用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如直資收o左, 係咪要放棄自行分配學位o個間學校呀? ...
go

如直資收o左, 係咪要放棄自行分配學位o個間學校呀? [複製鏈接]

如直資收o左, 係咪要放棄自行分配學位o個間學校呀?

如題....     

Re: 如直資收o左, 係咪要放棄自行分配學位o個間學校呀?

midcochow~
直資收既話, 都可以參加自行分配學位架!!!
係無影響既....

Re: 如直資收o左, 係咪要放棄自行分配學位o個間學校呀?

helenting

我知道係可以參加, 但如果直資真係收o左, 而我又比o左留位費, 之後先知道自行分配派得好, 我可否轉去o個個政府學校留位呢? thx.

咩5係
直g收左就5可以參加自行分配
c校收左就可以

醒目開學勳章 王國長老

係, 我老闆都係咁, 報左自行未出結果, 跟住直資收, 自行又派到, 就通知津校唔會去登記(不過其實直資登記時, 已經係要簽undertaking話放棄政府派位架喇)
weima 寫道:
照時間計,有些直資較後先出result,係咪代表就算自行分配學位得左,都可以報直資而又唔會影響取錄?

醒目開學勳章 王國長老

唔arm
要睇返間直資幾時出offer, 如果早既, 係連自行round都無份架, 要小心!
helenting 寫道:
midcochow~
直資收既話, 都可以參加自行分配學位架!!!
係無影響既....

自行分配學位應該11月有結果,直資學校面試都要10-11月啦∼所以直資唔限制你自行分配學位.

但統一派位就係1月份,到時所有直資學校都有結果,佢要你交留位費和簽紙,1月份的統一派位佢就唔會比你參加咯∼

醒目開學勳章 王國長老

朱古力
no喇, 係一間直資學校副校長親口對我講, 佢地咁早出offer&註冊(10月尾), 就係要meet架教統局deadline, so that 佢地既學生都唔可以join自行分配學位round
我知唔係間間直資都咁早出, 不過真係有咁既case, 所以註冊直資前, 真係要問清楚

醒目開學勳章 王國長老

weima
咁我又唔清楚wor....不過好肯定好老闆當時係兩邊(直資&津校)都有offer架! 我又唔肯定佢去直資註冊時簽既undertaking, 會有咩後果呢........

自行分配學位係9月25-29日交表,結果係11月公佈,呢段時間係人都可以交表,無錯架,只不過就要睇自己報果間直資幾時有結果,會唔會11月公佈前要註冊,因為註冊就要簽紙放棄統一派位,其實直資都只後要求放棄統一派位,無要求放棄自行分派學位格.

Charlotte_mom 寫道:
朱古力
no喇, 係一間直資學校副校長親口對我講, 佢地咁早出offer&註冊(10月尾), 就係要meet架教統局deadline, so that 佢地既學生都唔可以join自行分配學位round
我知唔係間間直資都咁早出, 不過真係有咁既case, 所以註冊直資前, 真係要問清楚

醒目開學勳章 王國長老

哎, 講極都唔明...你唔信就算喇
朱古力 寫道:
其實直資都只後要求放棄統一派位,無要求放棄自行分派學位格.

請你攪清楚,我係話就算報直資都唔影
‹ 上一主題|下一主題