用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 我囡囡是P.1D班
樓主: 芯媽
go

我囡囡是P.1D班 [複製鏈接]

Re: 我囡囡是P.1D班

VENUS 唔好緊張啦, 我叫咗女女搵下邊個係 ARRON得閒同佢玩多D, 不過唔好上堂傾計.

上星期二手冊貼了張紙寫住"逢星期一、三帶一本圖書回校"。上星期三我的囡囡帶了,但沒有用。明天星期一,你們又有沒有帶呢?另妳們知不知道有沒有用呢     
芯媽

多謝咁多位安慰, 我會再多d鼓勵阿仔, 不過睇到佢有小小進步我已經好開心, 昨日同佢溫下書, 佢都有9成半識讀及寫, 算係唔錯.

我同老公今早話送佢返學, 佢話唔洗, 但佢叫我請半日假接佢放學喎, 有分別咩

芯媽
我今日都係帶返上次果本圖書返去咋, 總之記得星期一,三要帶就得.

我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Dear all 1D 班家長,
            我囡囡都係 1D 班.   好開心 播道P.1D 都有個 Topic 給大家交流.(Mandy 多謝你話我知) 以後請多多指教.
            Kristy mama 你囡囡應該是和我個女一組,因為上星期我個女成日同我講我果組 Kristy 仲未返學呀.

Dear chloeha

你囡囡叫咩名呀, 同一組 以後要佢多多照顧

chloeha

歡迎你呀, 你幫我問下你囡囡果組有冇一個男仔叫AARON(我個仔)
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

芯媽,

How was the interview for 德德b? Anything different from last year?

HI,

今日帶阿女返學識咗3位家長, VENUS 有時間你都帶下仔仔返學見下面.

mandy_lee

你幾

hi goodkids,

Interview 最大的分別就是地點改變了 :   。其實都是大同小異。我的德德b話砌積木羅,仲有個英文人同佢講英文,又話俾d好easy既問題佢答--我問他什麼好easy既問題--他說咪俾d nose, cat, dog, eye--d圖畫 。我便問他有無一d好難唔識答的圖畫,他答道:無呀!全部都好easy。
家長方面:叫我們描述一下囝囝的性格、喜好(都幾難答)。
(最慘我老公怪咁老實,話我個仔性格比較固執、都好難教導, ,真的俾佢激死。)好彩我覺得我都幾機靈,話在他細個時真的比較固執、難教,所以要花較多的時間教導他。那個老師便問我們怎教他。我便說:一般的小錯誤會以口頭警戒、勸導,但如犯了嚴重的錯誤,如打人,就會罰他企,等他冷靜一下,然後會問下他知唔知有什麼地方犯錯,並引導他作出補救方法,如講對不起等,會盡量給予機會他思考,希望他能透過思考加強他的印象,從而作出反省、改善。並說現在幼稚園的老師們都說他比以前改善了很多。)唔知咁樣補飛得唔得呢?   
芯媽

hi all  1d班家長

請問明天有2堂 "one stop english" 是什麼堂要帶咩書
我問囡囡今天上"導修堂"學d咩,是什麼堂
答案衣然是唔知 激氣  

kristy&emily

one stop english 都係帶backpack果本書, 不過就係net teacher教, 導修堂, 應該係做功課, 唔係教書, 唔好激氣, 慢慢黎就得架喇.

Hello,

What I guess for One stop English Class from my girl is that a Native English Teacher delivers the lesson by stimulating student to complete two worksheets.  One is "Hello!, My name is ......." and other one is Worksheet 1.

A tutorial lesson involves a teacher helps students to complete homework and solve the problems from the learning lesson throughout the day.

Hopes this can help you to have picture for that

我想問問大家是在校訂飯的多,還是帶飯壺的多?邊樣好?我的囡囡是在校訂飯的,但聽她說今天吃得很少,因不合她的胃口??真難服待
芯媽

Dear Super_nanny & Venus

thanks for your help, 衣家明晒啦

芯媽,

我個細仔說除了英文還有用國語問他,當然他不知怎樣用國語回答,只是用廣東話回答。

芯媽,

我囡囡是帶飯壺的,我也聽她說在校訂飯的同學時常好似未食過似的就掉在垃圾桶內,時常聽囡囡講小朋友話d飯唔好食。

hi 芯媽

我囡囡都成日投訴d 飯好難食, 問佢今日食d咩, 佢話淨係記得d 汁係黃色(應該係C 餐) , 仲話點解唔叫同學仔個款比佢(應該係A餐) 唉    明明自己揀要晒B&C餐 話要健康d,咁快唔記得晒 真係隔離飯香d   

芯媽 寫道:
我想問問大家是在校訂飯的多,還是帶飯壺的多?邊樣好?我的囡囡是在校訂飯的,但聽她說今天吃得很少,因不合她的胃口??真難服待

kristy&emily ,

聽囡囡講今日有好多小朋友都話唔d飯唔好食(不只C餐),
我諗kristy小息時同我囡囡一齊食旦糕仔,所以唔係太肚餓啫,小朋友肚餓就自然食架la,要比d時間佢哋適應吓

我個囡都係食C餐呀 。一回家就要工人煮粥俾佢吃,我問佢有無咁肚餓,她說D飯唔好吃,吃得好少,帶回校小息食D食物(一包薯片同一包牛奶糖)又俾D同學羅晒黎吃。自己只是吃得兩塊薯片同一粒糖,所以好肚餓,講講吓仲咸添    。我叫她午飯要吃多D,就算唔好吃,都要食多D,唔好浪費D食物。諗諗吓好唔好放定件獨立包裝的蛋糕,以備不時之需。你地話會唔會誇張咗D   
芯媽
‹ 上一主題|下一主題