用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月小五請進--
go

06年9月小五請進-- [複製鏈接]

06年9月小五請進--

你地好.我個女都係岩岩升左小五.今年開始要報分上中學喇,不如大家都一齊分享下呀!!

Re: 06年9月小五請進--

穎妍媽咪:
好高興認識你.其實我都有留意左一輪,都見吾到有人開小五topic.所以咪試下開個topic睇下有無人回應la
你間學校幾好喎!咁快有開家長會講升中 for P.5,我個囡間學校就未有通告.我都好想聽下.因我都係一知半解.. 你聽左次後上黎報下枓吧..

lilyho:  歡迎大家一齊分享..有傾有講,互相報料.真係好好的,而且我是第一次,所以都好多吾明的地方.
聽人講報分上中學係分3次報分的.係吾係報五上.下同埋六上的分呢?

好高興認識各位:
丸媽媽: 真係吾該晒你報料先..
其實我個人認為五.六年級的考試成績都會好重要.因為如果咁吾好彩派到d吾鍾意的學校,要自己再去叩門時,有d學校會睇晒五.六年級的所有考試成績.所以就算話只呈小五最後一次考試和小六第一及第二次考試成績,但我都吾敢放鬆.

我個女一樣巳經報左4個活動.童軍.話劇.中文作文班,英文故事班,我叫佢吾好再報啦,吾係怕無時間溫書.
我地學校今日都開始英文默書啦.大家一齊努力吧  
我間學校仲未有升中講座呀!!你地有無邊個巳經聽左啦,請報下料吧

穎妍媽咪:
吾該晒先!其實自行可以選2間中學我覺得幾多呀,起馬多個自選的機會.你地而家諗左咩心水學校未?

irenewan :通常都係咁,我地大人仲緊張過佢地.

穎妍媽咪:吾快啦!我個囡尋日巳經第一次默中文,同irenewan一樣下星期三就默英文啦!至於選學校,我有想過我就想佢係區內,吾想跨區.

我個囡學校全級240人,上次考66.佢平均考試排名都係50-70之間,咁你地覺得如果要搵中學,應該報band1 定band2好呢?人地話如果係學校全級考吾到30名內都吾使指意報band1..你地有咩意見呀???

irenewan:
我個囡都好緊張d成績呀,不過我覺得佢仲未盡全力.我都有d

穎妍媽咪:
我囡間學校真係有6班,是千禧校舍,都很大間.我都覺得間學校的競爭力都很大,睇番以前升中的學生,好多都係派band1同BAND2學校,得拾幾個是派BAND3.真係諗到我都好擔心.唯有再操下佢,睇下會吾會再有好D成績啦.我地10月26.27日就TEST啦,真係快!!

穎妍媽咪:
我個囡一年4次考試,10月尾就是小考,佔成績表40%,1月是大考佔成績表60%.下學期一樣3月就是小考,佔成績表40%,6月大考佔成績表60%.

maklee93,ContiYuen:

好歡迎你地呀!!大家都一齊分享下呀!!!

第一次中.英文默書巳經派左啦,以前中文有平均有95分以上,英文有90分以上,今次中英文都得果87同81分真係比佢激死我 :evil:
我就鬼死咁緊張佢D分數,佢就好似都吾盡力咁!!
而家D功課比4年級多左好多.放學返黎成4點鍾.佢都吾係手腳慢果種人,但做埋功課要5點幾,,真係無咩時間溫習!

你地D學校有無特別多左功課呀?例如做完學校教的課本作業/工作紙外,仲要做埋老師另外影印的課外工作紙.
‹ 上一主題|下一主題