用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

露比,

景熹所記得的女孩子, 全都是高飛組啊 :

但她的好朋友鄧曉賢離開了A班, 彥彤第一天離遠見到她時, 好想流眼淚

hi all mums,

請問放在家中的書, 甚麼時候同小朋友閱讀?

Hello,

我仔仔今年入宣道K1, 老师话每星期只有1/2hr 英文堂, 我和老公都觉得好似少咗D... 想请教各位"前辈"了解实际情况...宣道的中英文比重大概是多少?

many thanks

版主

CPY
每日帶Playtime Phonics同埋主題書

芝娃娃
彥彤好感性啊 :-|

其實都可以開始睇 恩彤已經整左個手工

版主

Loh888
每星期只有1/2hr 英文堂...係指外籍老師

Loh888

我覺得宣道在英文的比重不是太多, 只是一般, 都是以中文授課為主.  不能跟st.cath 等相比.  不過也有phonics 學. 去年的英文老師都是本地老師, 但今年校長話已有外籍老師會同小朋友作小組交談,讓他們多些機會接觸外籍人士.     

hi all mums

好似有媽咪無去家長日, 不如等我總結一下家長日的重點:
1. 書包要帶工作套, playtime phonics 和 主題書
2. 工作套只可放: 手冊, 功課和回條, 不可放書.
3. 做完功課家長要檢查和簽名
4. 要教小朋友自己交功課(即工作套) 給老師
5. 書包唔好貼貼紙, 掛飾物
6. 教小朋友認自己的名字, 因為k2不會再有貼相.
7. 要跟手冊內的單元紙温習, 諗金句, 金句在"天父世界"最後一頁.

如我重有漏咗, 請各位再加上去.

ChunYinMa,

你咁細心, 我好愛你呀 :

8/ 如果回條需要交錢, 請把金錢放入信封, 回條貼在信封外面.

ChunYinMa & Chiwawa,

I love two of you too.

Really thanks a lot for the information.

Hi all Mum,

頭先天軍話我班有個同學叫吳景希,坐第6組,哈哈!他開始認識新同學!

ChunYinMa & 芝娃娃,

You're so great!

Dear K2A mami,
Last night, Dominic asked me to write him his father and my telephone number on the desk for Ms. Lai to check.  Finally, I write it on the paper for him to bring to school.  Did you kid tell you to do the same?  

dominic,

今天有問彥彤, 她說老師有叫, 我問她為什麼不告訴我, 她說,"你地自己整喇!" 我都唔清楚點解咁講, 可能以為老師講既野我會知道? 要再教育 :cry:

彥彤又話要貼相, 佢話貼d唔係宣幼既相. 但無講貼係邊, 你地知唔知是甚麼?

Dear Chiwawa,
I think teacher is starting to train their attention and listening.  Thanks for your update, at least I know Dominic is not day dreaming at school.   

Dominicleung

係呀! 我漏了一樣, 在家長日老師係有講要寫哂daddy & mummy 的緊急電話在手冊, in case of urgent, 佢地搵唔到mummy 可以搵daddy喎.  相就話如無參加影相計劃就要貼, 無講如參加咗影相計劃都要貼喎.

ChunYinMa,
Thanks for your update.

Hello, my son was in K2A pm class, last night he also told me to bring 1 photo for him wor... but really don't know it's true or not....

gugu,

如已參加photo計劃者而又唔急用手冊(for personal purpose), 便可以不理.

如果急用手冊, 就有無參加photo計劃都要貼相在手冊, 好等學校蓋印.

Hi all Mum,

我昨晚見本手冊派番回來都冇貼学校影的相,於是我揾番上年果d貼咗落去!

天軍一d都冇提話Tel no.和帶相的事!唉!真唔知佢在學校聽得幾多入耳!

請問fri功課咪要寫個"4"字呢...有幾隻船得個船身.係咪要自己寫返個"4"字上去? 但我問賢賢,佢話老師話唔駛喎.....    有冇b班家長可以答我呀?  

hi cpy,
是要自己寫返個"4"字上去架.
‹ 上一主題|下一主題