對學校的空氣環境 & 小朋友的氣管有問題嗎 ?

唔好意思咁多問題, 因為其實我好鍾意 icqm, 好想想 put 小兒入 icqm, 但係亦同時有以上的疑問, 暫時問住咁多先, 希望你地唔會覺得我長氣啦

謝謝 !!!

星期一由於小一年紀小,家長可以一齊去旅行,旅行前在小禮堂有個簡單的讚美時間,聽到全部小一的學生一起唱詩讚美天父,小朋友的歌聲很好聽,百多個小朋友一起唱歌,聲音非常和,小朋友每個都非常投入,沒有一個走音或突聲,他們開學兩個月,已經能夠有這樣的表現實在很不錯。

我自己教會的兒童詩班只收四年級或以上的小朋友,因為詩班的專家話最少要四年級才可以練詩。
(那是甚麼的話,你看小一小朋友咪一樣可以唱到很長的詩歌,一樣可以感情投入,問題是你識語教就真)

原文章由 大頭蝦 於 07-11-4 20:53 發表
各位讀緊 / 準備入讀 icqm 的家長, 你們好 !

我有 d 問題想問問讀緊的家長們 :

(2) 以你地所知, 學術程度跟一般小學有咩分喇 ? 差不多定淺些?
(3) p.3 起真係全部轉晒 ...

請問有無現任的家長可以解答一下我呀 ??  THXXXXXXXXXXXXX

Hi,

My son is now studying in G2.  G1 is a turning point for all 6 yrs old.   It took quite some time for my son to get used to the school routine and doing homework since my son used to do quite little homework in Kindergarten.  Another thing is there are quite a number of music lessons, musical instrument, music appreciation, music theory, choir etc, it all takes time to develop the knowledge and skills on this part.  

I have no idea how the other grammar schools are in terms of the academic standard but my impression of ICQM may not be as competitive as the traditional grammar schools.  Yet, I appreciate that as I can spend more time reading with my son in the spare time.  Personally, I don't like shchools with too much homework, dictation and tests.  

I have no idea whether all subjects will be taught in Eng starting from G3.  I do confirm though that all music lessons will be conducted in English from G3 onwards.  

Hope that the information can help.
原文章由 大頭蝦 於 07-11-30 12:42 發表

請問有無現任的家長可以解答一下我呀 ??  THXXXXXXXXXXXXX

我個女係2年級, 其實整體上我都好滿足, 好開心, 個女學到野, 而且品行教得好好!

-- 我覺得係由半日kinder上去全日小學既, 個女初初好似好tired 咁, 不過好快都慣既.
-- 佢地d野其實唔淺, 甚至有d係深dd添, 不過係量少, 例如默生字咁, 都係10-15個咁上下, 唔會30個咁嚇人, 上次我記得默過trainers, racquet, tennis ... 咁上下, 所以d小朋友都可以handle 到
(3) p.3 起真係全部轉晒英文教學 (除美術, 音樂及體育科外) ?
-- 小一已經係英文數架啦, 不過我個女講都有用中文去解釋返比佢地既, but 書本就係英文, 功課都係英文數
(4) 上學, 放學, 小息, 午膳時間是否全校中小學都係同一時間 ?
-- 我估係既, 不過唔sure, 小學係8:25am - 3:55am 上堂時間, lunch 係老師同佢地一齊食既, 可以order lunch 又可以自己帶.
(5) 校舍咁細, 同時容立中小學咁多小朋友, 無問題嗎 ?
-- 咁我又唔係好知道, 始終佢地家下都未有上到中五中六既學生, 最大都好似係中四, 如果收足哂既話, 真係唔知得唔得架, 不過我知佢地係加建緊d音樂室, 同埋室內運動場, 我summer返去上過summer course, 見佢地個cookery room 都好得體, 幾大架, 空間係夠既, but equipment 未夠, 呢d野要develop下先得.
(6) 多唔多轉 / 換老師的情況 ?
-- 有架, 同好多新學校一樣, 老師既turnover都幾高, 上年都有好多老師走左架, 不過我估好多新學校都係咁既, 今時唔同往日, even 係政府辦既學校都好多老師走黎走去既!
(7) 咁近火化場, 對學校的空氣環境 & 小朋友的氣管有問題嗎 ?
-- 呢個我又唔覺, 我個女冇同我投訴過呢個問題, 我個女都算係奄奄尖尖果d人, 一有少少味都we 嘩鬼叫既, 不過, 呢方面, 我又真係冇聽過佢講

HINYANMA, JLAM >> THX VERY MUCH !!

does anyone know if the English level is good in this school?

hi,

我剛上音小既web site 睇過佢話唔會參加升中派位, 直接升上音中, 但讀完中學後...係咪一定要去外國讀呢?
‹ 上一主題|下一主題