用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

露比 & ,天軍媽

馬鞍山公園內兒童遊樂室都幾好玩, I brought Vincent there once and he liked. Ok, let us meet next time at 馬鞍山公園 on Sunday..

Vincent told me he is in group 3 with Ms. Lai.

I miss Ms. Cheng (the former K1B teacher), she is good.    

hello VincentKenneth

浚彥係陳老師個組,呢度好似無人係陳老師個組,浚彥話佢個組好多同學仔都唔識,可能有好多係b班升上來的.

芝娃娃

唔該哂你的資料,點解你咁叻,搵到咁多料?

想問下各位知唔知手冊單元紙度寫的中文(Page幾∼幾)係指邊本書呢? 係唔係指”我愛說普通話”? 我地有無呢本書? 

浚彥話今日Miss Vee送了貼紙比佢地(因為佢地講啱了自己的英文名. 係唔係逢星期二上英文堂呢?

版主

恩彤尋日同我講,天軍好靚仔 ...佢地都係黎老師,不過唔同"木台"個喎...天軍有無提起恩彤?

ChunYinMa
已經派左"愛說普通話"本書

ChunYinMa,

因為我只是代ACWL執筆 ~

JuliaCheng,

上次你post咗恩彤第一天番學相,天軍一睇到就話認得佢,是同班同學!天軍話佢係第1組,恩彤第幾組? 恩彤真係好cute!

ChunYinMa,

中文應該喺指主題書,普通話才是"愛說普通話"!

露比, VincentKenneth,

好呀!下次約埋去Ma On Shan Park玩!

露比,

哈哈!在8月尾時我真的帶過天軍番大陸,因他想看動物,所以便去了番禺香江野生動物園,可能玩得好開心,所以成日都記住大陸!

版主

版主

恩彤第2組

Hello ChunYinMa,

Vincent is in group 3.

Do you get the VCD for 我愛說普通話 ? I remembered I used to get one last year ??

:  :

版主

VincentKenneth
VCD for 我愛說普通話...我都未收到

Hi all Mum,

以我記憶上年都係開咗學一排先派vcd的,所以要耐心等下!

頭先天軍見到恩彤相簿的相,佢就話係彤彤! 不過天軍常常把恩彤改姓廖,因以前b班真的有個女同學叫廖恩彤!

版主

天軍新相好攪笑

Hi 各位宣幼家長,

我想分享一吓我的經驗.
小囡今年讀宣小一年班,亦都是宣幼的畢業生,在幼稚園三年內,我都沒有参加家長班,所以唔需要擔心,像ACWL說,只要小朋友在學校內成績好和當日表現好,就可以啦...但如果真是可以出席家長班,我都十分鼓勵,因為可以認識多的家長,認識主耶穌,始終宣小都是一間基督教學校.

YY媽咪

版主

YY媽咪
請問你囡囡係大囡定細囡?你覺得課程深嗎?是否一開學已經要上音樂班(即額外 $1,XXX 學費的)?

唔好意思,咁多問題

Hi JuliaCheng,

唔好客氣.囡囡十月尾出世. 課程方面,我覺得唔係好深,到目前為止囡囡都適應到.
是,一開學已經要上音樂班.一年分二個學期,每一個學期學費為$3,2xx - 22堂.
我以前都好似大家咁,有好多問題關於宣小,所以我希望知幾多,都可以和大家分享吓.現在我都係宣小初哥,我都要宣小高年班家長幫忙,佢地好好架,好樂意提供意見.

YY媽咪

YY媽咪,

請問完成音樂班後, 會繼續教授樂器嗎? 如果學鋼琴, 可唔可以在校內學, 而不用再在外面找?

謝謝你的資料

版主

YY媽咪
唔該哂!

原來$3,2xx - 22堂,我聽埋聽埋以為 $1,xxx 一個月添

94075702,

天軍 looks different to last time he went to Vincent's birthday party, he looks he has gained more weights during summer holiday....

:

Hi 芝娃娃,

會繼續教,但有的家長在小二後找出面私人授課或找現在授課的導師私人上課.睇吓你小朋友的進度.
宣小是沒有鋼琴學,要自己找鋼琴老師學.

YY媽咪

YY媽咪

謝謝你的資料,

聽講宣小好注重音樂, 個個小朋友都要學一種樂器, 想請問你宣小係唔係指定小朋友學邊種樂器, 唔係自己選擇的呢?

hi VincentKenneth

我都未收到VCD for 我愛說普通話, 去年都好似係開學一輪之後才有的.
浚彥話佢都係group 3的, 但佢又係陳老師個組. 問佢識唔識vincent, 佢又話唔識. 可能佢只識中文名.

‹ 上一主題|下一主題