用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! ...
樓主: 匿名
go

06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! [複製鏈接]

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一

剛上網check左今日的功課。有Moral Ed WS要做。咁我打電話返屋企問佢做左未。佢反問我咩係Moral Education?

咁我又問佢今日帶左咩書返屋企,佢話咩都冇帶   我己經有D興啦。跟住我沉住氣講,你下次記得帶晒書返屋企,如果唔係,媽咪幫唔到你溫書。佢問我咩係溫書,點解要溫書    咁我話解釋話如果唔溫,第日test你就唔識。佢又話:"老師都冇話要考我。"   
唉,講一句,駁一句,我俾佢激到唔知再講乜好。   

醒目開學勳章

Naughtymom
妳個囡咁答妳真係幾嘔血喎.
Moral Education係乜黎呢?係咪 B.K.既課文?
今日佢地派左課外活動表.要下星期一交.我想比佢學游水.妳個囡有冇興趣一齊游?

Flower99 & Charissa
唔該晒妳地既information.

各位媽咪:
唔知學校有乜好既興趣活動值得玩呢?我見有法文同西班牙文喎.咁細過學,我又唔識教,都唔知比唔比個囡讀好?妳地會唔會比囡囡學呢?

膠袋最好要夠力的呀,因為有時長假期前,佢地要拎返晒drawer d野返屋企的呀,背心膠袋驚行行下跌晒出黎呀[quote]
Naughtymom 寫道:
GoodBBMum,

唔知係咪我聽漏?你記唔記得Ms Tse有講過要帶膠袋返學校同準備

我有多一套書係學校(二手人地比),咁佢書包無咁重囉......好似普通話..聖經...佢唔帶返屋企的呀......
flower99 寫道:
連書都放晒係學校,咁唔使溫書咩?
學校有時在臨放長假期前一日要求學生將所有物品帶走,如果放太多到時點抽走呀!老師叫放定個膠袋在櫃就係有咁用途.
[quote]
我囡幾乎所有的書都擺左係學校。只係會帶返要做功課的那一本書回來。所以so far 個書包都好輕。

咪係,最慘佢仲要好天真咁問你 "咩係溫書" 丫,"點解要溫書" 丫。我又唔想開聲鬧佢,忍得幾辛苦丫。

我未睇到課外活動表。有咩學架?游水係咪星期六, 幾點?使唔使放棄我地既ballet黎就呢?

SK1 寫道:
Naughtymom
妳個囡咁答妳真係幾嘔血喎.
Moral Education係乜黎呢?係咪 B.K.既課文?
今日佢地派左課外活動表.要下星期一交.我想比佢學游水.妳個囡有冇興趣一齊游?

Flower99 & Charissa
唔該晒妳地既information.

各位媽咪:
唔知學校有乜好既興趣活動值得玩呢?我見有法文同西班牙文喎.咁細過學,我又唔識教,都唔知比唔比個囡讀好?妳地會唔會比囡囡學呢?

Sindy,

唔該晒你既info. 我係你fans...成日都睇你既posting架。    特別係舊年mps既小一topic,獲益良多。

請問,咁要帶邊款膠袋好丫?有冇idea?

[quote]
Sindy 寫道:
膠袋最好要夠力的呀,因為有時長假期前,佢地要拎返晒drawer d野返屋企的呀,背心膠袋驚行行下跌晒出黎呀[quote]
GoodBBMum,

唔知係咪我聽漏?你記唔記得Ms Tse有講過要帶膠袋返學校同準備

醒目開學勳章

Naughtymom
游泳時間係8:00-8:45am Sat係南華會上.唔撞Ballet.

Sindy
我都係妳fans 呀!   

eeit, 咁又幾好喎,一於參加囉。但係我唔識點由2X站行去南華會丫,係咪真係5分鐘內到丫?第一次幾時開始呢?不如約埋一齊去,好唔好?

不過佢地Ballet 10:15am, 趕唔趕得及返黎呢?會唔會搞到佢地好累呀?

SK1 寫道:
Naughtymom
游泳時間係8:00-8:45am Sat係南華會上.唔撞Ballet.

Sindy
我都係妳fans 呀!   

中文背默意思係要先背晒全課,但到正識默書時就只需默一小段.
我女女上年都係1D Miss Chan班主任,佢教得好好o架!每個英文發音都捉得好緊,所以回家朗讀係好重要.
我比環保袋亞女帶返學校,包保唔會穿!!

[quote]
Charissa 寫道:
According to the information given by Miss Chan on the orientation day (Sep. 13) in 1D classroom, she asked us not to recite the whole passage for dictation purpose. She won't dictate the whole passage without any changes, she may even skip some of the sentences.

Naughtymom,SK1,

真係客氣,我都多得高人指點咋.....大家多多交流下

我都係諗環保袋實淨d

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一?家長,入黎認識?!

Naughtymom

my duaghter forgot to bring the number 1 to 10 paper back to home.  Seems to be similar to yesterday homework on 1 to 5.

My daughter said Ms Tse will be back on next week.  But i am not so sure how accurate it is.

Ms Tse never mentioned about to bring the plastic bag, and she will provide art placemat.  Just need to bring lunch placemat if we bring lunch to schoool.

i check the internet on home assignment of other class, seems to be they have smooth progress than us.  

醒目開學勳章

今天見到份通告,請問Odyssey of the Mind係乜興趣活動黎?

Hi GoodBBMum,

My daughter told me Ms Tse just gave bith yesterday.  I don't think she will be back to school so soon.

I don't see any 1-10 paper neither.  Do you know what is Morale Ed WS?  As my ddaughter not only left all the texbook school, she also left her home assignment book at school yesterday.  :evil:

Hope Ms Tse will come back soon and everything back on track.  Let's keep our fingers crossed.

flower99,

Thank you for your clarification.

It is so nice to chat with you as well as other MPS parents here through which we could exchange ideas well as well learn more about MPS practices.

Thank you and thank you again!    

flower99 寫道:
中文背默意思係要先背晒全課,但到正識默書時就只需默一小段.
我女女上年都係1D Miss Chan班主任,佢教得好好o架!每個英文發音都捉得好緊,所以回家朗讀係好重要.
我比環保袋亞女帶返學校,包保唔會穿!!

[quote]
Charissa 寫道:
According to the information given by Miss Chan on the orientation day (Sep. 13) in 1D classroom, she asked us not to recite the whole passage for dictation purpose. She won't dictate the whole passage without any changes, she may even skip some of the sentences.

Naghtymum

I believe the moral ed WS is a sheet of paper show school floor plan, and asking them where is the music room, library...(5 specific room)

Dear BK mum
what ECA does your daughter will join?

Sindy,
你好! 其實我都係你

Hello! Naughtymom,
剛剛有空上來,點知咁多媽咪在談,嚇了一驚!
我囡囡都係1B班,我囡囡都話Miss Tse 下星期一會回來啦!
上星期五班裡有個女學個頭踫到,流很多血.
我要瞓啦!明天再傾哪!我天天6:15a.m.起床送返學!   
:-? :-x :-P 8-) :-o ;-) :-D :-( :-) :cheeze: :-P :-) :weapon: ranting: :tongue: :verycold: :sleep: :chair: :sm:

ccczzko,

如果想入游泳隊,有二個途逕,第一就是自己報名去試水,等南華會姚教練睇睇佢得唔得,課外活動通告有講點報名;第二是報課外活動入面既泳班,如果游得好,係暑假期間,會有人打電話話你問你囡囡有冇興趣入.

試水包括大約50米自由式同50米蛙式,印象中唔駛好快,我囡囡要成分鐘至游完50米都得. 另外要試身體柔軟度,不過果日睇得唔係好清楚點試.

我女女上年join學校學游水時,我聽泳隊的姐姐話要一星期操兩日水,而且好辛苦,叫我諗清諗楚女女係唔係真係咁鍾意先好加入.我女女最後都話唔會同老師報名去試水,因為佢只是享受游水的樂趣,未去到想比賽拿點成績那種.

leschelems 寫道:
ccczzko,

如果想入游泳隊,有二個途逕,第一就是自己報名去試水,等南華會姚教練睇睇佢得唔得,課外活動通告有講點報名;第二是報課外活動入面既泳班,如果游得好,係暑假期間,會有人打電話話你問你囡囡有冇興趣入.

試水包括大約50米自由式同50米蛙式,印象中唔駛好快,我囡囡要成分鐘至游完50米都得. 另外要試身體柔軟度,不過果日睇得唔係好清楚點試.

leschelems,

Thanks for your information!  My daughter has decided to sign up for the swimming team this morning.  Hope she can pass the entrance exam.

‹ 上一主題|下一主題