用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! ...
樓主: 匿名
go

06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! [複製鏈接]

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一?家長,入黎認識?!

Hello gchan,

Nice to meet you here.    Ms Tse剛剛生完,咁快返?不過兩個同學都咁講,應該好可能。

我囡都話有個同學個頭流左好多血丫。佢話佢地係課室玩,個女仔撞到門邊突出黎個鎖位,因為好尖,所以流血丫。

我每日都唔好得過你好多架咋,我都要6:00起身,6:30送佢落樓下丫。

多D上黎交流下啦,呢度好少1B媽咪丫。得你,我,同GoodBBmum咋。

naughtymom   

Thanks, GoodBBMum,

My daughter got the school floor plan but I don't know how to help her to complete "draw and write number 1-10" homework as there is no exercise book nor any textbook at home.

So, she has no homework to hand in today.  I hope she can learn a lesson from this and be smart enough to bring textbook home tonight. :evil:

Naughtymom

醒目開學勳章

妳們囡囡返黎有冇午睡呢?今天我囡囡回來已經好疲累,現在已經睡了.返全日真係好似好辛苦喎.

My daughter was not that tired after school today but very hungry. She ate a bun, a cup of milk as well as the mango pudding reserved from lunch straight after she had changed her school uniform at home.

But she was a bit slower than usual, reluctant and not that concentrated at doing homework. It might be a sign showing that she was tired too.

Anyway, it may take a few more days to see if she has enough energy for whole day schooling or she needs to go to bed earlier at night.  

SK1 寫道:
妳們囡囡返黎有冇午睡呢?今天我囡囡回來已經好疲累,現在已經睡了.返全日真係好似好辛苦喎.

Hello!nayghtymom, 今日我接囡囡放學見到Miss Tse呀!
佢還未生呢!肚還脹脤的,囡囡說,Miss Tse 說放假幾天是去了準備東西教她們和看看撞到頭的小朋友! 囡囡還說很掛住miss tse,佢返來了大家都很開心,有小朋友大聲講出來我都好掛住你呀!

以後會多點上來交流的!   
1B 會愈來愈多家長的了!
妳囡囡今天有沒有帶pemni ex. a-c 回家做?
我囡忘記了 :-x
:-? :-x :-P 8-) :-o ;-) :-D :-( :-) :cheeze: :-P :-) :weapon: ranting: :tongue: :verycold: :sleep: :chair: :sm:

Hi gchan

My daughter cannot found my exercise book of BK at school.  I had asked her to try again to locate the workbook.

Do you know waht is Math CW +colour.  My daugher does not bring anything back.

有的!是幸福的道路一上,她們要填色和填充第一版.
我記得MISS TSE 說過功課不是第二天交的再上下一堂才交,
所以明天你還可以叫囡在校帶回來或許寫手冊給MISS TSE替佢帶,無問題的,剛開始一年班大家會睇諒的. 以後每天一起CHECK 她們功課啦!
:-? :-x :-P 8-) :-o ;-) :-D :-( :-) :cheeze: :-P :-) :weapon: ranting: :tongue: :verycold: :sleep: :chair: :sm:

我囡都好tired,但冇瞓。佢話佢唔夠時間finish her lunch,所以係保姆車度食埋喎。   

真係難以想像佢點係車到食    姐姐話佢落車時個snack bag亂七八糟。唉,冇眼睇 :tongue:

SK1 寫道:

真係唔好意思,收錯料 原來Ms Tse仲未生得,唉,即係有排請假。 :cry:

你個囡鐘意Ms Tse真係好,我囡好驚Ms Tse丫,話佢好cool,好惡。

亞囡話今日有小朋友係廁所嘔丫。不過唔係1B班既小朋友。

我個囡都冇帶到exercise book返屋企寫A-C,我諗會唔會係學校己做完,所以個個都冇帶返來呢? 冇奶油咁啱,大家都冇帶返屋企架?

Naughtymom

GoodBBMum,

BK係做幸福的道路一上第一頁,填上朋友名及自己名等。數學係做係Artihmetic本薄度。係dot to dot連線,係件衫,要color的。

至於寫A-C,,我囡話留左係學校,因為己寫完,唔知係真唔係。

gchan,

我記得orientation日, Ms Tse話過功課係第二日即刻交,唔係等到下一堂先交喎。GoodBBmum, correct me if I was wrong.

Naughtymom
GoodBBMum 寫道:
Hi gchan

My daughter cannot found my exercise book of BK at school.  I had asked her to try again to locate the workbook.

Do you know waht is Math CW +colour.  My daugher does not bring anything back.

醒目開學勳章

我囡囡講因為有個小朋友食太多,所以係嘔.
我個囡都以為一定要食完全盒飯.所以後尾佢食很好慢好慢.好彩老師同佢講唔一定要食晒.飽就得啦.但係我個囡都食都夠鐘都未食完.
又有一個同學仔見到有 pudding,只吃幾啖飯就話飽,跟住比老師收左佢個pudding,要佢食多些先比返佢
我囡囡話比我聽佢上self study幾乎睡著了.佢話聽到老師叫交手冊跟住佢就醒返.我諗係咪佢睡著了,所以老師叫佢個名叫醒佢

嘩,佢真係疲累得咁緊要?我囡都好tired,但返來都仲頂得住冇

醒目開學勳章

都想比佢早些睡,但係做下這些又做下那些.好似唔係好夠時間用.最後都成九時半上床,跟住講故事.成十點幾先
我諗佢今天回來又好疲累.

我都亂哂,今天無交bk呀! math 昨天囡囡都無帶回來.
看今天啦! 囡囡話D家長義工同佢講唔好食都要食小小的,佢昨天就全部食哂!還清楚桌子呀!
Naughtymom 寫道:
GoodBBMum,

BK係做幸福的道路一上第一頁,填上朋友名及自己名等。數學係做係Artihmetic本薄度。係dot to dot連線,係件衫,要color的。

至於寫A-C,,我囡話留左係學校,因為己寫完,唔知係真唔係。

gchan,

我記得orientation日, Ms Tse話過功課係第二日即刻交,唔係等到下一堂先交喎。GoodBBmum, correct me if I was wrong.

Naughtymom
[quote]
GoodBBMum 寫道:
Hi gchan

[/quote]

Naughtymom,唔洗驚!我囡囡話Ms Tse話唔喜歡自己醜樣.所以唔想嬲的,叫d同學仔唔好要Ms Tse嬲喎! 要靚d呀!

學校厠所唔充足就真,囡話昨天唔知邊班嘔,只得一格可以用,排隊不至而且成個厠所都係嘔味,好嗅! 有時未排到鐘聲嚮又要上堂啦!    

真係唔好意思,收錯料 原來Ms Tse仲未生得,唉,即係有排請假。 :cry:

你個囡鐘意Ms Tse真係好,我囡好驚Ms Tse丫,話佢好cool,好惡。

亞囡話今日有小朋友係廁所嘔丫。不過唔係1B班既小朋友。

我個囡都冇帶到exercise book返屋企寫A-C,我諗會唔會係學校己做完,所以個個都冇帶返來呢? 冇奶油咁啱,大家都冇帶返屋企架?

Naughtymom

Naughtymum

You are correct.  Need to submit the homework tomorrow not next lesson.

我好唔開心丫。點解我個囡咁亂架。今日好似好多野要做,但我今晚又要返學,睇唔到佢做。打電話提佢要做GS WB,但屋企冇GS WB,佢又死口都話學校都冇。我好"男女男"丫。點解返學冇幾日就唔見呢樣,唔見個樣。我好想衝去學校,睇下佢櫃桶,究竟擺左乜野入邊。

呢個情況最正常架啦...唔駛嬲,只要你再提下佢,佢適應到就無問題,開左學得半個月...........升小一都幾大轉變架,佢咁細過.......係咁架啦.......咪搞到你地親子關係咁呀....[quote]
我好唔開心丫。點解我個囡咁亂架。今日好似好多野要做,但我今晚又要返學,睇唔到佢做。打電話提佢要做GS WB,但屋企冇GS WB,佢又死口都話學校都冇。我好"男女男"丫。點解返學冇幾日就唔見呢樣,唔見個樣。我好想衝去學校,睇下佢櫃桶,究竟擺左乜野入邊。

Dear MPS parents,

Are you going to order the "On-line Enchancement Programme for Chinese, English and Mathematics"? I called the organization this afternoon, a lady told me that Mathematics will be in Chinese instead of English. Would this programme be useful to our daughters?     

Please comment.

Charissa

醒目開學勳章

Sindy, Oldsim, Flower99:
妳地有冇join"On-line Enchancement Programme for Chinese, English and Mathematics?好唔好呢?有冇advice?
‹ 上一主題|下一主題