用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請幫小朋友報補習前, 考慮清楚, 否則似我的情況時, 就後 ...
go

請幫小朋友報補習前, 考慮清楚, 否則似我的情況時, 就後悔難返了 [複製鏈接]

請幫小朋友報補習前, 考慮清楚, 否則似我的情況時, 就後悔難返了

小兒就讀小四, 成續一向不俗, 姓格開朗, 在一次朋友推薦下, 参加了公文式教育, 只是上了 2 節 課, 因實在太多功課,再加上計時, 搞到他精神太緊張, 壓力太大, 眼睛不受控制地眨, 有時眨到口都歪埋一边, 好樣衰, 睇左幾個醫生, 都說無得醫, 只有他自已放鬆, 無心埋壓力自然會好, 雖然己停了公文教育, 但壓力陰影仍有, 足足5個月, 仍然時好時壞, 只要他覺得緊張, 便會不停眨眼.

估吾到只是2堂公文教育就搞成咁   

我最初都只是本住嘗試心態, 岩就繼續, 吾岩就停止, 點知.....     

仲比老公埋怨我搞到個仔咁       

Re: 請幫小朋友報補習前, 考慮清楚, 否則似我的情況時, 就後悔難返了

簽名被屏蔽

Re: 請幫小朋友報補習前, 考慮清楚, 否則似我的情況時, 就後悔難返了

I am not specially `for' cumon, however, our kids will still have lots of chance now and in future, to come across and have to overcome the various kinds of pressure, work, school, dating, family, friends, exam. then how?
`never' pressure style?  
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

你個例子真係好個別, 會吾會係小朋友本身對自己要求好高, 或佢不能承受壓力, 所以有此種現象?

我覺得要快找兒科作初步評估先!

不過我細個都係因為對數產生恐懼感所以驚o左,影響一生...
適當的壓力應該有,但太多o既話會適得其反.
‹ 上一主題|下一主題