用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

lv77..
我囝囝

Hi sitmanwai,

昨天剛剛講完1c功課好似簡單些,點知實在唔係!唔計溫習及備課,昨天有六樣功課又多又好深呀!!尤其是英文grammer,囝囝都唔識做,要等我返屋企教佢o 慘!

網上功課睇落1c 簡單過1a,我諗過可能係不同老師既原因,例如:”查閱通告4”,1c就寫此四個字,但1a/1b會寫 ”派通告4,簽回及明天帶回校”,咁一個point寫多幾個字,有8個point咁就睇落複習得多o   不過講開又講,1c 比其他兩班遲左教書(我睇網上功課),所以而家會追返快些都唔定! 我覺得英文好深同埋好似無mug番教咁,都唔知囝囝是否明白及吸收到?點算 !!  

再傾 !

Hi MIMISISI,

回覆如下:
1)上年有多少人報讀  ~ 約600人
2)面試形式及內容, 係咪用英語, 點樣突圍而出 ~ 上年是分四日不同面試時段,今年改左只是一天面試,可能面試形式有改變喎!但以我上年經驗,佢面試是比較容易,都係一些好簡單問題,有沒有英文問,因時間太久,唔記得啊! 突圍以上年而言,若小朋友夠定(因上年有些小朋友要等成個鐘),勝算較高!上年龍年人數多競爭較大,今年應該容易些o
3)06/07是否三班小一07/08是否縮了一班呢 ~ 05/06都是三班,但人數每班是28人,06/07是三班,但人數收多左,每班40人(我問過老師,點解二年級每班只得每班28人,佢答話今年申請人多,收多學生喎,其實每間學校都有咁既情形,KTS要開多一班),所以我相信07�08依舊開三班,每班約28人o
4)老師對學生嚴厲還是笑容滿面呢 ~ 依我幾次到校所見,老師及職員(連亞嬸都係)大部份都有笑容及有禮貎,依囝囝意見就個別老師不同,有些(隔離班既好惡),有些好攪笑,但其實囝囝返左兩星期,我就覺得此校幾嚴,對常規及禮貎要求好嚴厲,好似食飯途中唔可以傾計咁!!!

多多指教.~ 希望幫到你 !!!!!!

hi.LV
昨晚我囝囝的功課也不多,四樣.但我和我d妹妹也覺得他學的英文深, 我也怕他吸收唔到,已返全日,回到家小睡一小時,做功課,又要温習,又話上網每日一篇英文(我還未讓他開始) 對一個一年級小學生來說,着實太太太緊迫,所以通常他識做好所有功課我就放佢一馬 (暫時來講),我始終覺得將來出到社會做事,大把壓力你受,可必在童年時期就逼得他太緊要呢 我個人一直覺得,讀書不是人生的全部,讀幾多識幾多就算,唔會特別 谷,在香港現時人的價值觀,品格及良好的人生觀和實踐自己的信仰(我哋是基督徒),才真正重要呢

Hi 軍曹媽咪,

網上英文我都未開始,因實在唔夠時間用(我是working mom),至於其他課文上學既都好深,尤其是英文,我真係懷疑佢明白幾多?好似昨天grammer教 When / what ,佢根本連個句英文又唔識讀又唔明白,咁佢點知點套用when /what  呢?攪到我都非常擔心佢是否追得上呀?

講開谷,我跟你想法有些不同,無錯大個左出來社會大把壓力及現實面對,但小朋友細細個時都未學習及未適應到,咁到佢大些點去面對呀?所以我都有谷佢呀, 不過每個小朋友資質不同,好似我囝囝咁,谷極都係中等,唔會係人上人呀,但唔谷既話,就容易變得越來越差,跟其他小朋友相距越來越大呀!! :idea:  以上純屬我個人意見咋舌!!希望你唔好介意o

各位媽早晨呀!!!

我仔今年讀小三,
小一讀1a, 小二讀2c, 小三讀3c
可以話你地知, 雖然話abc班無分成績,
我仔發現, a班是較b,c 班教得快一點:
另外, 不知是老師的問題, 還是上到小三(大個仔啦)問題,
紀律方面是明顯較小一小二嚴厲左好好多,
攪我仔仔返來說不習慣。

LV77,
你結果都揀左呢間呀!!!   

Hi各位,

功課深唔深, 我覺得係一時時, 好像上次英文要小朋友把 Jan - Dec, Mon - Sun 打散的字母重新排好就有D難度, 其他都OK, Reading方面教咗兩次就讀四,五篇都算好快, 但阿仔由第一次讀到斷斷續續到第二次讀得流利都算進步快, 我估學校會有方法教佢地同重復學習, 只要小朋友唔抗拒就得, 大家一齊努力呀!!

網上英文要唔要交功課架? 我發覺阿仔無咩時間做, 接得佢返屋企都八點, 洗澡+睇功課有時超過一個鐘, 再上埋網可能要攪到十點, 如果可以的話, 我唔會強迫佢上網睇英文, 太夜睡覺, 第二朝藤條炆豬肉都唔肯起身

Hi.fling:
我老公話記得上綱看英文不是硬性規定要睇,只不過是看得多嗰十個小朋友月尾有獎.
雖然我不返工,但我也覺得時間不夠用,每日完成基本功課便算,我老公都話佢重細,�下子由輕鬆愉快嘅(半天)幼稚園生活 一升升上咁嚴嘅全日小學,又咁早起身 佢都會好辛苦,慢慢來.

Hi yw,

係呀!最後揀左呢間o

你方便上網呀!我都有問題想向你請教呀!英文算深喎,好似昨天Grammer教when/ what ,佢唔識做,要等我返去教佢!你知啦,整句sentence都唔係易,佢真係唔識解個句,咁叫佢點填when / what ? 有mug辦法令佢英文好些呀,我怕到測驗或考試成績會差呀!! 可唔可以俾些意見 ? 另外我都等緊另外一位家長FengMaMa覆我呀!!

至於 a/ b /c 班有無分別,暫時以我睇就係班主任問題,我見a及b班之班主任年紀較大及較成熟,咁相信教學年資一定較長呀,而c班個位班主任好年青,相信教學經驗淺,是否學校特意安排就唔知啦!!  

fling

pls check pm.

84 (28x3) out of 600 ???  
tough competition bor

LV77 寫道:
Hi MIMISISI,

回覆如下:
1)上年有多少人報讀  ~ 約600人
..............
3)...........05/06都是三班,但人數每班是28人
..............

hi all moms

my son is studying k2 at one of the ordinary kindergartens at kwun tong.  

do you know if this primary accepts kids from "famous" kg only?  or prefers boys who has particular training on musical instruments/ sports/ etc.  since i'm planning to arrange extra curriculum activities for my son, can you gals give me some tips on what kind of classes your boys attended before.  thanks in advance.

Hi IrisCheng,

龍年人多所以超過600人報讀(我囝囝都555號,並加多一天interview),最後06-07年收多學生至40人一班(即40x3=120人),咁競爭者比例 1:6,唔算大競爭啊! 因新小拔是 150位,申請者是18xx人,我囝號碼是 1816呀,係 1:12,12人爭一個位呀,聖保羅男女都差不多 1:9-10呀 o

聖若瑟我又唔覺佢要求好高喎,因我囝囝同班兩位同學都好似一般課外活動:如鋼琴咁咋,游泳都無學呀! 反而我囝囝又
體操,游泳,鋼琴,畫畫,英詩,合唱團等等學齊,當天雖然唔知佢答問題如何,但見到佢一真都好乖巧,無兩頭fing,坐唔定,但都唔係第一round入呀!係到統一派位後學校出信問我如仍有興趣,就去報到o咁報到後,第二日就話學校收我囝囝啦o

所以俾個貼士,若首輪失敗,唔需要放棄,到統一派位後,學校會先聯絡曾申請者(我諗學校已經列左一些為waiting list 卦)! 祝好運!  

LV77 寫道:
Hi yw,

係呀!最後揀左呢間o

你方便上網呀!我都有問題想向你請教呀!英文算深喎,好似昨天Grammer教when/ what ,佢唔識做,要等我返去教佢!你知啦,整句sentence都唔係易,佢真係唔識解個句,咁叫佢點填when / what ? 有mug辦法令佢英文好些呀,我怕到測驗或考試成績會差呀!! 可唔可以俾些意見 ? 另外我都等緊另外一位家長FengMaMa覆我呀!!

至於 a/ b /c 班有無分別,暫時以我睇就係班主任問題,我見a及b班之班主任年紀較大及較成熟,咁相信教學年資一定較長呀,而c班個位班主任好年青,相信教學經驗淺,是否學校特意安排就唔知啦!!  

我一直都有同樣的問題,
一年級時, 老師已經好直接同我講,
俾阿仔在外邊學下英文, 例如劍橋英文,
因為上到小二, 小三英文程度仲深,
如果唔學會好難應用付學校d英文

因為在小一,
阿仔都應付到, 所以就未有在外邊學英文。
但小二上學期開始, 跟不上,
結果都要學了。

另外
網上功課係對小朋友有幫助,
小一及小二上學期都有做,
但之後真係無時間, 所以無做了,
學校是不計分的。

Hi yw,

我囝囝都學左半年cambridge starter,但我覺得跟現在聖若瑟教既都大有不同,聖若瑟比cambridge更深呀!
可能真係要搵下邊到學英文好些,否則,個個識,囝囝唔識,都好慘喎! 

軍曹媽咪:
Thx.
Do u know is there any bonus mark for old boy's son?
軍曹媽咪 寫道:
yes,
我囝囝今年讀小一,但我囝囝是讀普通嗰d屋村幼稚園,而且他三年的幼稚園生活我是完全冇讓他於課餘時間學其他嘢嘅.

阿仔間幼稚園係好普通果隻, 雖然係全日, 但每日愉快學習無壓力, 升上小學後辛苦咗很多, 以前得兩三樣, 而家五六樣, 睇佢都幾慘, 同你一樣, 做好功課就算, 不過字寫得太馬虎會刷囉!!
------------------

Hi.fling:
我老公話記得上綱看英文不是硬性規定要睇,只不過是看得多嗰十個小朋友月尾有獎.
雖然我不返工,但我也覺得時間不夠用,每日完成基本功課便算,我老公都話佢重細,�下子由輕鬆愉快嘅(半天)幼稚園生活  一升升上咁嚴嘅全日小學,又咁早起身  佢都會好辛苦,慢慢來.

hi LV77

thanks for your sharing!!!

one more Q: where did your son to play 體操?  can you give me contact info.

hi 軍曹媽咪

i'm living in kwun tong, my son is staying at 普通嗰d full day 幼稚園.  where do you live?  if you don't mind, pls PM me which kindergarten your son was.  i just want to get more info what should we prepare for the son to this school.  thanks in advance!

軍曹媽咪 寫道:
yes,
我囝囝今年讀小一,但我囝囝是讀普通嗰d屋村幼稚園,而且他三年的幼稚園生活我是完全冇讓他於課餘時間學其他嘢嘅.

‹ 上一主題|下一主題