用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區選校問題
樓主: hfso
go

屯門區選校問題 [複製鏈接]

Re: 屯門區選校問題

MOOYY,

多謝你既提點........非常同意你既講法.........我有鄰居也向我推介舊鄭任安........好在果日我死都要趕去睇一睇........否則又再次誤左阿仔既前途.

世事就係咁.........唔親身經歷.......係唔會知實況.........阿仔學校亦有家長好似我咁.........最終放棄何日東........其實阿仔學校去年升小一比率係........."胡少渠"最多........其次先係何日東.........其餘既包括其他小學.

果日去舊鄭任安.........可能校舍舊.........加上落大雨........及老師們冷漠既表情(女王教室feel).........真係給與人有種入左地獄既感覺.........我老公直頭唔係好想入禮堂聽講座.........係比個命令式既老師半推迫下免為其難入左去.

你細仔幾時入讀小學呀?.........有機會去睇下千禧喇.

日羲,

咁似乎大家程度相約喎.........不過阿仔三年黎........只玩過一次單車.........學校係無呢類大型動咁玩具比佢地舒展身心........又小出外參觀.

tszyau2000,

細仔現時1.5歲........明年要報讀幼稚園........我會考慮st. peter........當初st.peter收大仔.......我放棄左佢.......希望佢可以比多次機會我喇.

st.perter 好ar    

你會選邊間ar   ..我囡囡係兆麟果間畢業ka...3年都過得好開心ar       
babyjerry 寫道:
tszyau2000,

細仔現時1.5歲........明年要報讀幼稚園........我會考慮st. peter........當初st.peter收大仔.......我放棄左佢.......希望佢可以比多次機會我喇.

flyingpigpig
我囡囡都係讀"胡少渠"上午校.我擇"胡"其實都幾簡單.因為佢地連繫中學.甘第時上中學都少少幫助.甘一定都要睇返小朋友到時分數啦.而佢冇"何"甘嚴因為有d媽咪講如果入"何".本身小朋友性格要表較文靜會適合.

tszyau2000

又甘岩la..同你又真係幾有緣喎..

tszyau2000,

咪就係兆麟果間囉........唉!.......大仔做左犧牲品添......feel so sorry for him.

kikimom ~~ hi   
kikimom 寫道:

tszyau2000

又甘岩la..同你又真係幾有緣喎..

吾緊要la...吾好怪自己la..知ma..哥哥亦有得著kei 呢...而我好欣賞你對小學kei 睇法ka...好有自己kei point...亦好為小朋友設想 ...真的要多多分享同指教ar

細佬補番數la..如果你入家教會kei 話...分分鐘第時有咩親子旅行之類活動...哥哥都可以一齊參加ka ma..
tszyau2000,

咪就係兆麟果間囉........唉!.......大仔做左犧牲品添......feel so sorry for him.

tszyau2000,

一路以來我係一個只著重結果........從不理會當中既過程.......所以一開始就認定好成績同可以升到好既中學係好重要......但隨著小孩子的成長.......漸漸發覺小孩子係成長既過程中........愉快既學習環境才是啟動小朋友自發學習的原動力........真係經一事長一智.

好多你及MOOYY給與既寶貴意見........更增加我對選校的信心.

babyjerry ~~

吾好客氣la..大家交換下意見jet..況且我地d小朋友仲會做埋學姐學弟tim...雖然吾同級...但大家傾多d...都開心ka ma!

p.s.岩傾kei 米傾多d law...交個朋友ma     

babyjerry ~~

今日真的好開心同你地傾左甘多ar...有空再談ar!

好la..早起身返學...要去 la..

goodnite la   

tszyau2000,

非常樂意認識你呢位志同道合既朋友!

btw, 想問當FIRST ROUND遞表時........係咪要由填係表格上果位家長親自前往遞交呀?

tszyau2000,

no problem la........talk to u tmr la.

good night and have a nice dream

agreed

MOOYY 寫道:
babyjerry,

總之要小心為小朋友選學校,不要只想派位問題,也要考慮
一下小朋友是否適應,我當初就是只聽人講這間學校好,又
見派位理想便報讀,現在後悔都黎唔切,都唔知幾想轉校...
依家細仔選校,明知無左5分都唔同哥哥一齊讀,我依家都
周圍去參觀學校,除左考慮學校成績外,也要看看d老師有
無愛心同包容性,原來這兩點才真正是我地d小朋友需要的.
希望能俾到d意見你地啦.

原來已經有個咁好嘅topic講屯門選校,等我仲四圍問tim!!!!heheheheheh     
囝囝今年k2,多多指教,多多交流!我要多上來收風LU!!

aiya..吾好意思ar...我吾係好記得清楚la..好似要對一對你kei id ka   ...我只記得份form 填kei 家長...以後有咩kei 都係果位爸爸/媽媽負責...

p.s.詳細kei 當然問番學者la..囝囝間幼稚園應該有派通告講清楚ka
tszyau2000,

btw, 想問當FIRST ROUND遞表時........係咪要由填係表格上果位家長親自前往遞交呀?

aiya..吾好意思ar...我吾係好記得清楚la..好似要對一對你kei id ka  ...我只記得份form 填kei 家長...以後有咩kei 都係果位爸爸/媽媽負責...

傻喇........使咩唔好意思je........我諗都要問一問學校.........因為遞表果幾日我要上training.........要由爸爸出馬喇.

hi flyingpigpig,

我個女今年上"胡少渠"小一,今年四班裡有兩班為生本普通話班, 即係這兩班除左本來的普通話科外, 中文同數學科都全用普通話教的,暫時都讀得好開心,宜家重日日教我普通話   

babyjerry,

我都和你一樣有d覺得對唔住個大仔,不過我仲慘,在選小學才錯,
千禧我都有朋友的小孩剛入小一,都話好好,好似真的做到愉
快學習,不過我都仲考慮緊,因為覺得太遠,同埋太多人讀,我細仔怕未能爭得入啦,而且剛剛去參觀完東華三院,都幾喜歡,因為小一,小二佢地做緊小班教學及活動教學,觀課時看到d小朋友很開心上課,很有返幼稚園feel,比較合我細仔的性格,而且佢地中學派位又唔係太差,當然同何日東,鄭任安比就差少少,不過d老師給我的印象比較warm,d學生比較活潑,而且佢地都起好千禧校舍,裡面都很新很大,我諗我會報這間了. :

MOOYY,

請問你是指鄧肇堅嗎?可以講講你看到的情況嗎?

係呀 ,不如講下我看d小一生的情況啦,因為一入到學校,
個主任就帶我去小一班房門口參觀(因為佢地上緊堂,唔方便入去),小一班房是在地下的,不用佢地背住個大書包上樓梯,
看到佢地每班是20-25人,佢地不是傳統式上課,佢地是一個
個小組的坐法,呢如果你小朋友在幼稚園時是活動教學你就會
明我所講,看到d老師好似幼稚園老師咁教書,(不要以為因有參觀才這樣做,因為佢地個日沒有特別安排是有什麼參觀活動的),有一班上英文課時,仲有一個助教一齊同小朋友做英文paper,總之我看到每班小一佢地都開開心心咁上堂,又會舉手
答問題,又會坐定定聽老師講書,看到佢地分組活動時,我真的
覺得佢地有幼稚園feel架.
‹ 上一主題|下一主題