用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇? ...
go

請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇? [複製鏈接]

請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇?

請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇? Tks!

Re: 請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇?

lovebebe,

you mean 男校 only?? if yes, I suggest St. Joseph (wai chai)!!
lovebebe 寫道:
請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇? Tks!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

醒目開學勳章 王國長老

Re: 請問男生有甚麼一條龍學校(幼稚園>小/中學)可選擇?

st jo要睇定d, 佢而家話cut班, 唔知攪成點.....如果真係cut到5班小一, 第2時上中學就好好多(而家係8班小六爭5班中一)
anyway, st jo無k1架, 所以大家有多一年時間去唸

香港定九龍? 我諗真係不太多!

Radiomama

老實講,我真唔係幾想佢cut班......外人又少個機會啦...又要堆埋係幼稚園果度..........
Charlotte_mom 寫道:
st jo要睇定d, 佢而家話cut班, 唔知攪成點.....如果真係cut到5班小一, 第2時上中學就好好多(而家係8班小六爭5班中一)
anyway, st jo無k1架, 所以大家有多一年時間去唸

Thank you all !

請問 st.jo 係有小 & 中學架!咁 SPK 有咪得女生有小學涵接架?
九龍區係咪只有培正 & 民生係一條龍學校呢?

醒目開學勳章 王國長老

--請問 st.jo 係有小 & 中學架!
YES! 中小幼接龍中, 不過暫時有d變化, 一切都未定!

--咁 SPK 有咪得女生有小學涵接架?
係, 男仔要自己出去考

Sindy
係呀, 入到st jo k2就一天光晒lor(聽聞都係收大仔多....), 我而家都係觀望態度.....
講開又講, 我比較擔心政府攪11年免費教育, 先至唔知又整d咩新招出黎....又玩咩聯繫咩直屬, 問你驚唔驚

hello everybody,
st.jo not 一條龍wor, any other 一條龍 school in HK side?

Charlotte_mom,
I thought u only have a daughter? Do u have a younger son? Are u going to enroll your son for K2 in St Jo.? St. Jo is going to cut 3 P.1 classes in 2008, so it would be easier to get into the Secondary section in the future.
Like what u have said, we parents are so scare that the government will introduce some other policy . Lets hope for the best.!!

醒目開學勳章 王國長老

yaumokaucho
我個細仔....咪成張相post左出黎lor
(莫非你又當左佢係我個女)

我仔仔今年考k1, 以前的確我無唸過st jo, 8班爭5班, 谷足6年, 都唔係野少呀......而家要改變戰略, 詳細再考慮考慮.....
我又想佢跟家姐入直資小學, 起碼唔駛煩升中
不過....哎...人地收至講啦.....

我係九龍, 更加唔駛點唸, 我自己又想佢讀男校, 真係煩 !

Daisy媽咪,

我又咪係同你一樣! 唯有讀完幼稚園先算!

男拔同喇沙都係我

我又有另外睇法,假設想入st jo/華仁,都係諗住個細路讀得到先諗啫...但st joe cut班,咁入去既機會都無乜,但入到st joe幼稚園,就直升小學咁濟啦喎而家.......你知啦....而家小學係靠有分同好彩架咋喎...有實力無用架麻......咁即係入都難入囉...所以反而佢cut班,我會多考慮d添呀......(不過我無諗住讀佢幼稚園,hehe),另外,就算少人爭都好,競爭都有係度....多人上到....假設個細路係一般既話(唔係你仔,hehe,係假設)上中學少左人爭都無乜著數的呀

Sindy
係呀, 入到st jo k2就一天光晒lor(聽聞都係收大仔多....), 我而家都係觀望態度.....
講開又講, 我比較擔心政府攪11年免費教育, 先至唔知又整d咩新招出黎....又玩咩聯繫咩直屬, 問你驚唔驚

[quote]
Radiomama 寫道:
Daisy媽咪,

我又咪係同你一樣! 唯有讀完幼稚園先算!

男拔同喇沙都係我

sorry, 始終不太明白 .... 入到 st.jo 幼稚園但唔係住同區,st.jo 小學係津校,咁點保証可以入番 st.jo 小學呢?

st joe幼稚園得好似兩班...小學有八班.....每班多兩/3個叩門位,都24人啦,呢度都成班啦...咁仲有d係同區/自己有辦法入左........所以每年入唔返小學,真係少之又少架
lovebebe 寫道:

sorry, 始終不太明白 .... 入到 st.jo 幼稚園但唔係住同區,st.jo 小學係津校,咁點保証可以入番 st.jo 小學呢?

醒目開學勳章 王國長老

lovebebe
咁簡單都唸唔到
拿......以前st jo有8班, 每班俾32人政府"玩", 咁去到round3(叩門), 都仲有大把位自己收生丫.....係咪? 咁校長拍晒心口話一定攪掂, 家長仲駛驚咩!
雖然黎梗小一cut班, 不過同時k2都cut bor! 咁入既"餐屎"咪一樣lor! 明白未?

Sindy
我當然明啦! 你見我都係因材施教, 我從來無迫個女入果d超級名校......費事讀半年就要轉校, 我仲死!
所以我咪話"觀望"lor! 查實我心中最想, 來來去去咪又係阿女讀緊果一間!

幼稚園都cut呀,佢而家好似得兩班,再cut咪得一班??
lovebebe
咁簡單都唸唔到
拿......以前st jo有8班, 每班俾32人政府"玩", 咁去到round3(叩門), 都仲有大把位自己收生丫.....係咪? 咁校長拍晒心口話一定攪掂, 家長仲駛驚咩!
雖然黎梗小一cut班, 不過同時k2都cut bor! 咁入既"餐屎"咪一樣lor! 明白未?

我仔幼稚園都唔郁架啦.....到小學先黎煩啦....唉...無分真係乜辦法都無....想安樂/穩陣d都唔得,除非比錢.....點解唔家姐讀緊單性學校果d,細佬有分加呢可......
lovebebe
咁簡單都唸唔到

Sindy
我當然明啦! 你見我都係因材施教, 我從來無迫個女入果d超級名校......費事讀半年就要轉校, 我仲死!
所以我咪話"觀望"lor! 查實我心中最想, 來來去去咪又係阿女讀緊果一間!

醒目開學勳章 王國長老

聽講話今年k2收少左人wor!
Sindy 寫道:
幼稚園都cut呀,佢而家好似得兩班,再cut咪得一班??
[quote]
lovebebe
咁簡單都唸唔到
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題