用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! ...
樓主: 匿名
go

06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一?家長,入黎認識?!

Naughtymom
剛剛接完亞囡,見到妳囡囡既午餐倒左在nanny bus上.我囡囡話妳個囡午餐唔點食野,攪到放學就好肚餓係車度食.點知今天發生小意外,就倒瀉左.
吳叔話唔好再係校車上食野啦.

醒目開學勳章

各位媽咪
小囡話要背晒"The Big Turnip",請問妳地囡囡有冇咁講呢?

醒目開學勳章

Yes, quite long. That's why I am a bit worry. So I want to make sure if they need to do so.

醒目開學勳章

我囡囡話老師於星期五已經挑了一個學生;並在班上背了出來.是那家的囡囡那麼聰明

醒目開學勳章

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一

Naughtymom
之前有其她媽咪講過;應該是不用背默的.不過都死啦.咁多字,唯有push亞囡.

醒目開學勳章

Naughtymom
約埋一齊去好.不過點解老師冇派通告既?咁去到找那位呢?重有南華會有冇潛水鏡賣呢?因為我囡囡得薄泳衣同浮板,我怕到時又唔合佢要求喎.
ECA我囡囡講過要自備一款棋帶回去.我只係有鬥獸棋咋

醒目開學勳章

ETL 唔該晒妳呀.

mangoyum
這裡的家長有第一回合及第二回合入的.基本上有20分就有機會入.不過亦有20分都抽不到.另工課量不算多.

醒目開學勳章

Naughtymom
我張支票仲未過數喎
我剛剛買了泳鏡,但買唔到泳帽.到時先再買.其實我想亞囡帶中國象棋,但已經唔見左啦.妳有冇呀?如果有,不如帶中國象棋咪重好.

醒目開學勳章

ETL & flower99
無得沖身,唔係嘛? 咁好傷皮膚同頭髮喎.
唔知新伊館可唔可以沖呢?我記得那裡是有得沖,有冇人試過呢?

naughtmom
咁妳會唔會陪個囡上第一堂游泳呀?定係叫工人帶咋?

醒目開學勳章

OldSim

Thank you very much.  

醒目開學勳章

Dear 1D Parent
I also prepare the dictation for my daughter. She remembers most of the words even the hard words (報紙,蘋果,難...等), but some of them she keep doing the same mistakes.(完全忘記有沒,便知,然..) I don't know what to do. Quite panic.

醒目開學勳章

Flower99
我個囡讀幼稚園既時候做改正就試過.因為佢錯好多字,改2頁紙,所以一路寫一路"毛毛嘈";又話手痛...我就話妳可以唔寫架.睇下老師會點?跟住佢就死死地寫.以後就會專心些記住D字.因為佢唔想做改正嘛.
相反而家讀小學寫得小過以前,重有好多難字佢以前都學過.而家咪覺得冇咁難.但係容易既字反而記唔住.我都比佢激死.

醒目開學勳章

1D parents

請問中默簽名在那兒呢?

醒目開學勳章

charissa

nicamb
妳小朋友係K1,咁妳重咁快些同佢領洗?因為三歲前係父母作主.三歲後要上聖道禮及主日學;之後先可以受洗.等一回合不計區,只計分.妳囡囡有20分,就有機會抽.但未必一定抽到.

醒目開學勳章

Dear All Parent
請問測普通話係會點測法?叫小朋友讀?定叫佢地寫住第幾聲?

醒目開學勳章

flower99
妳真係我既明燈啦.唔該晒妳.

醒目開學勳章

1D Parents
請問詞庫"家"那份功課要寫動詞定名詞呢?

醒目開學勳章

ahkila

醒目開學勳章

Yes, the words that wrote before are (1) 弟弟 (2) 真 (3) 拿着 (4) 鉛筆 (5) 筷子 (6) 牙刷 (7) 電視 (8) 招呼 (9) 握 (10) 講.

普通話兒歌should be on P.15.

醒目開學勳章

1D Parents
囡囡話下星期默英文.會分三個部份,第一部份係Gogo Structure, 第二部份係 ODT,咁請問第三部份係乜野呢?亞囡話佢唔記得左喎.
‹ 上一主題|下一主題