用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

浚彥認得天軍呢! 重問佢點解唔帶眼鏡.

Hi K2 mum,
Please check PM.

VincentKenneth,

其實天軍都無乜点肥到,大約37pds左右,不過這個summer就高了2cm左右,有105cm!

ChunYinMa,
天軍成日complain個眼鏡鼻樑位唔舒服,所以成日除下,但視光師話眼鏡冇問題,叫我等埋10月初去眼科醫院check up後才決定配過副新眼鏡!

ChunYinMa,

Vincent's chinese name is 周裕穎. I will ask him if he knows 浚彥 as they are in the same group. What is 浚彥's surname ?   

94075702 ,

Maybe it is due to different hairstyle of 天軍. :wink:  :wink:

Hi ChunYinMa,

宣小係十分注重音樂. 因為宣小樂團很出名,學生亦都攞好多音樂獎項.
迎新會當日,家長和學生一起出席,家長在禮堂聽校長講話,學生上班房等音樂科老師安排邊種樂器適合每一個學生,唔係自己揀.

YY媽咪

Hi VincentKenneth,
Dominic draw my a picture of Tin Kwan last night.  He emphasised Tin Kwan wear reading glasses.

VincentKenneth

浚彥姓楊, 不過我諗佢重未記得到新同學的名字, 佢成日話同坐佢隔離個同學玩, 問佢同學咩名, 佢話問咗人,但唔記得了  , 你問下vincent記唔記得浚彥啦!   

YY媽咪

唔該哂! 如果學校要小朋友學的樂器好難學或者家長唔鍾意可唔可以轉學其他呢? 因為我自己覺得學個啲要吹奏的樂器會好辛苦好難學的.

Dominicleung

Please check pm.

宣小一般不接受轉樂器, 除非有醫生証明唔適合吹(例如有氣喘, 而且個小朋友最好學緊其他樂器e.g.violin), 學校才會為學生轉

Lion King,

想請問宣小會收宣幼60個學生,那它是否用K2最後一次成績表的名次作準?

Hi ChunYinMa,

上迎新會當日,校長都有提及過你所講的問題,叫我地家長相信音樂老師的專業意見和比多啲信心老師和學生,老師一定教導得好,而學生一定學得很好,所以校長都唔係好贊成隨便轉換樂器,但如果真係家長覺得唔適合,可以提出,但唔係一定可以轉換其他樂器.

YY媽咪

周裕穎媽媽

明天上午11:00 馬鞍山公園.已約呂皓朗,凌綽嵐.
如有時間請過來一起玩吧.

其他家長如有空都可以一起來吧.大概玩到下午1:00就離開.

YY媽咪,
94075702 寫道:

想請問宣小會收宣幼60個學生,那它是否用K2最後一次成績表的名次作準?

唔知你知不知這問題?

Hi all Mum,

好開心你們的孩子都會提起沈天軍,我相信他在A班都會很快適應!

Dominicleung,

Please check pm.

以上年資料,我都聽聞收取咗宣幼約有50至60個學生.
是. 申請私立小學時,要提供K1和 K2的成績表,又其是K2,有名次當然更加好啦.
YY媽咪,[quote]

唔知你知不知這問題?[/quote]

all

k1係咪冇名次架.....??

你地會否日日同佢地溫書架?

版主

我聽盧老師講,K1 有排名次,不過只係校內用,唔會公佈俾家長

我無日日同恩彤溫書呀
‹ 上一主題|下一主題