用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報 8 間會否太多
go

報 8 間會否太多 [複製鏈接]

報 8 間會否太多

想問下有無家長報以下幼稚園,如果我全部報晒 8 問,會唔會太多,我想知道約克好唔,因為這個網有 D 家長話好,有 D又講到好差,請比意見.

1 ) 培正
2) 民生
3 ) 宣道
4 )禮賢
5 ) 創價
6 )根德園
7 )約克
8 )金巴倫

Re: 報 8 問會太多

約克同金巴倫?好似一定收硬wor,係o米可減是旦一間?
8-)

約克唔洗考都得喇,一定收咁滯,佢好早interview,好早交留位費,都時你都唔知交唔交留位費好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都諗住報7間!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

hin3636 寫道:
約克唔洗考都得喇,一定收咁滯,佢好早interview,好早交留位費,都時你都唔知交唔交留位費好。

點解"約克"唔洗考?佢地話晒都係名校wor?!   
Don't worry!Be happy![/color purple]

Re: 報 8 間否會太多

但係佢哋會唔會有不同之處,如果比你會選擇邊間

請問你會報邊幾問.

Re: 報 8 間會否太多

zoewo74,
其實八間都唔係好多啫, 我上年都考左九間, 六間收上午班, 一間WAITING, 兩間REJECT!

至於約克, 真係其餘果七間都唔收既話, 你先考慮啦, 上年我姪女係第一批考既, 我個女幾乎係最後一批考, 期間相隔一個月有幾, 搞笑既係, 相隔左成個月, 佢收我個女, 都依然畀到上午班我的, 你話喇, 駛乜咁急考呢間野呢! 慢慢唔遲...慢慢唔遲, 必要時無晒上午班, 睇怕你要下午班, 佢都一定會畀個位你呀!

醒目開學勳章

其實報心儀果幾間咪ok羅,
大人同細路都辛苦架拉,

不如你唸下如果8間都收哂你個小朋友, 間間都上午班, 你頭痕讀邊間咁啦。咁你就知最想入邊間, 之前安排一兩間面試, 比佢當預習咁囉。
我上年, 都係報兩間咁大把

我記得上年有D媽媽過左佢地interview o既時問打電話去問都重可以安排interview,相信佢地有好多位先會咁。

嘩.8間又好似太多喎..
真係大人同細佬都辛苦..
到時8個都收晒..你就真係頭痕啦....交留位費又貴....
不過如果你想漁翁撒網...都可以一試既...

到時撞時間真係好煩架.
上年我就試過一間9:15am,一間10:00am,仲講明冇得改時間,兩間又非常之心儀,幾頭痕,諗住隨時要放棄10:00am那間的,即是浪費左機會;好彩第一間喺9:40攪掂,飛的才趕到.
但也須要多一兩間給小朋友取經驗的.四至五間已經足夠了.

i think 大人 will feel 辛苦, 細佬 may not as it is just like playing in a new environment... if their sleeping time is not being disturbed and it is not too rush.paricularly if the kid is not studying nursery class. ie. they r free at home.

我個人認為不要投考太多幼稚園, 因為大人& 小朋友都會倦, 而且, 撞起時間上黎, 會好趕.

就你的choices,可以分為兩類:
1) 一條龍的幼稚園
你可在 培正/ 民生/ 宣道/禮賢 4間之中揀 2-3間考;

2) 冇一龍的幼稚園
創價 - 除了學費相宜之外, 唔知有咩特色
根德園 - 通常就用比小朋友考埋St. Catherine, 因為兩間學校都有好的 reputation, 考ge 形式又差唔多.
約克/ 金巴倫 - 同一個辦學團體, 如其他媽咪所講, 唔洗咁早決定考唔考, 冇其他學校的 offer 先至考慮

最後, 不妨睇下自己屋苑附近的幼稚園環境及學生質素. 一來作個後備, 2來如果屋企附近的幼稚園質素不錯, 小朋友無需坐校車返學, 或者更適合小朋友呢.

zoewo74 寫道:
想問下有無家長報以下幼稚園,如果我全部報晒 8 問,會唔會太多,我想知道約克好唔,因為這個網有 D 家長話好,有 D又講到好差,請比意見.

1 ) 培正
2) 民生
3 ) 宣道
4 )禮賢
5 ) 創價
6 )根德園
7 )約克
8 )金巴倫
‹ 上一主題|下一主題