用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

94075702,

Tel no. ~ 我問過老師, 如果手冊已提供便不用再提供了.

相片 ~ 我已參加了photo plan, 打算到時先貼手冊.

請問有冇媽媽打算參加十月份星期日開始的家長班及主日學呀!知唔知如果有些星期日唔得閒唔出席又得唔得呢?

露比:欣浠是上午低班b第四組,但是小女孩呢,可能有小小誤會喎..嘻嘻!

HI HI  

景熹話尋日係沙田新城市廣場近萬寧附近見到天軍.係唔係?

有回條話10月16日星期一是親子大旅行,到時有機會見

CPY

係要自己寫返個"4"字上去, 不過浚彥話老師話唔駛柔顏色.

好似出咗通告話13號先同佢地影學生相, 學校會抽起6張, 剩餘的會派番來, 所以不用急貼相.  

我都去唔到家長班, 因浚彥星期日要返音樂班, 有無人知如果唔去家長班, 唔知會唔會影響佢地第日升宣小呢?

露比,

我諗景熹攪錯了,天軍Sat冇入過沙田!

喺呢景熹是否第6組呢?唔知是否你屬於那一組便所有的課堂教學和大肌肉運動都是負責的老師理呢?

我都報咗名參加家長班,希望能夠全部都出席晒!有無其他家長都會參加?

ChunYinMa 寫道:
CPY

係要自己寫返個"4"字上去, 不過浚彥話老師話唔駛柔顏色.

好似出咗通告話13號先同佢地影學生相, 學校會抽起6張, 剩餘的會派番來, 所以不用急貼相.  

我都去唔到家長班, 因浚彥星期日要返音樂班, 有無人知如果唔去家長班, 唔知會唔會影響佢地第日升宣小呢?

不用擔心,以我個女今年都有很多人無番都一樣入到宣小,只要小朋友成績好和當日表現好就得,但如果番小朋友會知道誰是關校長,到時interview就會好些,另上夠足夠堂會有cert。

Chiwawa,

OIC.. thanks very much for your help...   

我問左賢賢好多次.佢都話老師講唔駛寫返個"4"字上去......咁既然佢咁肯定,我就信下佢law...

另外,我又問佢要否帶playtime phonics + 主題書返學校..佢又話老師講唔駛.....我真係要打去問問老師先得.....

我報左名參加家長班,亦幫賢賢報名參加主日學.我都好希望能夠係呢度學下點樣"教"仔.

旅行日我都會出席.到時一定要同大家相認下先得~~   

我都報咗名參加家長班   

Dear all mum,
I have enrolled the "arent Class" but could not attend Oct 29 class.  The most attractive to me is they have expertise to share how to teach the kids.  Sometimes I feel .  Hope can get hints from it.

Hi all K2A parents.

Hope to meet you all during the coming Sundays. Sorry I can not type Chinese because I don't have Chinese writing pad at office.

My son's name is Chow Yue Wing (Vincent). He used to at K1B.        Hello..

ACWL

謝謝你的資料, 你囡囡係唔係今年升小一呀? 咁你有無參加大抽獎呢?

想請問你宣小interview時係唔係小朋友自己一個見校長, 定係家長可以部埋一齊見呢? interview 的形式是怎樣呢? 可否多講一些?

hi VincentKenneth

welcome to K2A, 你囝囝係邊位老師個組? 

Hello ChunYinMa,

My son Vincent is in Ms. Lai's group. Is your son also in her group ? He did mentioned several names Ms. Chan, Ms. Pang and Ms. Lai but I think he is in Ms. Lai's class.    

Hello 露比 & 天軍 mum,

What group is your son in (Ms. Chan or Ms. Lai) ?
Vincent is in Ms. Lai's group. Vincent seldom tells me what happened at school but he told me he has met 景熹 and happy to meet the new classmates from K1A.

hi VincentKenneth,

小女何彥彤是第六張檯(即第六組的意思嗎?)

她與梁睿明, 李婥芹, 何承謙和吳景熹一起~彭老師.

VincentKenneth,

天軍都是Ms Lai組,他說他坐第1組,同枱有梁望遙(以前B班的同學),唔知係咪以前B班的都group在一起由Ms Lai教呢?

親子旅行我都會去!

如果參加家長班&兒童主日學,是否1/10要番去join兒童主日學的開學禮?

天軍媽.
我個仔今日問天軍星期六是不是在沙田.天軍答佢去o左大陸.

VincentKenneth,
你好. 我個仔是第五組,彭老師.下次再約你

ChunYinMa,

我代ACWL執筆 ~

首先小朋友入課室排隊, 老師要學生拿住自己的file.

第一關~有native老師問學生少許問題(如what's yr name?)

第二關~到老師的檯, 考學生(不同處/應變/算術/串字)不等.

第三關~見校長, 傾計. 走時講多謝/再見(因可能有糖).

ACWL 想同上2B家長講, 李老師請假, 由鄭老師代課一星期.

‹ 上一主題|下一主題