用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問為子女選擇一間有名氣的幼稚園對小一入學有沒有很大 ...
go

請問為子女選擇一間有名氣的幼稚園對小一入學有沒有很大關係? [複製鏈接]

請問為子女選擇一間有名氣的幼稚園對小一入學有沒有很大關係?

如題!

小兒現在大埔讀幼稚園, 但想明年K1的時侯讓小兒到 Kowloon Tong 讀書, 但我先生就認為路途遙遠, 而且現在小兒就讀的幼稚園的課程又幾好, 小兒也讀得很開心.

但是我的朋友就覺得一間有名氣的幼稚園能有助將來考小一, 但我自己心儀的小學乃是 41 校網內津貼的小學(我媽咪住係個區), 因此我都唔知好唔好俾小兒出去Kowloon Tong 讀書, 請各位媽咪俾 d 意見la!

Thanks very much.      

Re: 請問為子女選擇一間有名氣的幼稚園對小一入學有沒有很大關係?

唔該各位俾d 意見 la!

Re: 請問為子女選擇一間有名氣的幼稚園對小一入學有沒有很大關係?

其實小朋友咁細就要舟車勞頓去番學,真喺好辛苦。如果佢已经喺一間學校裡讀得開開心 心就冇必要要佢從新適應。
我都係住喺大埔,我小朋友幼稚園時都喺大埔番學,後尾派位派到一間好小學先至去九龍塘番學。
因為你讀邊間幼稚園都無影響到你派邊間小學,而喺睇你住邊區同埋有幾多分。

你心儀九龍塘的私或津校?因兩者較難考,不過讀名校kindergarten 着數考名私校

雖然讀邊間幼稚園都無影響到你派邊間小學, 但我認為如讀名幼稚園,對於考私校/直資 和叩門係有D幫助ka。
JANETMAN 寫道:
其實小朋友咁細就要舟車勞頓去番學,真喺好辛苦。如果佢已经喺一間學校裡讀得開開心 心就冇必要要佢從新適應。
我都係住喺大埔,我小朋友幼稚園時都喺大埔番學,後尾派位派到一間好小學先至去九龍塘番學。
因為你讀邊間幼稚園都無影響到你派邊間小學,而喺睇你住邊區同埋有幾多分。

我覺得有幫助,优其如果幼稚園有原校小學。因為原校升小學對學生有幫助,較易適應小一。另外假如第一,二次派位都失敗時,很多小學都只會俾原校幼稚園生叩門。

Hello

係呀, 我都覺得讀邊間幼稚園影響唔到你派邊間官小, 但如讀名幼稚園,對於考私校/直資和叩門真係有幫助。

多謝各位媽咪的寶貴意見, 我小兒現在就讀的大埔幼稚園都不錯, 只是本港的教育制度難為了家長及學生, 小小年紀開始家長已經要為子女們尋找適合的學校, 真係頭痛....

我會再仔細想一想.....................

‹ 上一主題|下一主題