用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問東區近筲箕灣邊間小學好?
go

請問東區近筲箕灣邊間小學好? [複製鏈接]

請問東區近筲箕灣邊間小學好?

1.筲箕灣祟真
2.筲箕灣官立
3.愛秩序灣官立
4.太古小學
5.中國婦女會丘左榮
6.勵志會梁李秀娛紀念小學
請大家幫忙給平語。謝謝!

Re: 請問東區近筲箕灣邊間小學好?

點解冇基灣小學 (愛秩序灣)....據我所知,呢間係東區首選。
hk1238 寫道:
1.筲箕灣祟真
2.筲箕灣官立
3.愛秩序灣官立
4.太古小學
5.中國婦女會丘左榮
6.勵志會梁李秀娛紀念小學
請大家幫忙給平語。謝謝!

I agree. Also, 太古小學 is 14 區.

1.筲箕灣祟真......普普通通,程度不是太深
2.筲箕灣官立......我見到d學生都幾曳
3.愛秩序灣官立......活動教學,好自由的學校,好多新老師
4.太古小學......唔清楚,因在14校網
5.中國婦女會丘左榮......谷成績,古老派,注重品行
6.勵志會梁李秀娛紀念小學......不太注重成績,專注課外活動

呢d都係我自己既感覺,希望幫到你啦

1.筲箕灣祟真......普普通通,只有30%上 band 1.
2.筲箕灣官立......聽聞個校長由St. Paul轉過來.幾注重小朋友德行.
3.愛秩序灣官立.....完全唔掂.
4.太古小學......亦完全唔掂
5.中國婦女會丘左榮......辛苦到死.校長十分十分白鴨眼.亦見過佢地既小朋友很沒禮貌.
6.勵志會梁李秀娛紀念小學......同佢個區校長傾過.份人幾好.感覺唔錯.亦只有30%上band 1.

該用戶已被刪除

請問西灣河基灣小學好嗎?

好. over 80%可選 band 1中學,(愛蝶灣o個間)
但是壓力很大,

我都想小女入讀基灣小學 ,但怕小女應付不來;因基灣小學課程較其他小學深,所以要了解其他小學有冇更適合小女入讀。
謝謝各位!

如果你所講o既係真,
咁愛蝶灣基灣都係千禧小學,
點解佢o地入band 1o既比率會咁高

你d料o向邊度得番o黎嫁
我覺得唔係好可信喎  :-|

Ruby & Pearl 寫道:
要知道一樣野.
所有 2000 年後落成既小學,已經吾係用所有學生成績制定可以入 band 1.
而係每間都只會有30%可以入到 band 1.
所以如果入左所謂千禧小學,想入 band 1. 只要你既小朋友成績係全級頭40名就機會大.

helenhhh,

西灣河基灣小學冇愛蝶灣咁深,亦都唔會谷得咁厲害 ,老師們亦都好親切

醒目開學勳章

maylmm,

其實升中派位的banding係由該小學之前的學生所考的評核試來分配的, 但評核試己經cancelled了數年(俗稱老本), 而教统局再上年才出了新的方法來分banding. 而愛蝶灣基灣的校舍雖然是千禧小學的校舍,但在這並不影响升中banding, 所以咪仲可以有咁多的比率law!

但今年升中banding己改, 50%為食老本 + 50%剛巧中一分班試師兄師姐的成績.

sandylaw,
謝謝大家的回應.
我想報西灣河基灣,近家及有口碑.參觀過校舍,但覺得地方太小.總有,亞仔又很少分,統一派位又到去年六月才知結果,心情真係"lololueng",十五十六,唔知唔舒服!

helenhhh,

西灣河基灣最差既地方就係舊校,同埋要行長長樓梯,其他方面我就覺得佢幾好,有口碑,成績好,小朋友又唔駛讀得太辛苦,同學仔亦都好有禮,所以上年我都選佢做第一志願呢

sandylaw,
也就是說你地入

我的小兒較活躍, 又是細仔, 愛英語及數學
請問西灣河基灣及柴灣聖米迦勒, 那間較適合?
而蘇浙及漢華又如何選擇?

謝謝!
Chris Ma --------------

冇秘訣喎,大抽獎中頭獎咋

Sandy,
請問你的小朋友以幾多分抽到頭獎?
15分有機嗎?
Chris Ma --------------

大抽獎=統一派位
所以係同分無關係的

有宗教背景的受歡迎小學,15分應該唔得呢
如果你自行分配同統一派位首選基灣的話,在叩門時學校會優先考慮的
‹ 上一主題|下一主題