用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教明德學校 香港柴灣明德小學-教學新思維
go

香港柴灣明德小學-教學新思維 [複製鏈接]

香港柴灣明德小學-教學新思維

剛剛上完小學簡介會,覺得幾好.
但網上沒有什麼評語.
有沒有能提供一點意見 ?

Re: 香港柴灣明德小學-教學新思維

Hi!我都有參加明德簡介會,而本人大仔是明德5年級生(04年轉考入3年級生)是一間可給學生自己表達的學校,列加在舊年一月家長日是由學生自己投票(06年度)返學時間,如今年一年级生活動有合唱團、游泳班、壁球、花式跳繩せ羽毛球、小童軍、非洲鼓、多元數學思維、創意舞、......,逢星期五是便服日(又可
:-D  ;-)  :-P  :-)

j--mom,

我有以下問題,希望你可以解答:

1. 功課多唔多?
2. 一星期有幾多次默書?
3. 一年測驗幾次?
4. 校長同老師有無愛心、耐性?
5. 放學後有無功課輔導?
6. 學校同家長平時係點樣溝通?

Thanks

功課適中,黙書就一星期中英各一次,一個上學期一測一考,下學期一測一考(六年級列外),丁校長好人,好為學生,我大仔當日考筆試後,要面試是丁校長見是在考試的班房大約有20人之後‘所以大仔無壓力,見完之後大仔話丁校長問佢鐘意玩什麼活動、仔仔答棒球,校長用手做一些棒球動作同佢傾,大仔好鐘意好開心’’今年有一個約30分鐘的功課指導(是在每星期一至四放學前的最後一課,而星期五有課外活動(高年級),放學後的功課輔導只是二至六年先有每級20人由10月至1月(自費),學校在開學的九月有分級家長會,上學期取成績表的家長日,又有家長教師會的活動,如果家長有個別需要打

咁即大約幾多樣功課? 抄寫多唔多?
Hei-Hei

如五年級就逢英文黙書要抄2次,英文每個生字一至二行   中文詞語各一行,黙書課文不用抄,其他科都是做作業和工作紙,所以一年級可能再少D.

醒目開學勳章

想問小朋友幾點要番到學校ah!
係活動定傳統教教學
仲有係唔係小班教學

醒目開學勳章 王國長老

想問下佢分中派位如何, 多唔多分到英文中學, 大多數派邊間呢?

課程方面會否很淺呢
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

你好,上午8:30分開始早會,所以8:25分之前要返到學校,每班有30入,但會在某主科分開個老師上,(由學校安排,我大仔5A班是中文科分兩班上)。係活動定傳統我吾好行定 sorry!今星期日下午2:00有親親明德簡介,可以去聽聽看看!

你好!其實我不太清楚,因我要今星期開五、六年級家長會才知?但我看明德留言板看到有些上年的六年生留言有派  培橋、張祝珊、慈幼せ莦官、嶺南衡怡(杏花村)、中華基督教桂華中學等…………,希望幫到你!
‹ 上一主題|下一主題