用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平會小學
樓主: Mrs.Yellow
go

旅港開平會小學 [複製鏈接]

Re: 請問有無旅港開平會小學家長?

已打了,佢話負責那人去了吃飯,吹脹!!

頭先我同事話佢間小學都係好多人抽唔中課外活動~
是很難抽中的~
嘜係咁既咩~!

我留咗聯絡電話,但到而家都冇reply。如果真係咁難抽,而兩位又抽中,咁真係恭喜晒!

我個女昨天的中文抄書功課抄錯哂!今日要重做呀!其實我昨天已認為唔係咁樣做,但我問個女,佢話老師話係咁樣做嘅!咪等佢承擔吓唔留心嘅後果囉!

我個仔又何嘗唔係一樣~
尋日話數學1-50已經在上堂做咗,應該唔洗做,於是我打比 wong sir,佢話係要做多一次1-50!

今日做數學佢識睇題目架~ 但看見幅圖又唔明佢要做d 咩,什麼 1 2 3 4 機械人頭
~ 其實好容易都唔明~

agneshwh,
有冇打算問學校有冇其它課外活動位剩?

[quote]
agneshwh 寫道:
我留咗聯絡電話,但到而家都冇reply。如果真係咁難抽,而兩位又抽中,咁真係恭喜晒!

我記得P1好似得幾樣可以參加,其實我冇報嗰D你係已經不作考慮。不過,我個女在外面有幾樣嘢學緊,所以諗住吓學校嗰D,減輕D"皮費"!

quote]
2fungs 寫道:
agneshwh,
有冇打算問學校有冇其它課外活動位剩?

兩樣都有,方便替換.

我本人覺得開平比起其他千禧校舍,的確幾細,仲有小小"土氣"添!不過考慮到佢成績在這區都幾好,而且又有一間英中打底(如果在校成績唔差的話)。至於升中方面,每年都有超過五成學生升到英中,都ok啦!

am2006 寫道:
hi~~

你地好呀,我留意左這topic好耐,其實我都係40網的家長,現在要揀小學,我都好鐘意開平,但聽人講個校舍好細好細,到底係咪真架??有無其他資料比我參考.我個是女,升中派位會如何??請大家分享一下   

Hi am2006,開平小學比我感覺係好平實的學校.作風低調,升中派位都算數一數二(深水涉)(吾計私校,直資及一條龍),around 54%上英中 (多年keep到). 如果以千禧校舍比,當然無得比.但麻雀雖小,五臟俱全.(早兩年巳起新亦).只有四班小一,壓力無咁大.

kittymummy, agneshwh,

你地有冇join $33x 個中英數班?

agneshwh,
我識得2個mami 都join 咗 台拳 & 水墨畫,可能冇咁多人報。唔緊要啦~ 亞囡在外面有course 報..
我個仔在外面都有學swimming & 武術,
但學校學真係平好多...

開學時聽校長話冇精英班~
07/08年度 (明年)入學p.1 開始以普通話教中文課!
(另外有普通話堂)

有關$3xx個中英數課程,本來以為在學校上course,一星期一堂,有中文大學安排老師教嗰d~

我剛打去hotline 問,原來佢地(電子教育)係sell一個教材,在家上網學習/評分,課程與中文大學完全冇關,只是請了中文大學某d人在學校1-2堂教小朋友點樣用個軟件,之後自已在家上網做~

我覺得張回條有d誤導家長 還是我蠢,以為有咁'旬'既course ~!

yes ~ 出年的小一生讀到小六都用普通話教中文課。

但我地呢年就唔會,由小一 至 小六 都係用廣東話教中文課。

你 prefer 邊樣?
我其實想用普通話教,因為大勢所趨~
但今日問亞仔普通話堂明唔明老師講咩,佢話唔明,得一dd明~   

明天英文要默句子嘞~!
i.e. My name is May...
係未呀?

今日英文有5分d同學可以攞奬品仔~!

係呀!明天默 ' I am Mary.' & ' My name is Peter.' 呢兩句。因我今個星期放假陪個女開學,所以可以上吓網同大家傾吓,但下星期返工後就冇咁多時間上網啦!
哈!哈!我個女默書有5個印仔,今日有份小禮物。
2fungs:
嗰套中英數強化課程我都買,不過學校明天才收錢。

[quote]
2fungs 寫道:

明天英文要默句子嘞~!
i.e. My name is May...
係未呀?

今日英文有5分d同學可以攞奬品仔~!

我是舊生,同學會時見過d老師,年青及有抱負,校風冇改的話,妳地就要個細路讀到書個d,否則就要做地底泥,冇老師對個細路有興趣,白眼到畢業。名校傳統作風也!

佢地冇保底,讀唔到書就自生自滅。

am2006 寫道:
hi~~

你地好呀,我留意左這topic好耐,其實我都係40網的家長,現在要揀小學,我都好鐘意開平,但聽人講個校舍好細好細,到底係咪真架??有無其他資料比我參考.我個是女,升中派位會如何??請大家分享一下   

happyvalley,

不太明白,你的意思是舊的老師不好嗎?你不是近期的畢業生吧!請講多些可以嗎?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。
‹ 上一主題|下一主題