用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問你哋d仔女有冇讀緊 Integraded Humanility ( ...
go

想問你哋d仔女有冇讀緊 Integraded Humanility (好似係綜合人民學科) [複製鏈接]

想問你哋d仔女有冇讀緊 Integraded Humanility (好似係綜合人民學科)

各位媽咪:

我個女今年讀中二, 佢學校今年仍然教 IH 代替咗Geography 和 History, 真係唔知如果今年都無讀呢兩科, 咁升到中三中四中五時洗唔洗追讀番呢兩科.

有冇中二家長子女都係咁樣只讀IH而不讀Geog and Hist ??

我女女畫得好靚呀

Re: 想問你哋d仔女有冇讀緊 Integraded Humanility (好似係綜合人民學科)

現時大部分學校都將geog, history 和 chin history合併為I.H. (即綜合人民科)

改動後
教科書的課文會較為精簡

edithedith 寫道:
各位媽咪:

我個女今年讀中二, 佢學校今年仍然教 IH 代替咗Geography 和 History, 真係唔知如果今年都無讀呢兩科, 咁升到中三中四中五時洗唔洗追讀番呢兩科.

有冇中二家長子女都係咁樣只讀IH而不讀Geog and Hist ??

Re: 想問你哋d仔女有冇讀緊 Integraded Humanility (好似係綜合人民學科)

知不知中四、中五IH有什麼教科書?我CE自修這科的。
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

Re: 想問你

外甥女學校也是中一讀綜合人民科(歷史、地理組合)
中二有番歷史(中西史),另加通識科(包埋 geog)。
現在中三有歷史、Phy、Chem、bio、geog,分番開哂!
今年讀中一的也是讀通識科,歷史分番開獨立一科。
綜合人民科/通識科的教裁都是學校老師們自己編製的。
今年的Phy、Chem、bio、geog也是學校自己編製的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

edithedith,

我女的中學是有IH的, 不過係改左名叫PSHE
我問過d媽咪
佢話老師講過應該唔會追得好辛苦
因為我女間學校d 教材係老師自己編寫
間唔中有加入到d geog 既map-reading skills
而且又有教history既野
所以升到中三, 即使拆開哂做hist, geog, EPA
都無問題
而且中四中五的geog 只是有少部分跟中三有關
其他如endogenetic force, industry等大多課題唔多需要用到以前中一二應該要學的地理知識
History 也是這樣, 因為中一二學的history 都是文藝復興, industrial revolution等資料
但中三是要學first world war, second world war等與中一二history課題無關的資料

所以你是不用擔心的!

tmlklstkjtrl

真係唔該哂妳呀, d資料好詳細呀, 咁我唔駛擔心lu.不過, 而家d教學制度真係改得我哋無所適從, 我仍然懷念我以前讀書時的學習範式, 我覺得壓力都無而家咁大, 而家睇見呀女d課本發覺課程太新, 我都無乜得點幫佢嘞.

希望佢一路讀上去順利讀完一張社會必備的大學文憑就安樂哂lu.
我女女畫得好靚呀
‹ 上一主題|下一主題