用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 小一手冊 / 通告
樓主: Boris
go

小一手冊 / 通告 [複製鏈接]

Re: 小一手冊 / 通告

手冊是另外貼的,我開學已經貼左。

這張要剪去背景的,會不會用來做壁報,類似什麼統計那種,因我大女小一時也有類似的,但是老師只要求我們交相,她自己去剪。

Boris 寫道:

[quote]
仲有樣嘢我想問, 學生相派咗番嚟, 我諗住剪張嚟貼手冊, 點知我囡話老師話張相唔要背景, 淨係要個人就得 我唔知係咪佢聽錯, 有冇人可以話我知係咪佢聽錯咗

有一張細細張o既通告派o左番o黎寫明 18/9 要交一張剪去背景的學生相,沒在校拍攝的也要交。我估唔係用o黎貼手冊,因為爽爽手冊已貼相(暑假在照相館拍的),老師也沒有叫我們要去背景。[/quote]

I have not yet received the 學生相 and no notice was given(maybe different class??) . What about szema, did you get the photo ?

thanks Boris & roxena.

我後來都見到張memo, 我諗都可能係用嚟做壁佈啩?

Apricot,

I take the photos outside and no memo was given.

roxena,

咁我又覺得合理,一個家長只係剪一張,但係留番比老師剪佢就要剪 35 張。剪到手都跛呀。

roxena 寫道:
手冊是另外貼的,我開學已經貼左。

這張要剪去背景的,會不會用來做壁報,類似什麼統計那種,因我大女小一時也有類似的,但是老師只要求我們交相,她自己去剪。

Boris,

我無話唔合理,只是想學校講得清楚d

請問有沒有1A 家長,

還有餐盤,要貼名字,18/9/06拿回校吃飯.
每星期五拿回家清洗.正確嗎?

Hi Ling1111,

你好嗎?我囡囡b班就未派餐盤,老師話星期一先派。聽家教會d家長講,每個星期五會叫小朋友帶返屋企清潔,餐盤係須要貼名ga,因為小朋友會keep住自己果個喺學校度。

Ling1111 寫道:
請問有沒有1A 家長,

還有餐盤,要貼名字,18/9/06拿回校吃飯.
每星期五拿回家清洗.正確嗎?

Thank you for your reply,

I have a question,a spoon or fork bring to home everyday???? or Every Friday.
Why the school no instruction.

I have a question,a spoon or fork bring to home everyday???? or Every Friday.
Why the school no instruction.

Ling1111:
是否會天天帶回清洗, 今天便知.
不用為這麼小的事擔心

Ling1111 寫道:
Thank you for your reply,

Ling1111,

My girl said the cutlery set has to bring back home everyday.

apricot  

謝謝!

請問知曉何時有中默範圍呀?

請問知曉何時有中默範圍呀?

中文生字不少, 從現在開始, 每天溫習一些, 才不會 "臨時抱佛腳".

B班老師也沒有給範圍,只有派番所有生字簿叫小朋友溫習生字。

1B Homework - 18/9/2006 (Amendment of remark)

中 : 生字5行
英 : (1) writing B - 6 words (2 pages) (2) study Dictation 1 vocab.

P.S. 數 : 現代數學課堂學習冊、作業和全方位訓練營給老師收了。

1C Homework (19-9-2006)

中文: 詞語九個 (每個3次)

英文: 1.抄寫簿
           2.WS3
         3.WB P.2

數學: 課 Ex.3

1C Homework (18-9-06) 補充:

英: 1. Corr. 啤梨; 2. 啤梨1-5; 3. WS3; 4. WB p.2
宗教: (一)背金句
其他: 生(1)目標書簽 (不明白是什麼 )
中數相同。

P1C (18-9-06)

聖 : 背金句1(手冊右上角,每月一句);2(完美人生P.5)

[quote]
wyl 寫道:
1C Homework (18-9-06) 補充:

其他: 生(1)目標書簽 (不明白是什麼 )

亞女話"目標書簽"是老師派了一個蘋果紙咭比佢地,佢地要加上絲帶再寫上人生目標便成,但係我個女無帶返來

thanks, roxena, 我見我囡都有個花花紙咭, 原來係用來做書簽, 唔該哂你
‹ 上一主題|下一主題