用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [求救]自行分配學位揀邊間好?(農圃道同馬頭涌) ...
go

[求救]自行分配學位揀邊間好?(農圃道同馬頭涌)

超級版主

[求救]自行分配學位揀邊間好?(農圃道同馬頭涌)

我自己係農圃道舊生,加埋有20分,但農圃道好似愈來愈唔掂咁,又唔會派d資料俾幼稚園家長參考,又冇對外開放或任何公開講座活動,學校網址都係開左學十幾日先update,都唔知佢地係唔係唔憂收唔到學生,所以連花小小功夫sell下自己都唔做。

舊年參觀過馬頭涌官小,除左遠d同細d外,其他好多野都感覺上好過農圃道,起碼學校有誠意去對外開放,學校理念清淅正面,但得15分都唔知入唔入到。

有無過來人可以分享下或俾d意見呢? :cry:

超級版主

Re: 自行分配學位揀邊間好?(農圃道同馬頭涌)

仲有,我想問下各位有小朋友讀緊馬頭涌官小ge家長,馬頭涌中文係唔係用普通話教?英文深唔深?     

超級版主

請問有冇家長可以俾下意見呢?
最近都為個仔同女升小同讀幼稚園而憂心忡忡......。 :cry:

超級版主

麻煩各位住34網ge家長可唔可以俾到意見呢?
因為我仲有個女,希望阿哥入到間好小學,而妹妹將來都可以一齊入讀......。
我個仔係細仔,成日做功課都唔專心,不過叫做聽話,唔駁咀。我希望佢入到間令佢開開心心ge小學,做人守禮謙讓,學業中上就好滿足。
謝謝~   :cry:

我有兩位學生來自馬頭涌官小
一位是三年級
另一位是五年級

1. 中文係唔係用普通話教? >> 不是, 另有普通話堂
2. 英文深唔深? >> 可以算

一年級至二年級是沒有英文教科書的
只教授英文reader和有關reader的工作紙
三年級開始教grammar
會有教科書和reader
教書速度很快
平均一星期已經教完兩本reader

英文教科書由前年起改用更深的'step up'
之前是用'longman'
學生的英文水準較弱

召藥師 寫道:
仲有,我想問下各位有小朋友讀緊馬頭涌官小ge家長,馬頭涌中文係唔係用普通話教?英文深唔深?     

34網可以考慮csk (la salle)

超級版主

但聽講csk係好傳統ge小學,功課多,我個仔寫幾隻字都用成個鐘,我怕佢日日都要加時留堂都得了......。
而且我地冇宗教信仰,15分都唔駛望1st round,而且細妹冇得跟阿哥讀,到時妹妹得10分基本分就......(如果唔入農圃道)。

超級版主

莎朗:

咁妳覺得佢地平時開唔開心?乖唔乖?
thanks~

CSK 係男女校
我的學生是小三時由另一間學校轉到csk

功課量不算多
同馬頭涌比較
可以用少來形容
一般一小時內可完成功課

召藥師 寫道:
但聽講csk係好傳統ge小學,功課多,我個仔寫幾隻字都用成個鐘,我怕佢日日都要加時留堂都得了......。
而且我地冇宗教信仰,15分都唔駛望1st round,而且細妹冇得跟阿哥讀,到時妹妹得10分基本分就......(如果唔入農圃道)。

算乖
但不太開心

召藥師 寫道:
莎朗:

咁妳覺得佢地平時開唔開心?乖唔乖?
thanks~