用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

各位一年級媽媽, 你們的孩子學習進度如何? 有沒有漏抄家課的情形? 有沒有適應上的問題? 有問題想問但小朋友又十問十唔知?

網上查功課只餘半個月就會取消, 我的小朋友問題又多, 我又不認識其他家長, 有時想找人問吓都無, 希望在這裏有多些交流, 互補不足

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

hi fling

do you know if there has "open day" for the public?  my son is k2 now and i want to collect information earlier.  thanks in advance.

hi!您好,我兒子也是今年小一生,1A班,其實由家長日嗰日開始,我發現其實自己也在適應中,我和我老公都想兒子有一個愉快的童年,所以我哋除了返幼稚園(半日),就沒有迫他學其他嘢,上了小一,我發現有d小朋友(不是他同校同學)真係另外學好野,我也問自己是否做錯了呢?我老公

軍曹媽咪你好,

哇, 好感動呀, 我兒子都係1A班呀!!!! 可否交換吓聯絡方法? 等九月過後可以互相交流吓小朋友到底漏抄咗幾多野?

成績追唔追到還是未知之數, 暫時ok, 因為我要上班, 回家看到功課是做好了, 但好像是補習班有人幫手做, 而非自己做, 所以我想下個月阿仔的功課自己跟返, 不再上補習班了, 但又怕攪到阿仔好遲睡覺, 又勞氣, 影响親子關係, 加上我自己有一晚都要返學, 真係忙到得閒死唔得閒病, 好鬼頭痛呀!!

阿仔幼稚園時都有學野, 不過係玩樂性質, 游泳和跆拳, 我想升小學有課外活動就沒再學了, 加上佢上咗小學後辛苦咗好多, 所以星期六日同佢多d玩吓, 比佢休息囉!

我阿仔個書包都好重 (我自己覺得), 不過佢無講咩, 所以由得佢囉, 費事縱壞佢, 大個仔要學習自己管理自己和解決問題(看來這個願望還要等很久才達到, 唉)

話時話, 你覺唔覺網上功課表都幾考人, 我有時都唔係好知佢講咩, 如今日的 "E.Lang Writing Unit 1 (1-10)", 我見到阿仔本簿只有 1. Monday, 2. Tuesday, 其餘咩都無, 咁係點呀? 係寫十個 Monday & Tuesday, 還是有十個生字, 個死蠢仔又抄漏咗八個? 咁d生字又要寫幾多次呢?

Hello IrisCheng,

Sorry that I haven't heard any open day for this school before. I think you can take a look when submit application form and walk around with your son during the interview. You can visit their website for more information.

http://aero.sjacps.edu.hk/~www/index/index.htm

Hope it's helpful !!!

昨日派了�張灰色的表,A3size的,頂頭有�句  1 st Term ELW.的那張表,在Unit 1內的1至10內的字,Monday至March,每個字打橫寫四次,並於紅線外寫上該字的No.即1.Monday.  2. Tuesday.
另我在私人傳訊給您我的電話 :

軍曹媽咪你好,

謝謝, 想必你家小朋友很醒目, 可以清楚地解釋發生何事, 阿仔只係話比我知寫四個字就得, 其餘乜都唔知道!!

我回了PM了留電話

hi fling

thanks for info.

btw, do you know how old is okay to start "跆拳"?  i also want my son to learn that.  can you let me know more info of the centre where your son played?

軍曹媽咪

your boy has very good memory bor !!!

fling

我仔仔讀1a班,功課尚算可以自已做.
現在很煩,因校車回程約四時二十分,請問您坐校車或自己接送返學放學.

薛太

Hi IrisCheng,

My son started 跆拳 at 5 years old at Kwun Tong ($120 per month). You can PM me if you need information.

薛太,

我仔仔係坐保母車, 我住井欄樹, 雖然很近, 但早上6:50就要上車, 都要差不多一個鐘, 因保母車司機話清水灣成日塞車, 所以要早d, 如果自己送返學就可以遲多半個鐘, 但放學就接唔到, 所以最係都係選保母車囉!! 係呢, 你住邊呀, 點解要咁長車程呢?

fling

我住tseung  kwan o,
早上7時上校車,因回程是尾站,
請問您是否坐石哥哥保母車?
昨天有通告游泳班,體操班,小提琴,有無參加,
fling 寫道:
薛太,

我仔仔係坐保母車, 我住井欄樹, 雖然很近, 但早上6:50就要上車, 都要差不多一個鐘, 因保母車司機話清水灣成日塞車, 所以要早d, 如果自己送返學就可以遲多半個鐘, 但放學就接唔到, 所以最係都係選保母車囉!! 係呢, 你住邊呀, 點解要咁長車程呢?

薛太,

石哥哥唔經我屋企, 我選了CZ, 行清水灣線

我個仔對音樂無興趣, 唔肯做體操, 想去游泳, 但星期五的堂要自已接返學放學, 我返工時間配合唔到, 保母又無時間, 所以全部無參加

Hi:
想請教各位:
彩石里是否即觀塘嗰间?
你們的子女是否都是讀St. Jo. kinder.的?其他幼稚园生難入St. Jo嗎?

yes,
我囝囝今年讀小一,但我囝囝是讀普通嗰d屋村幼稚園,而且他三年的幼稚園生活我是完全冇讓他於課餘時間學其他嘢嘅.

hi.hi.我囝囝也是1A班,
昨日咁多項活動我暫時不讓我囝囝参加.因為開學尚未夠�個月,囝囝和我兩公婆尚在適應階段,我就會俾佢参加游泳班,不過是遲三個月的事,.

Hi 軍曹媽/fling,

你地好!我囝囝是1C班既,佢每日抄家課都無問題(我對過網上功課資料,佢抄返黎既都中98%以上),所以呢樣我都可以放心!但佢應該較其他小朋友慢,因佢話全班抄完走曬只得兩三個小朋友留係班房抄喎o我已經叫佢快些,佢話好多,快唔到呀!

另外,我覺得功課量唔算多,佢幼稚園時仲多,不過就集中在三樣中.英.數,每科一本簿,簡單些o 而家就雜些,一是做G.S,一時又寫下REWK咁,功課量就算少,一科得幾個生字,每個字寫4次,真係唔算多喎,但要CHECK清有無做漏邊科咁law!!!而且好多在學校上堂時都做左啦 至於你話睇唔明家課代表mug? 你搵番本student handbook第一頁有得對照喎,會唔會容易明白D  : 好似REWK咁(好似咁上下,唔記得啱唔啱),我在公司上網睇左,都抓曬頭,唔明係mug,返到屋企一望對照,原來係 ”??愛天主”喎!!!囝囝仲打開俾我睇話係學校做左啦 ! 其實而家囝囝都唔白功課欄內既意思,不過佢只係記得老師話又mug要做,家長返黎睇下家課欄再提下佢地都會記返起既 !

講開又講,我有時睇埋1A/1B既家課,有好似跟1C不同咁,
1C好似簡單好多咁, 你地留意下呀!

我已經幫囝囝報左游泳及體操班,因為暫時我都覺得佢應乎到,反而咁早返到屋企無皇管,淨係識得睇電視咋,所以我另願俾佢上課外堂好過 !

反而溫習咁就煩D,好似範圍好廣咁,串字都有排佢串,所以都係做到幾多就幾多啦!  :idea: 再傾 !!!

Hi, 軍曹媽咪, 各位,
您們好!
我仔仔07/08入讀小一, 打算幫佢報聖若瑟英文小學(彩石里), 所以想了解多啲您地嘅心得作為參考.
1)上年有多少人報讀
2)面試形式及內容, 係咪用英語, 點樣突圍而出
3)06/07是否三班小一07/08是否縮了一班呢
4)老師對學生嚴厲還是笑容滿面呢
多多指教.
謝謝!

fling.  軍曹媽咪.
我仔仔全部都無參加,游泳班是wednday.因thursday有默書.無仔仔時間溫書.
昨天功課唔多.但做得很幔.仔仔邊唱歌邊做功課.
english work book 有些唔識.做半小時才完成.

現在很煩.仔仔坐校車是尾站四時十五分.
車程75分太長.45分就可以接受.
同學校講
‹ 上一主題|下一主題