用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

hi hi sitmanwai:
           我仔仔也是1a,alex,
        我仔仔也是吃好少早餐,可能太早未開胃ロ啦,我也好擔心他,因他偏瘦,BB時好肥架.
        長d肉,一咳就瘦噃, 所以下午回家飲完奶奶瞓一小時,對佢好重要囉
        明日默書前天我老公己同佢温,每日再覆温,加深佢印象.    放鬆d啦

hi mrs. sit,  

我仔以前都是1a, 都是「spoon」老師做班主任

我仔小二上學期有參加體操班,
因為無人接放學, 所以他是跟下午班校車返屋企的。
雖然會夜d, (約1815落校車),
但他可以在體操班下課後,
在學校做功課, 這個安排很好。
總好過回家好'支力'仲要做功課   

我印象中他現在的功課量不及他當年小一多(是下午班的),
自從上年轉全日制, 功課量好似少左d。
因為上年英文堂開始轉全英語上升,
初初都適應唔到, 下學期就慢慢有改善啦。
至於英文及GS都幾深,
成日都有好多生字唔識,
我都忍唔住手幫佢寫中文解釋,
希望佢上堂唔會一舊雲,完全唔明啦!!!

由於英文書是用高一級的,
所以有部份是唔教的,
相信宜家還是開學初期,
都不會太深。

大家都要努力, keep住呀

[quote]
軍曹媽咪 寫道:
hi hi sitmanwai:
           我仔仔也是1a,alex,
        我仔仔也是吃好少早餐,可能太早未開胃①啦,我也好擔心他,因他偏瘦,BB時好肥架.
        長d肉,一咳就瘦

唔好意思...我想問下你地...呢間係咪即係觀塘道果間呀???
難唔難考架??

Hi yw,

Tks for your information !!!!   

大家努力啊 !!

thanks LV77 !

LV77 寫道:
Hi IrisCheng,

You are welcome !   

我囝囝在 ”體育先鋒有限公司 ∼ Sportscene Ltd " 網址==> www.sportsceneltd.com
Tel ==> 2757-4324

希望幫到你!

thanks !

軍曹媽咪 寫道:
請check 私人傳訊給了您我個聯絡電話  

Hi sitmanwai, 軍曹媽咪:

阿仔都係1A, 叫 Compass. 佢用兩小時去補習社做功課, 下個月起早收工, 我會自己跟返功課, 唔再去補習社囉, 因現在回家後我會再double check佢的功課同温習, 好似好浪費時間咁, 希望到時真係會節省D時間啦 (不過我EQ低, 自己教功課可能會好燥都唔定!!)

阿仔昨天的功課有Alex的名字, 好像是taller than or fatter than...之類

中文默書係咪第二課普通話, 第四課就廣東話?? 唔係話全普通課教學嗎? 同佢預默時攪到我好鬼"囉", 因佢第二課聽唔明廣東話讀音, 要我用普通話讀一次, 第四課又要反返轉, 如果我唔係扯晒火, 要佢讀一次比我聽, 我都唔知係咁  

hi .yw .
唔該晒 ,仔仔興趣班全部不參加.如果有校車坐.可以考盧.
下次再傾
薛太.

星島日報

資優教育加料炮製天才  ------家長八達通
------
資優教育加料炮製天才 首座科學創意中心 造就破壞王 陳易希母校推機械人教育 攝影世界 互動增情趣 看照片解讀子女心態 「未雨行動」寫實劇教理財 宣明會度身訂造兒童饑饉 中大首辦「古建遊學」研習 醫生講家教 與子女談天說地30分鐘 生態遊網做親子行山嚮導 海洋公園學院 免費辦通識活動 家長不要製造倒模孩子 魯迅作品選編 配合課改 中學生跨學科環保新思維 中文版 學生報 全天候播送好中文 廣播劇成通識專題教材 中英文學生報強化英文內容 女生細繪古城美態成最佳畫家 學生報推一條龍通識教材 課改生活化 升小新丁易適應 報小一資料要齊 證明文件須正本 博名校盲操泳術 提防魔鬼教練 李嘉齡﹕學琴主導權留給孩子 《死亡筆記》測試孩子價值觀 《摘星少年》揭易希父母教仔心法 《名人故事》寫作賽 啟迪小學生情操 暑假「勤勞教育」做家務添歸屬感 「給自己寫信」超時空親子傳情 女CEO成功秘訣﹕放膽開聲 智障無阻創意 特殊生開藝展 《狼羊物語》變生命教育經典  

聖 若 瑟 英 文 小 學 推 出 「 學 校 資 優 教 育 計 畫 」 , 資 優 小 組 成 員 互 相 合 作 , 演 出 音 樂 劇 。  
Elsie一直相信,學業成績只是衡量小朋友能力的其中一個指標,所謂「天生我才必有用」,所以經常鼓勵一對子女發展自己興趣,因為小孩子的潛能是你難以估計的。父母如能從小培訓,加上學校的配合,對小朋友來說,進步空間會更大。Elsie知道聖若瑟英文小學去年推出「學校資優教育計畫」,無論學生和家長的反應均十分踴躍,新學期將會續辦並擴充內容。

Elsie與該校的「學校資優教育計畫」統籌老師鄧曉筠傾過。鄧老師表示,計畫目的正正就是發掘小朋友的潛能。「每個小朋友的天分不同,有些讀書成績一般,但在其他方面如藝術、表演等卻非常突出,所以不能單憑學業判斷一個孩子的成就。這個計畫的目的便是發掘他們不同的潛能,透過有系統的培訓,加強他們的自信心。」

聽鄧老師講,計畫主題分為五個組別,包括Creative Drama and Writing(戲劇組)、 Multi-Dimensional learning of Mathematics(數學組)、Creativity and Performance Unit(音樂組)、Super Kids-Artists(美術組)和Presentation Skill(表達溝通組)。「計畫推出後,學生反應非常踴躍,報名人數達二百多名,經面試後,每組只有十多人入圍,由於競爭激烈,入選學生亦以加入小組為榮。」鄧老師說。

Elsie覺得,假如小朋友對自己的身分有歸屬感,自會付出更多努力,表現得更好,無論對學習和個人成長均有正面幫助。鄧老師亦表認同,她說不僅小朋友,就連家長對這個計畫的反應也十分熱烈,當初向家長發通告公布有此計畫時,翌日即有不少家長致電查詢,入圍名單選定後,有落選學生家長即查詢原因,希望可以候補入選。

由於反應熱烈,鄧老師表示,除了已有的五個項目外,今個學期新加了French(法文)、Leadership Training(領袖訓練)和Super Kids-I.T.(電腦組)三個項目,一來使課程更多元化,二來讓更多學生參加。「資優計畫的內容,有些與正規課程相類似,但程度較深,例如數學組的組員,全是四年級的學生,他們會學習六年級的數學。此外,通過數學思考題、數學實踐、介紹數學名題等有趣味的形式,令他們更喜愛數學,從而提升學生對數字的觸覺、邏輯分析及解難能力。」她道。

與藝術相關的組別有兩個,美術組方面,讓學生認識基本繪畫技巧及知識,重點教授各種不同的平面創作媒介,如廣告彩、塑膠彩、油彩等顏料,通過老師示範、名作欣賞及互相研習,培養小朋友的觀察力、思考力、審美能力和對美術的興趣﹔音樂組則學習音效、節奏、旋律、作曲、表演技巧等。

至於參加Presentation Skill的同學,通過演講技巧的訓練,學習書寫具感染力的演講詞,訓練綜合能力、應變、訪問技巧等,加強言語溝通、聆聽及分析能力。Elsie知道有些小學也開始重視培訓小朋友的表達能力,不過多數會把內容滲入中文和英文科中,較少以獨立課程處理。鄧老師說,這一組的同學曾經充當小記者,參加校際比賽,並訪問教統局常任秘書長羅范椒芬贏得優異獎呢。

小朋友上了一年的資優課程,不知成果如何﹖鄧老師表示,學校在五月於文化中心舉行音樂劇匯演,不同組別的同學需要互相合作。「他們把所學的東西應用出來,例如戲劇組負責撰寫劇本和演出,音樂組一手包辦劇中的曲詞和配樂,美術組製作道服飾等。音樂劇帶出的訊息,亦與資優兒童有關,有時成年人忽略了的東西,其實就是小朋友的潛能,它才是最值得我們重視。」

若你有任何家長關心的話題,歡迎你報料。傳真2798 2688或電郵[email protected]

Hi yw and all St. Joseph mom,

Thanks for your information sharing.  

不過暫只有 Drama 及C.P.U有小一份咋,其他大部份都要三年班起呀 o

LV77 寫道:
Hi yw and all St. Joseph mom,

Thanks for your information sharing.  

不過暫只有 Drama 及C.P.U有小一份咋,其他大部份都要三年班起呀 o

咿~~~~, 我無留意添,
我俾阿仔激死,  
佢只有Maths Class met the requirement,
但係佢話唔參加喎

早晨! yw & all mom,

小朋友大到咁上下就有佢地既諗法呀!你囝囝可以達到maths 資優班之要求都好叻仔呀o其實你可以試同佢講好難考喎,要面試,一科只收十多人,入到就真係好叻喎,睇佢有mug
反應呀 !  

各位媽咪:

你們小朋友第一次的測驗默書如何? 我就比阿仔激到得番半條命,昨晚溫完,第日就唔記得大半,隔多日差不多全部忘記晒,天呀,究竟點至可以要佢主動溫書,唔洗成日要我勞氣?剛剛中文默到中途,竟然寫寫吓瞓著咗!!!正一外星人來架!!!

雖然我知而家的小朋友讀書辛苦過我地以前好多,但係我真係忍唔到,好鬼扯火
我問佢d咁的成績重有臉拿回家給我簽名? 佢竟然話有人零雞蛋,佢40分好好架啦,我都唔知係大笑好定打佢好

Hi fiing,

Don't angry! discuss with you on tomorrow because home's computer no chinese word la !

Hi,fling:你是否講緊G.S默書?我教個仔做功課好多時都好勞氣, 我係要要求個仔寫字整齊,但小朋友隻手肌肉尚在發育,(係幼稚園老師話俾我知,)我才放鬆返自己對佢要求,同樣,同佢温英文一樣,我老公係重覆又重覆温習,
真㗎架, 你講得無錯,温完好快會唔記得,所以咪要重覆去温囉
唉,所以而家一放假,我整個人就好輕鬆,可斗下氣

Hi fling,

唔好嬲住!   小朋友始終得個六歲,嬲到你爆佢都唔知你為mug!!!

我小朋友黙GS-5個生字就有100分,預黙中文就有94(其實錯係"逛"字 既  "狗爪"下邊個劃係唔可以穿頭 (我都唔知道呀,所以佢錯左我都只係叫佢留意呀!!) :

可能佢幼稚園(KV)時已經每星期默四次書(一次英,一次中及兩次數學),所以佢慣左”黙書”呢種形式,不過始終GS 及 英文之生字係深過已前,幼稚園既生字係比較圍繞身邊既事及明白係MUG,好似:colors類 �動物類�身體器官等,較而家生字special / different 容易入腦o好似give呢個字應該好簡單,佢都要記左兩日(但我一話”喼”),佢就記得啊!!

至於記生字,我諗要小朋友一.兩日就記曬就真係幾難,所以我會每日叫佢黙一.兩個字,或者行行下街問下串字,如發現佢記極都記唔到既,就諗下辦法幫佢點記,好似, 我會話,咁通常佢有一次記得曬整個字既話, 就接著接問多幾佢次,甚至叫佢默出黎,之後每天溫下(我意思唔係坐定定咁溫,可能沖涼時問下,
睡覺前又問下,當普通傾計咁) 到測驗或黙書當天早上又問下,
發現邊個字佢又唔記得,咁就提多佢幾次! 佢第一次有40分,到下次佢進步左有60分,咁你就輕微獎勵下佢 law !!!  

至於你話得40分唔醜咩,佢答你人地得0分!!我囝囝就類似既CASE,佢話又溫又黙?我話唔緊要,你成績唔好既好,要留班,咁呀邊個(係以前K3同學)及邊個邊個(而家既同班同學)升左二年級,咁佢地到時指住你話 : MUG你仲係一年班既?”到時笑佢唔係笑我呀! 咁我囝即係就溫習啊 !!!!!

希望小小意見幫到你呀 !!!!

軍曹媽咪:
係呀, GS默書得40分, 可能佢係細仔 (剛剛六歲一個月), 某些能力還有待改進啦!! 希望明天會更好

LV77 :
其實你地覺唔覺幫囝囝溫書好有重新返學的感覺?? 好多野同以前唔同咗!!!

我而家至覺得傳統幼稚園真係有佢的價值, 活動教學的幼稚園當然係讀得開心, 佢以前都好有學習動力, 重識好多好深的常識, 不過在抄寫, 默書, 測驗方面真係弱好多, 佢其實連默書, 測驗係咩都唔多知, 我同佢默書, 佢就叫我比佢睇吓個字點寫, 我話唔得架, 佢就問點解唔得? 以前老師都比睇, 我都唔知點解釋好!!!

望就望佢快D適應小學的模式, 不過以佢的活躍性格, 睇怕唔到三年班都好難唔勞氣    

fling and all moms,

唔好咁勞氣啦! 我同呀仔喺屋企預默都係咁, 佢又係成日唔記得, 明天要默書嘞, 所以昨晚跟他温習, 佢居然有D字唔記得咗, 但係上星期在學校預默時是對的, 你話激唔激氣吖! 今晚仲要出街做節食飯, 返嚟都無時問温lu, 睇佢自己的造化啦!

.fling:放鬆d啦,
G.S默書我個仔也是默到100分,但唔好開心住.....我前日居然唔記得同佢温old dog tom,卒之,佢昨日0蛋
我也覺得好大壓力,我自己英文唔係太好,唯有靠我老公及我三個妹妹, 重辛苦過自己讀書,面對前面日子.小學中學大學.嘩!有排我煩,唯有都係耶穌講嗰句:
        一天的難處.一天當就夠   
‹ 上一主題|下一主題