用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

Hi IrisCheng,

You are welcome !   

我囝囝在 ”體育先鋒有限公司 ∼ Sportscene Ltd " 網址==> www.sportsceneltd.com
Tel ==> 2757-4324

希望幫到你!

請check 私人傳訊給了您我個聯絡電話  

我囝囝係讀1C 架, 我都覺得D 功課都幾多呀, 每晚放工返去仲要check and 改功課, 又要練琴, 跟住就執書包瞓覺, 無咩時間剩, 希望大家互相交流下訊息, 因為囝囝有時乜都話唔知, 俾佢激死. 我只係幫呀仔報咗violin, 因佢已在外面學緊游泳及跆拳道.

仲有我想問下你地D 仔仔會唔會參加music festival 呀? 唔知可唔可以揾學校報呢?

Hi christa,

我囝囝都係1c, 功課起初好少,我估因為初頭比其他兩班遲教(我睇網上功課有比較過), 但呢兩日就多左,昨晚仲成六樣,每樣都兩至三個pages,本來諗住可以早d攪掂,點知攪下攪下都成10點瞓! 大家互相交流下無問題喎,因為小朋友得過六歲,實有錯漏呀o其實住我地到別外有兩個小朋友同囝囝都係1c,又一齊搭校車,所以好friend!但三個小朋友既性格好唔同嫁,有一個就較靜,可能專注力會強些,相對抄家課及印仔最多,另一個較挑皮,佢媽媽成日對住我地
呻話今日無帶mug昨天又抄漏mug咁,我囝囝就中庸,抄功課抄齊,但係最尾個一兩個(我囝囝講既),叫佢快些,佢
話咁多,點快到呀! 電話問佢有mug功課做,佢實話唔知,但其實佢地知道老師吩咐佢地要做mug?只不過唔識睇家課冊咋!我諗慢慢啦,其實佢地都做得好好呀o 咁大家互相交流下啦!

我暫時幫囝囝報左游泳及體操,呢兩樣佢有學開,咁學校有攪既話,咁跟學校學得好可以入校隊呀嘛 另外想報小提琴,終於放棄,因為果兩位家長是housewife全職照顧囝囝都話唔夠時間,咁我驚我囝囝無時間練小提琴呀o因為呢個星期都無時間練鋼琴啊!  :cry:

我會報music festival,因為教琴老師話學校可以報的話,就向學校取表帶俾鋼琴老師填,填完交返學校由學校遞表,因為佢(鋼琴老師)比賽時間要照顧好多學生,恐有遺漏,所以約學校可以報名,就跟學校報,由學校老師照顧喎o

1c 班應該此一兩天功課冊有註明,因星期三我見到1a及1b班網上功課有話可索取申請表此點呀 !!!  

再傾 !

Hi, Christa,

I am new member of Baby Kingdom,  my son is also studying in Class 1C.  I agree the workload is so heavy, and even can not have any time to play.  Last night, my son is almost cry while doing homework.  As a working lady like me, I think it is really tough for both my son and me.

hi LV77 and wincokk,

我地三個小朋友同一班咁我地可以多D 交流下嘞.

Luckily that I was off yesterday, so I could watch him to do the homework right away after school, so that he could finish before dinner time. I just checked from the online homework website, they had 11 items today. Hope the kids can get used to it soon. Add oil!!

Hi wincokk,

慢慢啦!我囝囝同你仔同一班,我亦係一個working mom,所以我明白你既壓力o你試下教佢睇功課冊,做完一樣剔一樣(我昨晚開始咁樣教我個仔),因為佢昨天在電話度話做完功課,原來到我check時才發現佢係每樣功課做左一個page咋,終於攪到成10點先有得瞓!

你囝囝昨晚做到喊,你更加要開解佢,母謂攪到失去返學既興趣! 讚佢多d呀! 

而家都未開始默書,仲未入大直路呀,我地將要面對更加呀! 囝囝要努力.我地就要預左辛苦d !

Hi wincokk & christa,

講開又講,功課多反而問題不大,只要佢肯做,死做都會做完!但我心諗佢明幾多?吸收到幾多? 到時死記都唔係一個辦法喎,老師會唔會重複溫習呢?  定係我多心,學下學下,老師就會教到佢地好叻呢?真係希望有高年班家長回應下 ! 

LV77, 我同你一樣, 我都係昨日開始教佢睇家課冊做功課, 做完一樣剔一樣, 因為佢又係次次喺電話問佢做晒功課未實話做晒, 但當check 功課時實做少一兩樣, 俾佢激死.

不過我個仔好enjoy 上網英文功課, 佢每晚都問我幾時做, it just take 5 minutes to complete it, and i think it's pretty good for training their comprehension too.

Hi christa,

我未開始網上功課,因為屋企部電部死左,已訂新既,但差不多兩個星期仍未送到,話要下星期初至有貨,激死o

我諗囝囝都會喜歡上網做功課,因佢鐘意玩電腦,不過都要等到新電腦先可以開始呀! :wink:

唔緊要啦, 等有電腦先慢慢做啦!

我比較擔心佢D Putonghua, 因我都唔係好掂, 唔知點好. 不過昨晚叫他讀天主經又好似ok, 咁即係老師都有方法教, 佢地亦都吸收到, 所以你都唔駛咁擔心啦.

Hi christa,

我普通話都係麻麻地,佢爸爸好d, 所以呢兩晚都由佢爸爸教佢,咁囝囝又好似ok咁,兼夾讀到笑哈哈,好開心咁!
無論佢普通話得唔得都好,咁起碼佢返學都叫做開心呀@

Hi everybody,

你的仔仔們上學開心嗎? 加油呵!!

我估我囝囝上學都開心嘅, 只是早上不願起牀及埋怨多功課囉! 下星期要默書嘞, chinese dict. 好似要默好多咁, 都唔知點算?

另外我想問下, 囝囝取了music festival application form 回來, 唔知學校會唔會有琴譜提供呢? 你地D小朋友有無參加呀?

我囝囝也是上午不太願起床和吃好少早餐,佢以前8點才吃早餐,但他話好鐘意間學校和同學仔(可能他在家是獨生子),所以好鍾意返学,不過,他放學回來一定要小睡一小時,否則 佢會好忟憎,瞓醒就會乖乖地做家課

hi christa,
chi Dict. 唔洗太緊張, 話晒都係第一次, 老師不會默多太深的。

music festival - 以我經驗學校只會幫報名, 但不會提供琴諳的。你不如問下琴老師啦!!
我仔去年有參加, 他的音樂老師好好, 俾機會佢在音樂堂表演, 當係採排。     

軍曹媽咪 :

原來你個仔都要小睡呀? 我果個都係, 補習社話佢每日返來都要小睡十五分鐘, 重問佢係咪好遲瞓覺, 攪到日日無精神!! 希望遲D有進步啦

PS. 佢D家課冊寫得越來越似樣啦, 真係好安慰, 不過測驗默書呢關重"金"

hi  各位媽咪.
我仔仔1a班. Harry  SIT. 唔知您地仔仔叫咩名?

放學後無小睡.吃小小

hi. fling:
我囝囝從出世到依家,都好鍾意瞓覺,幼稚園放學回家飯後即飲支奶奶才肯瞓覺,一瞓就3至4小時,
後來在k.3減至瞓個半小時,我見佢咁早起身,都想佢有足夠精神做功課和温晝,唉,所以一至四就時間緊迫d,星期五就俾佢瞓耐d囉  
慢慢嚟啦,我諗佢哋再大d,瞓得較易控制.
咁你小朋友要去幾耐補習社?
我諗我囝囝p.2可能也要放學去公文式學英文,現在我正找有関資料

Hi.yw.

我仔1a班.請問上完興趣班後有無校車坐.您仔仔三年班.功課多唔多.英文是不
‹ 上一主題|下一主題