用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急急~~請問觀塘區校網的小學有邊幾間比較好? ...
go

急急~~請問觀塘區校網的小學有邊幾間比較好? [複製鏈接]

急急~~請問觀塘區校網的小學有邊幾間比較好?

因我個仔仔下年9月升小一, 但因為我新搬到呢區居住, 所以完全唔熟識呢區小學, 請問大家可否幫幫忙講比我知, 謝謝~~          

Re: 急急~~請問觀塘區校網的小學有邊幾間比較好?

秀茂坪聖馬太。
藍田區兩間李兆強。
藍田循道

堅樂也不錯,又有一條龍中學,算是多個安全網。 :

多謝你地的建議, 咁請問藍田聖愛德華和觀塘官立小學又好無架? thx~~

咁聖若翰(宜安街)&基顯(牛頭角)又好唔好。

hi
我個仔剛剛係聖愛德華畢業, 個女就升4年班
佢兩個都讀得好開心
個大仔派得唔錯, d老師十分關心同緊張派位既野
個女係3年級參加興趣班, 好似有英語話劇班, 花式跳繩同夏威夷結他
雖然活動多, 但係d 老師都好注重學業既野
我d friend 都話呢間學校不斷進步

請問藍田的聖愛德華,循道及李兆強邊間好d呢??

我在另一個網頁搵到呢段文字, 希望幫到joey_yip啦~~

藍田既話,可以選"李兆強"同"循道"!而"李兆強升band1既幾會率高d,當中有60%學生可以升band1!
05年度六年級學生獲派band1中學~全校學生約190人
而且如果升績好,學校會推薦佢升出面既名校,例如 :男/女拔萃 / 皇仁 / 張祝珊 / 德望......,而且大部分都升功!
不過佢地就好注重學生成績,所以功課好多,學生壓力都好大!佢前身係"兆強小學",係藍田最好既小學!

如果唔想壓力太大,可以選"循道",佢地比較全面!佢地亦參加好多校外比賽,得到唔少獎,所以名氣會大過"李兆強"!至從學校搬到平田新校,學校成績不斷進步,拍得住"李兆強",而且學生升band1既機會率都唔少!
2004-2005年度六年級學生獲派中學~全校學生約160人

以前藍田有好多小學,淘太到得番依兩間同"聖愛德華"!"聖愛德華"都係進步中!

油塘既話可以選"聖安當小學",係觀塘區出名既小學!

UP

咁聖若翰(宜安街)&基顯(牛頭角)又好唔好。

藍循難唔難入,知唔知自行收生最低幾多分

‹ 上一主題|下一主題