用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入幼稚園
go

入幼稚園 [複製鏈接]

入幼稚園

我想問,我個仔04年10月出世,咁,我應該係幾時同佢報名入幼稚園架??因為聽人講要一年前報定,但我屋企人話吾洗,三歲先報,我驚到時遲左就慘啦,

Re: 入幼稚園

MaMaJOE,
你可以現在在你心儀幼稚園報讀playgroup先,然後在07/08年入K1.或你可以在04年11月入nu.

MaMaJOE,

唔係喎.. 你今年要報架啦, 入學時夠2歲8個月就ok架啦.. 不過, 你小朋友會係細仔/女囉.. 好似我個女咁.. 佢03年11月出世, 係05年(舊年)報讀, 06年9月開學囉..

不過, 你亦可以俾佢做大仔, 即係俾佢8/09年先讀囉.. 2樣都ok既..

報名係要一年前報, 大約9-10月囉application form, 會係11月度去interview啦.. 你而家應該搵學校架啦..

我想問係唔係需要報幾間呢, 定係報一間就得呢!

mamajoe...

我而家都係住柴灣呀, 而家已經開始報名架啦.

妳99住邊架 ?  係米報番柴灣呀

catobaby,

一般都會報定幾間, 因為一d較popular既學校, in完之後都未必收架.. 最多搵定幾間啦..

我舊年in左4間囉...

我就係聽朋友講過囉,咁,我都去囉左表先,不過,我有少少想佢做大仔,好似無咁辛苦,

其實我都未知去邊間好,因為無乜心水撰擇,同埋又要聽圭老公居企人意見,(因為佢地都幾....)我同我老公講下先得
吾該哂

MaMaJOE,我囡囡03年10月出生,今年讀K1,你仔仔04年,今年試
‹ 上一主題|下一主題