用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無小朋友現讀基灣(愛蝶灣)的家長 ...
go

請問有無小朋友現讀基灣(愛蝶灣)的家長 [複製鏈接]

請問有無小朋友現讀基灣(愛蝶灣)的家長

我有些問題想請交下有關基灣(愛蝶灣)
1. 平均每天有多少功課...?
2. 老師係咪好嚴厲/惡?
3. 是否真的很辛苦?
4. 係咪TEST , EXAM AND DICTATION  80幾分老師都不滿意?
5. 小朋友會否好大壓力/讀得唔開心?
THANK YOU VERY MUCH!

Re: 請問有無小朋友現讀基灣(愛蝶灣)的家長

我囡囡去年入读小一,现升小二.我觉得她读得很开心,没有太大压力.
(1)小一,每天大概6至7样功课,但量不多.
(2)老師应该唔惡,而且愿意与家长沟通.
(3)去年共有6次评估,但由今年开始转为每年4次.而且功课也相对减少,鼓励他们阅读多些课外知识.
(4)之前听说TEST , EXAM AND DICTATION 80分以下,要见家长,都十分担心,但其实没有这回事,因此不要胡听八道.
(5)我小朋友就读得好开心,而且学校方面十分注重音乐的培养,增强小朋友的尊注力.我十分认同.

leemk

leemk,
thank you very much.
請問你是否第一輪派入?我得15分,機會係唔係好微?

leemk,

Thank you for your information

想問基灣是否好難入,  要吾面試,  你是否直接交表及小朋友的個人file 比學校.

leemk,

我的小朋友也只得十五分, 入讀的機會大嗎?
Chris Ma --------------

醒目開學勳章

第一回合得15分真係唔使諗.我朋友去年20分都抽唔到.何況15分,根本冇機會.

我囡囡去年都系得15分,是第二轮抽签进入的. 我有一个邻居,她也是15分但抽不到入读,后来,是排队扣门成功入读.
其实你们可试一试,反正都是较运气.

:

各位妈咪,

更正.  我囡囡得5分咋,不是15分.

想問女仔係唔係一定要短頭髮呢??另外想知學校係唔係要小朋友學一樣樂器呢??一定要係學校學定可以係校外學呢??如果學校學,貴唔貴呢??THX~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

是,一定要学一样乐器,可选在校内或校外学,因学习乐器可增强小朋友的专注力.可能在校内学比较便宜一点.
‹ 上一主題|下一主題