用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊? ...
go

小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊? [複製鏈接]

小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊?

我個女個書包好重,見到都心痛.     

醒目開學勳章

Re: 小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊?

重呀!我個仔一年班時個書包有10磅半呀    個人仔得40幾磅,真慘

我個仔個書包都好重,有時佢會孭到個博頭側晒!真係心痛

現在未需帶齊書已經覺好重la.  :cry:

重到c    

你地會不會建議用有"鏕"的書包.? :cry:  

d書印刷這麼好,唔重便奇啦!
不過,如果印到好似大陸書一樣,你地又會否接受?
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

NIC媽咪 寫道:
重呀!我個仔一年班時個書包有10磅半呀    個人仔得40幾磅,真慘

大人都覺得重,何況細路?我個囡得30幾磅咋,我仲心痛過你!!!日日都好似做咕喱.     

岩岩開學,宜家一日都係帶5本書返學,個仔話唔重,第時就唔知.

我個仔好瘦,得38lb咋.

杰杰媽媽 寫道:
岩岩開學,宜家一日都係帶5本書返學,個仔話唔重,第時就唔知.

我個仔好瘦,得38lb咋.

係呀, 而家都未開始重, 遲吓就唔知

阿女升小一, 今日正式上八堂課, 放學返屋企黑眼圈都出埋, 話個書包好重.  今晚8 點就瞓覺la!

我上年開始已唔用包書膠包書,雖然幫助不大,但希望減輕的的咁多重量都好過無 ,我個小朋友就係一年班起個書包太重,攪到現在有少少寒背,真係慘

書包 + 美勞袋 + 飯壺 = 12.5 LBS     

用 "鏕"的書包, 上四樓比死更難受     

囡囡得 48.5 lbs 咋, 未夠九點太疲倦睡了

Wisdom 寫道:
你地會不會建議用有"鏕"的書包.? :cry:  

我都唔包書,因為大部份都係用2-3個月一本.

我個仔放學個樣好似就死咁,問佢係咪好累,又話唔係.但我都要佢返黎食少少野就訓1hr先,唔係點頂.

用"Seven"書包係吾係真係無背得o甘辛苦?
如果真係, 貴D都值得, 移加用緊Thomas 書包, 書包+書+食物盒+水壺, 重到連大人都覺得背得辛苦, 我真係驚亞仔條腰骨會受傷。     

嘩... 好重喎, 我個仔第二日書包重是因為要帶哂所有上學期課本回校, 所以我就幫他帶回學校, 現在每晚都會替仔仔磅書包, 怕過重, 暫時多數都無過, 見佢學校有水機, 便帶枝細水, 等他飲完自己加水, 見他回家個樣好累, 真係好心痛....
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

我用spi,上年個背囊款咋wo,都覺得好輕.

louismamama 寫道:
用"Seven"書包係吾係真係無背得o甘辛苦?
如果真係, 貴D都值得, 移加用緊Thomas 書包, 書包+書+食物盒+水壺, 重到連大人都覺得背得辛苦, 我真係驚亞仔條腰骨會受傷。     

我囝囝個書包都好重....      
活得幸福的女人

我囡囡都係用spi,我
蚊蚊媽

Re: 小一既家長,你

我投降la!  唔止亞女頂唔順, 我背脊都唔掂,  誇張到連頭都痛埋.  卒之琴日放學就即刻買個有"look"
‹ 上一主題|下一主題