用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問揾人做portfolio要多少$? 唔係專業那種. ...
go

請問揾人做portfolio要多少$? 唔係專業那種. [複製鏈接]

請問揾人做portfolio要多少$? 唔係專業那種.

只係幫助輯埋

Re: 請問揾人做portfolio要多少$? 唔係專業那種.

If not pro, why don't you do it yourself?  The personal touch will show through the finer details and it's worth the time.

Re: 請問揾人做portfolio要多少$? 唔係專業那種.

做PORTFOLIO唔係要比錢人做,而係你小朋友在幼稚園讀書時的德、智、體、群、美係要老師先知道及了解,如果你想要一份,就要一早要求老師做給你看,因為佢地要定期在學校幫小朋友影相及做報告,每月大約一份,所以在你小朋友就讀幼稚園,就可以要求老師做份PORTFOLIO以便不時之需。

聽朋友講話要成1500一份, 咁貴我一定唔會, 比左錢做又唔一定必收. 留番來交學費好過.有d人做光碟添, 但校長日理萬機, 邊有咁多時間看光碟la.

mmcwwy2612,
請問何時開始做?
同埋報告要有關d咩野?
thanks a lot.
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

newuser 寫道:
If not pro, why don't you do it yourself?  The personal touch will show through the finer details and it's worth the time.

Because my computer skills is not good.

christina 寫道:
聽朋友講話要成1500一份, 咁貴我一定唔會, 比左錢做又唔一定必收. 留番來交學費好過.有d人做光碟添, 但校長日理萬機, 邊有咁多時間看光碟la.

$1500??? professional or not?

醒目開學勳章

我聽過$300份

$300份, 咁平? 我自己做, 影印費, ink-jet 墨盒費, 釘裝費加埋大約都要$100-160 一份. 仲要對住部電腦做鬼死咁耐, 相片又要剪輯, 又要作一大段

cczzko,

咁你老友點樣"答謝"你?? gift or $ ?
同埋你做左幾耐? 洗唔洗 6 hrs?

bbJP,

友情係無價

if I put all the photos and information into a WORD file and ask a friend to edit, do u think it's still time consuming?

基本上由出世就可以開始,如果佢0歲入讀托嬰老師就會同佢做,到n1都會同佢做,甚至你可以要求幼稚園K1開始同你做,報告入面會有德、智、體、群、美、最基本。只要你向老師查問,其實好多幼稚園都會有份評估比你。

而且唔好介意我多口講句,其實老師都會係幼稚園時見家長,佢會比一份你孩子的評估給你,講真你報讀小學,派唔好理想學校,你想再去報,根本人地只係同你留資料,完全唔會睇你孩子的PORTFOLIO,咪浪費D咁的錢比人賺。

我自己做小學,年年都係咁收生,根本好多學額係好足夠,完全唔駛擔心無得入理想的小學,如果你選擇個D超級名校,好似銅鑼灣個間聖保祿小學,或者聖公會柴灣聖米迦勒小學又或者中華基督教會基灣小學個D咁名的名校就話爭到頭破血流O者!

根本小學就唔會睇佢幼稚園的評估,因為幼稚園係無考試成績。佢收你的評估都係做下樣比你睇,我做左六年小學,有咩家長未見過,佢地好似好緊張又攞哂個D派位証黎,又唔敢去已派的學校註冊,其實根本唔駛擔心。

請大家不要浪費金錢,真的想做PORTFOLIO向你們孩子學校要求,唔好比錢人地做。做左份天花龍鳳的PORTFOLIO而內容和你孩子的性格、表現、有所出入,而又想要份PORTFOLIO為求孩子入讀好的小學,咁樣就係呃人,這份報告唔係真的你孩子所有的一切,要真實的PORFOLIO找你孩子的學校要求一份,根本唔需要錢,家長向校方要求,校方係不能得罪家長,佢地實會同你做,所以你們放心去問幼稚園老師吧!

本人的工作經驗不會騙你們。

mmcwwy2612,

我個仔8月中先開始讀N1, 應該幾時問幼稚園要PORFOLIO?

mmcwwy2612 寫道:
基本上由出世就可以開始,如果佢0歲入讀托嬰老師就會同佢做,到n1都會同佢做,甚至你可以要求幼稚園K1開始同你做,報告入面會有德、智、體、群、美、最基本。只要你向老師查問,其實好多幼稚園都會有份評估比你。

而且唔好介意我多口講句,其實老師都會係幼稚園時見家長,佢會比一份你孩子的評估給你,講真你報讀小學,派唔好理想學校,你想再去報,根本人地只係同你留資料,完全唔會睇你孩子的PORTFOLIO,咪浪費D咁的錢比人賺。

我自己做小學,年年都係咁收生,根本好多學額係好足夠,完全唔駛擔心無得入理想的小學,如果你選擇個D超級名校,好似銅鑼灣個間聖保祿小學,或者聖公會柴灣聖米迦勒小學又或者中華基督教會基灣小學個D咁名的名校就話爭到頭破血流O者!

根本小學就唔會睇佢幼稚園的評估,因為幼稚園係無考試成績。佢收你的評估都係做下樣比你睇,我做左六年小學,有咩家長未見過,佢地好似好緊張又攞哂個D派位証黎,又唔敢去已派的學校註冊,其實根本唔駛擔心。

你文中

醒目開學勳章

christina
$1500一份,咁我請假一個月接job做咯   
$500比較合理同易接受d

其實您可以考慮用Powerpoint做, 比在word做graphics容易, 又不需要甚麼技巧。但要留意圖片size要適中, 通常問題都是file太大。

其實識簡單既computer skill已經做到portfolio. 份portfolio只要簡簡單單已可, 唔需要做得太fancy.

我覺得唔需要/值得比錢人做囉.

我呢排都忙緊幫囡囡整portfolio. 雖然好辛苦, 仲辛苦過整自己搵工0個份, 不過絕對值得, 因為佢係我個寶貝囡. 呢個亦係一個非常難忘既experience.    
‹ 上一主題|下一主題