用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 '咩'咗書3天,書包帶就爛咗! ...
go

'咩'咗書3天,書包帶就爛咗!

'咩'咗書3天,書包帶就爛咗!

其實這3天書包都唔係好重,因為d作業交晒比老師,昨天早上個書包好地地,尋晚就發現條帶扯開咗 問亞仔有冇比同學扯書包,佢話冇,淨係按老師指示放低書包。
大老呀! 個書包响trendyland買,又話護'隻',成$2xx個,用咗3天就爛,有冇攪錯呀
好唔好打電話去trendyland 一下呀 ?

醒目開學勳章 王國長老

Re: '咩'咗書3天,書包帶就爛咗!

當然要啦! 全香港都知9月1日開學啦, 用左有幾耐呀  

係咪手揪過條帶呀? 我未返學己經難

剛打咗去TRENDYLAND CUST,佢叫我取回分店+收據 (冇都可以),佢地會幫我車返條帶,但最快要3個工作天,咁我個仔咪冇書包用!

唔係呀! 係'左邊膊頭'位 接合 書包身個位呀! 有咩理由會爛呀! 我個仔仲唔知爛咗,問我點解會咁tim!

[quote]
nganc9 寫道:
係咪手揪過條帶呀? 我未返學己經難

nganc9,
你邊隻書包呀! 一揪就爛!  

2fungs:

咪你話果隻囉. 唉! 都費事煩, 我剪

王國長老

所以舊年我都唔買卡通書包比亞仔喇!
卡通書包話護脊但無咩用架,又易爛。
我仔用左chiropak 書包話真係唔覺重,
我教亞仔放晒書之後要將兩邊既扣索緊,
咁D 書係書包裡面唔會「浪來浪去」,
令到個重心向番入而貼住個背脊,
咁早兩日派左好多欠書同寫字簿,
我見書包本身都重重地,但亞仔揹左上身,
都話唔覺得重,最緊要瀉到D 重量,好掂!

P.S. 亞仔本來唔制想買Keroro 書包,
我tum 佢買左個Keroro 小布偶扣係書包囉•

麟媽媽:

我個仔剛升小一, 佢一見個'巴斯光年'書包攬住唔肯放.

係亞仔緊持要公仔書包,見未用過,剛上小一咪氹佢開心下囉!

其實我個仔好怕重架,但係除了第一天帶咗d 作業返學比老師外,其余兩天都唔重,我'咩'上身都較得好'瀉'力喎!
亞仔都話一d都唔重tim!  個書包裏面都有帶扣住d書,我本來都幾滿意個書包,但係....都唔知點解會咁...

呀! 我亞仔又係巴斯喎!

nganc9 寫道:
麟媽媽:

我個仔剛升小一, 佢一見個'巴斯光年'書包攬住唔肯放.

即係話個書包d車工有問題啦!

一定係. :tongue:

2fungs 寫道:
即係話個書包d車工有問題啦!

我d仔都無用過卡通書包架
我大仔小一開始用spx, 今年已經係小四啦.  
無換過......

可唔可以叫佢退錢呀?

王國長老

細蚊仔實係鐘意公仔架!
我講到口水乾我仔先制咋!
我同佢講為佢好唔係會好似我咁,
因為我腰骨有事成日痛既。
咁傾左一輪佢先肯,
而家就識同我講真係唔重!
我心諗亞媽會害你咩?!

麟媽媽,

請問你所指的chiropak 書包係邊到有得賣?
價錢大約幾錢個 ?   我女出年先讀小學 ..
不過我諗研究定都差不多了 ...

thx~~
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

呢間嘢d書包好唔掂, 我舊年都係幫買佢, 都係用咗幾日,手抽位就爛咗   
2fungs 寫道:
其實這3天書包都唔係好重,因為d作業交晒比老師,昨天早上個書包好地地,尋晚就發現條帶扯開咗 問亞仔有冇比同學扯書包,佢話冇,淨係按老師指示放低書包。
大老呀! 個書包响trendyland買,又話護'隻',成$2xx個,用咗3天就爛,有冇攪錯呀
好唔好打電話去trendyland 一下呀 ?

麟媽媽,

我都想買個chiropak書包比阿仔, 係咪有分size ga? 邊度會多d款? jusco or uny? 你阿仔好似同我阿仔都係3年級, 你阿仔係用mud野size?

thanks.

王國長老

emiluihk,

好多地方都有架喎,
好似永安、吉之島、UNY.....
我係UNY 買既,我買小學既中碼,
最細嗰款係 P.1-3 用,但我覺得細,
因為我仔小三了,中碼比細碼長大約2寸咁上下。
細碼好似3百到尾,中碼就 $407,
亞仔堂妹今年小一,佢買細碼紫色都OK。

王國長老

Bowiema,

細碼可能短身D,個樣圓D 咁,
細碼好多色架,彩虹咁多隻”up”得出都有,
但個樣好鬼basic,係多顏色比你揀。
亞仔用既中碼唔係好多款,又唔係好多色,
佢揀既款得藍、橙同墨綠色,佢買左藍色囉,
中碼D 款似D 爬山背囊咁架,男仔用好D 囉。