用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello!
樓主: nancytse
go

06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello! [複製鏈接]

Re: 06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello!

我o岩o岩同Nicolasmami contact過, 佢仔仔圈低:

奶奶、姐姐、 醒、睡、布娃娃、麼

I've double-checked what my son has circled.

The 6  詞語 circled are:

醒、奶奶、姐姐、怎麼、身邊、布娃娃

我個仔圈了3 個。 布娃娃,姐姐和醒。 但他說他記得還有天亮了,媽媽和奶奶。比佢激死我!  

不過唔該晒你地幫忙!

各位1A1家長,

各位少爺仔尋晚有冇話冇得上電腦呀? 阿仔好唔開心, 我問佢原因, 原來就係為左上星期五果6個詞語, 佢話好多同學圈錯/漏, 王老師要大家o係電腦堂改正, 有d同學改唔晒就要改好先可以去上PE堂。阿仔其實講得唔太清楚, 我唔敢肯定係咪全部屬實 。  但如果係事實, 用電腦堂做中文野, 咁咪會影響左電腦課o既進度law 仲有阿仔平時對電腦好有興趣, 一星期先得一堂, 佢好期待ka, 尋日冇得上佢不知幾失望 :cry:

阿仔好鬼論盡, 開學至今試過漏左水壺/眼鏡盒o係保母車, 尋日就連功課袋同筆袋都漏左o係課室 你地小朋友有冇咁大頭蝦

仲有老師寫家課冊話我地欠交36/2006通告, 但我冇收過喎!我已經寫紙仔叫老師補發, 請問係咩通告黎ka

我仔沒有說, 等我今晚問他先.  

詞語那份功課原先應在18/9交, 但18/9晚仍在書包內
我問他, 他說很多人做錯了, 所以叫改19/9才交.  

Hey, 你兒子最後有冇更正???
我對他說他的詞語有些不對, 他立即說我說的詞語是對的自己改回.

No. 36 通告>>> 是關於學校手機短訊服務

10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

NICHOLASMAMI,

尋日阿仔冇帶功課袋返黎, 其實派左簿未呢 ?

NICHOLASMAMI 寫道:
詞語那份功課原先應在18/9交, 但18/9晚仍在書包內
我問他, 他說很多人做錯了, 所以叫改19/9才交.  

我唔知wor......19/09我夜返, 功課由爸爸check, 咁即係19/9屋企改完都仲有好多人錯, 然後20/9要o係電腦堂再改     

Hey, 你兒子最後有冇更正???
我對他說他的詞語有些不對, 他立即說我說的詞語是對的自己改回.

佢唔係好想改ka, 但我話要交6行但你得5個詞語, 肯定係唔o岩, 咁佢咪寫埋"怎麼"law, 但就堅持係"娃娃".

No. 36 通告>>> 是關於學校手機短訊服務

Thank you.

我覺得好奇怪呢, 我個少爺讀1b1, 但係成個上堂模式都好似有d唔同, 例如我唔知中詞錯o左要改正 ga wor ~~

點解呢?

另外如果要用電腦堂o既時間改中文, 就實在太慘la..
我家少爺都係最鐘意上電腦堂~ 無得上佢實唔開心o者

阿仔話確有此事。他說雖然他圈對了,但由於他有寫得

Hin Hei & Nansytse:

Last night, I asked my son, he say some classmate go to learn how to switch on computer, some is stay at classroom for correction.  But when I ask him is he need correction, he said no, but still wait at classroom.    

Nansytse:

The chinese book not yet give back from teacher.

Hin Hei:

Next tuesday of mock english dictation, means 26 Sept 06???  I need ask my son again.... (he didn't told me anything happened)
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

Hin Hei, NICHOLASMAMI,

阿仔有話下星期默英文, 話試默wor, 係PLE good morning, good afternoon, goodbye果版 .

另外電腦教開機好似係上一堂, 最好笑第一堂教"坐", 我明白坐姿好重要, 但用一堂時間教,  

星期六我要返工, 去唔到講座, 你地去唔去?

醒目開學勳章

亞仔昨日拎左張‘獎狀’番屋企,係話佢個書包重量已達標。 你們的公子磅左書包未呀?

磅左, 我仔都有張獎狀

醒目開學勳章

nancytse 寫道:
磅左, 我仔都有張獎狀

Dear P.1 parents,

(1)     I have seen Eng Ph. Homework, the following sentence : "/B word train colour/cut"
What's the meaning? I just see my son has a paper, teach P p, write down purple and color a box in purple, he also draw a bus ....
Then how to colour/cut ?

(2)     Also, what is "圖書 工作紙(一)"
I can't find the worksheet in his schoolbag.

Can you help me ?

Cheers,
@Smile

February & Nancytse:

My son school bag is over weight,         I think due to he is tooooooo thin.

Hello February & Nancytse

My son school bag is also overweight.  0.5kg.  I have already asked my maid not to give too much water to him but still a lot of books to carry.  How could we get rid of this???

siuming99,

我唔知阿仔邊日磅書包, 可能磅重果日咁o岩多連堂la, 仲有我仔唔like帶小食, 每日只係帶半樽水(PE堂就會裝滿一樽水), 前排又將佢個鐵筆盒換左做膠筆袋, 咁呢度減dd, 果度減dd, 可能就係咁o岩o岩達標掛 !

Nancytse

哎,可能我個仔比較細粒啦。我睇下次再磅的時候都唔會輕得去邊啦。

hi, good afternoon,

有d學校以外o既問題:

1. 你地仔仔換牙未?
     我見有個細佢半年o既同學已經甩左上面兩隻門牙。
2. 仔仔曉自己沖涼洗頭未?
3. 仔仔洗完頭有冇用護髮素?
4. 筷子用得好嗎?食完飯會唔會一地飯粒?

Thanks

醒目開學勳章

hi, nancytse

1. 你地仔仔換牙未?
     我見有個細佢半年o既同學已經甩左上面兩隻門牙。
     ----我個仔已經甩左七隻牙了。

2. 仔仔曉自己沖涼洗頭未?
     ----仍在訓練中,不過就快冬天,計劃應該擱置。

3. 仔仔洗完頭有冇用護髮素?
     ----沒有。

4. 筷子用得好嗎?食完飯會唔會一地飯粒?
     ----用筷子姿勢不正確,因佢亞媽都係,夾到就算,食完飯何止個地有飯粒,有時連個頭都有。
‹ 上一主題|下一主題